Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.veda
.týždeň

Dve otázky

.časopis .veda 16.09.2013

.otázka z minulého týždňa Na opačných koncoch pevnej osi, dlhej 1,5 m, sú navarené dve kolesá, jedno s polomerom 501 mm a druhé s polomerom 499 mm. Ak sa takéto dvojkoleso valí bez prešmykovania, opisuje horizontálnu kružnicu s polomerom R. Aká je hodnota R?

.týždeň

Lokomotíva a vozne

.časopis .veda 16.09.2013

Aká sila brzdí vozne vlaku? Statické trenie medzi kolesami a koľajnicami. Aká sila poháňa lokomotívu? Statické trenie medzi kolesami a koľajnicami. To má byť vtip? Nie, aj keď je to celkom vtipné. Statické trenie naozaj niektoré kolesá brzdí a iné poháňa.

.týždeň

Dve otázky

.časopis .veda 08.09.2013

.otázka z minulého týždňa Chlapík kúpil obraz za stotisíc eur, po roku ho predal za stodesaťtisíc, po ďalšom roku ho znova kúpil za stodvadsaťtisíc, a po roku ho znova predal za stotridsaťtisíc. A potom to ešte raz otočil: kúpil za stoštyridsaťtisíc a predal za stopäťdesiattisíc. Boli pre neho tieto transakcie v konečnom dôsledku výhodné alebo nie? Ako sa zmení odpoveď na túto otázku, ak po ďalšom roku obraz znova kúpi, tentoraz za stošesťdesiattisíc?

.týždeň

Kolesá a koľajnice

.časopis .veda 08.09.2013

Máloktorý moderný vynález má v sebe toľko mágie ako železnica. Či už je to historická jednokoľajka, vysokorýchlostný supervlak alebo modely vláčikov doma na koberci, vždy je v tom čosi magické. Dokonca ešte aj tie preplnené chodbičky vo vozňoch ŽSR majú svoje čaro.

.týždeň

Kurkumín

.peter Szolcsányi ..ako je to (s)právne .veda 01.09.2013

Nielenže je krásne žltý a má delikátnu chuť a vôňu, ale  navyše ešte aj chráni zdravie svojich konzumentov. Čo je zriedkavá kombinácia v rámci nášho bežného stravovania, avšak priam bytostná charakteristika typickej ázijskej kuchyne. Vďaka kurkumínu.

.týždeň

Chinín

.peter Szolcsányi .časopis .veda 25.08.2013

Tonik a malária. Na prvý pohľad zvláštna kombinácia, avšak známy horký nápoj a smrteľnú tropickú chorobu naozaj čosi spája. Tým spoločným menovateľom je chinín.

.týždeň

Čosi o čuchu

.časopis .veda 18.08.2013

V predchádzajúcich piatich číslach sme sa v rubrike .veda venovali úlohe čuchu pri rozoznávaní chutí. Ale ako vlastne čuch funguje? A v čom konkrétne je problém, keď nám poriadne nefunguje?

.týždeň

Dve otázky

.časopis .veda 10.08.2013

.otázka z minulého týždňa Predstavte si, že máte sčítať prvých päťdesiat nepárnych čísiel. Alebo prvých sto. Alebo dvesto. Viete nájsť postup, ktorým to dokážete urobiť z hlavy (prípadne s pomocou papiera a ceruzky) a nebude vám to trvať dlhšie ako minútu?

.týždeň

Dve otázky

.časopis .veda 10.08.2013

.otázka z minulého týždňa Predstavte si, že máte sčítať prvých päťdesiat nepárnych čísiel. Alebo prvých sto. Alebo dvesto. Viete nájsť postup, ktorým to dokážete urobiť z hlavy (prípadne s pomocou papiera a ceruzky) a nebude vám to trvať dlhšie ako minútu?

.týždeň

Chutný smrad

.peter Szolcsányi .časopis .veda 10.08.2013

Na prvé počutie to znie nelogicky, ale naozaj nemusí každý delikátny pokrm všetkým voňať. Ba naopak, v istých špecifických prípadoch je neznesiteľný kulinárny smrad úplne v poriadku.