Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Rozdielny jazyk ratingoviek a ministra financií

.dáta bez pátosu .ekonomika

Šéf Ardalu predpovedá, že v roku 2024 si vláda aj pri multimiliardovej hotovostnej rezerve bude potrebovať požičať zhruba 10 až 11 miliárd eur.

Dáta bez pátosu: Rozdielny jazyk ratingoviek a ministra financií

treba sa pripraviť na oslavné ódy, vynechávanie nepríjemných správ, prípadne upozornení a varovaní. Následne v prípade rozdielov medzi skutočnosťou a očakávaniami aj na hľadanie nepriateľov a hádzanie viny na externé faktory. 

Ratingová agentúra jasne napísala (dokonca varovala), že:

„očakáva, že schodok v budúcom roku (2024) klesne na 4,5% a do roku 2026 na 3,7% HDP. Ak by sa Ficovej vláde nedarilo stlačiť schodok k týmto hodnotám, rating by bol ohrozený,“ uvádza S&P.

Je potrebné podotknúť, že investori nemenia svoj názor zo dňa na deň a ani nečakajú na verdikt ratingovej agentúry. Zariadia sa a pre Slovensko to veľmi pravdepodobne bude veľmi drahé.

Podľa riaditeľa Agentúry na správu dlhu a likvidity (ARDAL) Bytčánka budú emisné potreby štátu na budúci rok závisieť od toho, ako bude vyzerať rozpočet. Okrem krytia deficitu (tu my v DBP predpokladáme 8-10 miliárd eur) bude musieť agentúra refinancovať zhruba 5 miliárd eur splatných dlhopisov. Šéf Ardalu predpovedá, že v roku 2024 si vláda aj pri multimiliardovej hotovostnej rezerve bude potrebovať požičať zhruba 10 až 11 miliárd eur.

Zdôrazňujeme, že pri poslednej aukcii včera sa podarilo požičať menej ako pol miliardy a aj to takmer za 4%. Neakceptované ponuky financovania mali vyššie požadované úroky=výnos.

Držme si palce a Vy aj klobúky, priatelia.

Ak viete podporiť prácu na našich analýzach a reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite