Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Inflácia klesla už na 7,8 percenta

.sita .ekonomika

Ešte nedávno pritom bola na úrovni 13 percent.

Inflácia klesla už na 7,8 percenta unsplash

medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa európskej harmonizovanej metodiky dosiahla v októbri 7,8 %. 

Priemerná ročná miera inflácie porovnávajúca zmenu priemernej cenovej hladiny za priemer harmonizovaných indexov spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov dosiahla v októbri 12,4 %. V septembri to bolo 13 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Medzimesačne harmonizované indexy spotrebiteľských cien v októbri vzrástli o 0,2 %. Na zvýšenie najviac vplýval rast cien v odbore odevy a obuv. Druhý najvýraznejší vplyv na zvýšenie cien v októbri v porovnaní s cenovou úrovňou v septembri mal odbor potraviny a nealkoholické nápoje. 

Tretí najvyšší príspevok bol zhodne zaznamenaný v odboroch vzdelávanie a rekreácia a kultúra. Naopak, pokles cien a najvyšší záporný príspevok k medzimesačnej inflácii bol v odbore doprava.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite