Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Všetko ako naschvál hore nohami – rating Slovenska

.dáta bez pátosu .ekonomika

V súčasnosti má naša krajina rating A+ (U S&P). Nemusí to vydržať dlho, možno už len hodiny. Lepšou správou ako zhoršenie ratingu by bolo „iba“ zhoršenie stabilného výhľadu. Ale myslíme si, že dobré správy sa už pre Slovensko minuli.

Dáta bez pátosu: Všetko ako naschvál hore nohami – rating Slovenska SITA/Milan Illík

predikcia 1:

Pred problémami s vírusom ratingové agentúry napísali:

Na rok 2019 predpokladáme vyrovnaný rozpočet a pokles verejného dlhu Slovenska pod 45 %, ktorý by mal do roku 2022 ďalej klesať pod 40 %. (slovom: štyridsať percent).

Výsledok 1: Vyrovnaný rozpočet nebol a hrubý dlh Slovenska v roku 2022 neklesol pod 40 %, ale sa dostal ku 60 %.

predikcia 2:

S&P v máji tohto roku pri zlepšení výhľadu z negatívneho na stabilný uviedla: Analytici agentúry predpokladajú, že naša ekonomika bude v roku 2023 rásť o 1,2 % rýchlejšie, ako očakávali. Čistý dlh verejnej správy zostane do roku 2025 mierny a bude sa pohybovať pod úrovňou 50 % HDP. Vládne opatrenia na pomoc domácnostiam a podnikom zvýšili tohtoročný fiškálny deficit. V roku 2023 by sa mal podľa agentúry dostať na úroveň 5,5 % HDP z minuloročných 2%.

Výsledok 2: Prišla parlamentná smršť a dostavil sa opačný efekt:

  • HDP nebude rásť v roku 2023 rýchlejšie, ale pomalšie,
  • deficit oproti rozpočtu neklesne, ale naopak stúpne (asi k 7 %).

Čistý dlh bude 50 % HDP už ku koncu tohto roka a ďalej bude stúpať k 55 %, a pravdepodobne k 60 %.

Naviac včera prišla EÚ s predikciou vývoja HDP v najbližších 3 rokoch, a veru „z dlhov nevyrastieme“. Namiesto takmer 3 % rastu HDP predpokladaných NBS-kou, RRZ-kou a aj Plánom Stability SR bude rast v roku 2025 len 2 %, po diétnych 1,7 % v roku 2024 a 1,3 % v roku 2023. 

Spýtali sme sa umelej inteligencie, čo je v našom prípade potrebné. Odpoveď je jednoznačná:

Addressing these issues often requires a combination of fiscal discipline, structural reforms and sound economic policies. Governments need to strike a balance between stimulating economic growth and maintaining fiscal responsibility to ensure long-term economic stability.

Problém: Na to, samozrejme, súčasná vláda nemá ani výbavu, ani vzdelanie, ani ambíciu a ani nad tým neuvažuje. Úspechom by v dnešnej situácii a v našom prípade bolo, ak by vláda pochopila, čo to AI navrhuje.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite