Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Ruská ropa

.dáta bez pátosu .ekonomika

Od začiatku agresie s cenou výrazne pod cenou ropy BRENT. Cenový strop 60 USD bol ale prekročený.

Dáta bez pátosu: Ruská ropa

pri hodnotení toho, či funguje tlak / izolácia / sankcie je dôležité a potrebné porovnať ceny jednotlivých druhov suroviny: ropa a hlavne pozrieť na ich vývoj a rodiely v cene v minulosti a dnes.

     1) Ruská ropa URAL a ropa BRENT sa do agresie obchodovali za veľmi podobné ceny a rozdiel v koncovej cene bol minimálny: v grafe pred februárom 2022.

     2) Rozdiel v neprospech ruskej ropy URAL sa pohyboval v rozpätí 10 USD až 30 USD počas obdobia: február 2022 – november 2023.

     3) Aj dnes sa obchoduje ruská ropa URAL z diskontom 15 USD oproti rope BRENT.

     4) Rozdiel dnešných 15 USD treba porovnať oproti „zisku“ = „marži“ z predaja ropy a nie oproti koncovej cene. Náklad na ťažbu ropy sa pohybuje od minimálnych pár dolárov v Saudskej Arábii až po viac ako 40 USD v niektorých ťažobných poliach v Rusku.

Príklad: Ak sa ruská ropa URAL predá za 65 USD, ale náklady na ťažbu sú 35 USD, tak rozdiel = marža = zisk je 30 USD. Pri rovnakých nákladoch vo výške 35 USD sa ropa BRENT predáva za 80 USD a rozdiel = marža = zisk je 45 USD.

Rozdiel v zisku pre predajcu je 15 USD alebo „LEN“ 30 USD oproti 45 USD. A to je dôležité.

Strop nastavený na 60 USD a zavedený USA bol po zavedení v určitom období prekročený. Ale zostal rozdiel 15 USD voči Brentu. 

výhľad

Pri poklese cien ropy URAL z 83 USD koncom septembra na dnešných 63 USD je možné predpokladať, že najlepšie časy pri „dobrých“ cenách ropy od júla 2023 má už Rusko za sebou. Dôsledkom návratu cien Uralu nad 70 USD a ku 80 USD za barel aj ruská obchodná bilancia a bežný účet zostal v pluse v III. štvrťroku 2023, v októbri to pokračovalo, ale november je už mesiacom poklesu. Dôležité je tiež poznamenať, že Rusku sa nedarí financie z predaja dostať domov, ale mu rastú pohľadávky v zahraničí (Čína a India), ktorých meny (Juan a Rupia) nie sú konvertibilné.

Diskont v cene ropy Ural, klesajúce ceny ropy na svetových trhoch, ale aj neschopnosť získať za predaj ropy financie v konvertibilnej mene sú 3 faktory, ktoré neveštia pre Rusko nič dobré.

Tento výsledok je oproti silným predajom ropy za rovnaké ceny ako Brent a s inkasom v konvertibilnej mene v minulosti významným výsledkom, ktorý potvrdzuje, že TLAK / / IZOLÁCIA / SANKCIE fungujú a Rusku výrazne škodia. Lebo by na tom bolo rovnako ako v minulých dobách (pred februárom a pred agresiou na Ukrajinu) dobre. Ale nie je. Viac napíšeme v našej širšej analýze v najbližších dňoch.

Zdroj grafov: Neste a EEAGLI

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite