Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ivan Bošňák: Dôchodková pasca

.ivan Bošňák .ekonomika .týždeň v ekonomike

Zásadným a dlhodobým problémom verejných financií Slovenska sú výdavky na dôchodky. V roku 2023 prvýkrát platí, že priebežné príjmy (odvody) nepostačia na priebežné výdavky.

Ivan Bošňák: Dôchodková pasca DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA 26. september 2022 Bratislava: Igor Matovič a Milan Krajniak počas tlačovej konferencie o novele zákona o rozpočte.

diera približne jeden a pol miliardy eur je prvým krokom na gréckej ceste a pre ministra financií zatiaľ nepoznaný hlavybôľ. Priebežné ročné výdavky Sociálnej poisťovne budú v roku 2023 na úrovni 12 miliárd eur.

pôvodný zámer už nevychádza

V rokoch 2018 – 2019 a potom po covide v roku 2022 bolo hospodárenie celého systému odvodov a dôchodkov a dávok vyrovnané. Vďaka rastu platov, ale aj vďaka rastu počtu zamestnaných osôb boli príjmy Sociálnej poisťovne v raste a stačili kryť priebežné výdavky.

Počas pandémie narástli výnimočne výdavky na pandemické PN-ky a OČR-ky a dávky v nezamestnanosti, pričom rovnako výnimočne klesli odvody kvôli výpadkom pracujúcich a kvôli dočasne nezamestnaným. Štát pomohol systému tak, že poslal do Sociálnej poisťovne mimoriadne dotácie za takmer dve miliardy eur. Z dotácie sa pol miliardy neminulo a prešlo do rezerv na horšie časy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite