Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Nie, nevzdáme boj s falošnou interpretáciou dát a čísiel

.dáta bez pátosu .ekonomika

A nevzdáme to ani vtedy, ak príde od vzdelaných ľudí.

Dáta bez pátosu: Nie, nevzdáme boj s falošnou interpretáciou dát a čísiel

pán Klimek, ktorý pracoval ako štátny tajomník za Igora Matoviča a aj za Eduarda Hegera, opakovane a hlasno interpretuje výsledky hospodárenia štátu / verejnej správy v roku 2022 a následne v apríli 2023 zanechaný stav verejných financií ako „výborné“ a „výborný“. Dokonca vraj „ako nikdy predtým“, skonsolidovali, zabezpečili a ponaprávali.

Pán Klimek, na slovíčko:

   1) Už v roku 2021 začala na Slovensku šarapatiť inflácia, v roku 2022 pokračovala rastom na dvojciferné úrovne a vrchol takmer 16 % dosiahla vo februári 2023.

Z tohto faktu veľmi a okamžite profitoval štát v roku 2022, lebo z vyšších cien sa platila vyššia DPH.

Z nečakane vysokých ziskov za rok 2021 zaplatili firmy vysoké dane v roku 2022 a v roku 2022 platili aj vysoké preddavky na daň.

Daňové príjmy boli v skutočnosti o takmer 1,5 miliardy eur vyššie ako bol rozpočet a výrazne to pomohlo znížiť deficit verejnej správy o 1,5 miliardy eur.

Nie, nebolo to prekvapenie. Vo vysokoinflačnom prostredí príjmy rastú okamžite, ale na výdavkoch štátu to nevidno, lebo tie porastú zhruba s ročným oneskorením.

   2) Napriek úprave rozpočtu, kde sa rátalo s energetickou pomocou vo výške 650 miliónov eur, sa vláde nepodarilo firmám pomôcť a dostali za celý rok menej ako 150 miliónov eur. Vzhľadom na nepomoc firmy premietli náklady do cien služieb a tovarov a Slovensku aj v roku 2023 stúpala inflácia na šialených 15,8 %, keď v eurozóne už bola polovičná (apríl 2023: 14 % vs. 7 %)

Ušetrilo sa pol miliardy eur a toľko bol aj pozitívny vplyv na verejné financie.

   3) A jednu vec trvale a natvrdo zamlčiavate: v roku 2022 sa robili metodické úpravy hodnotenia vkladov v štátnej pokladnici. Hodnota týchto úprav bola viac ako 2 miliardy eur – zníženie dlhu. 

Málokto tejto operácii na ministerstve financií na verejnosti rozumie, nazvali ste to v tabuľke s názvom „Hotovostné vplyvy na zmenu nominálneho hrubého dlhu verejnej správy“ v špeciálnom riadku „ostatné“ a pod hviezdičkou, ktorá to mala vysvetliť, ste uviedli:

V rokoch 2021 a 2022 najmä zmeny vkladov subjektov mimo sektora VS v Štátnej pokladnici, aktualizačné položky a rozdiely analytickej prognózy a notifikovaného maastrichtského dlhu v metodike ESA 2010.

Toto znížilo deficit za rok 2022 o 2,1 miliardy eur.

Rok predtým (2021) urobili ministerstvo financií opačnú operáciu do „mínusu“ v hodnote 1,7 miliardy eur.

SPOLU: 1,5 + 0,5 + 2,1 = 4,1 MILIARDY EUR

O túto sumu je jednorazovo, prekvapivo a k vášmu dobru deficit verejnej správy za rok 2022 nižší a lepší. je to rovných 3,7 % HDP.

pravda na stôl

K ničomu z týchto 4 miliárd „do plusu“ ste na ministerstve neprispeli. Len ste to „zaúčtovali“ ako:

  • príjmy naviac – 1,5 miliardy eur
  • ušetrené / neminuté (ale potrebné) výdavky – 0,5 miliard eur
  • úprava metodiky (reklasifikácia) – 2,1 miliardy eur

A na dôvažok ste začali vydávať dlhopisy s „emisným diskontom“, čo znamená neplatiť úrok, ale dostať menej cashu pri vydaní dlhopisov (asi pol miliardy len za rok 2022).

Na Slovensku máme falošných reformátorov, vymyslených konsolidátorov, prezlečených dobrých hospodárov a nakoniec aj vytrvalých propagandistov.

Ak nimi boli falošný bakalári, učiaci sa finančáci = OK. Ale ak sa do týchto rolí prezlečie vzdelaný človek, tak je s krajinou zle-nedobre. 

Firmy zvyknú publikovať a prezentovať svoje výsledky s riadkom:

Výsledok pred mimoriadnymi položkami. 

Deficit verejných financií za rok 2022 by mal na tomto riadku hrozivých -5,7 % z HDP. Nominálne -6,2 miliardy eur a veľmi by sa podobal na 6 miliardový deficit z roku 2021.

Nie, nehospodárili ste vôbec dobre, Slovensko v rokoch 2020-21-22 hospodárilo mimoriadne deficitne a trpieť kvôli tomu budeme veľmi a dlho.

perlička:

Na dôvažok a v ohúrení samých sebou ste oznámili, že nakoľko „šetríme, lepšie vyberáme dane, ideme podvodníkom po krku a nekradneme“, tak zvyšujete klasicky atómovkou paušálne, všade, všetkým a rovnako platy vo verejnej správe v roku 2023 hneď dvakrát o 7 % a o 10 %, pričom ste rovnostársky každému prihodili už v roku 2022 do výplaty 500 eur. Vo vlastnej firme by ste nikdy nič také neurobili, ale Slovensko žilo 3 roky atómovkami, a tak ste jednu hodili aj na jeseň 2022 s bombastickým titulkom.

V roku 2023-24 sa plne prejavujú dôsledky krízy:

  • daňové príjmy v roku 2024 oproti roku 2023 zostanú rovnaké
  • výdavky štátu na dôchodky, sociálne dávky a platy vo verejnej správe narastú o 10 %, lebo s odstupom roka rastú podľa „minuloročnej“ inflácie
  • úroky na dlhopisoch vzrástli z nuly na viac ako 4 %

Najhoršie je, že to všetko, pán Klimek, viete, lebo ste vzdelaný človek. Ale propaganda v mene Igorovom beží naďalej a krajinu balamutia polovzdelanci s ich poslušnými sluhami. A vy to zvalíte na Ódorovu vládu. Hanebné.

Slovakia: Beyond repair.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite