Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návrat Fica nie je nevyhnutný

.jozef Majchrák .časopis .týždeň doma

Rozhovor s predsedom Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) Vladimírom Palkom o možnej spolupráci jeho strany s Obyčajnými ľuďmi.

.môžete potvrdiť, že ste sa dohodli s Igorom Matovičom o účasti Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) na kandidátke Obyčajných ľudí?
Rokujeme spolu. .kedy by mohli byť tieto rokovania ukončené?
Myslím, že je to otázka dní. .koľkí ľudia z KDS a na akých miestach by v prípade dohody kandidovali na volebnej listine Obyčajných ľudí?
To v tejto chvíli ešte nemôžem povedať. Zatiaľ analyzujeme najmä to, koho by mohlo takéto spojenectvo KDS a Obyčajných ľudí osloviť. .čo vám vychádza z týchto analýz?
Je tu niekoľko voličských skupín, ktoré by po vzniku takéhoto spojenectva mali koho voliť. Sú to napríklad ľudia sklamaní z politiky tradičných strán. Tí môžu teraz hľadať alternatívu, ktorá bude trocha antiestablišmentová. Faktom je, že takúto antiestablišmentovú politiku robia Obyčajní ľudia. KDS a OKS zase vznikli ako vzbura voči cynickým praktikám v stranách, kde predtým pôsobili. OKS vznikla ako vzbura proti pohlteniu Demokratickej strany Dzurindom a KDS ako vzbura proti situácii v KDH, ktoré nestrpelo náš nesúhlas vo veci vládnutia s Ficom. Toto je určitý spoločný prvok týchto troch strán. .vo volebnej kampani sa teda budete vymedzovať najmä voči KDH a SDKÚ?
Takto by som to nenazval, to nemusí byť vymedzovanie sa proti niečomu. My chceme voličom hovoriť, že po voľbách musí vzniknúť stredopravá vláda bez Fica. Toto nehovorí ani KDH, ktoré pomaličku smeruje k Smeru a rozpačito sa správa aj SDKÚ, ktorá hovorí, že Sulík je pre nich neprijateľný. Musí tu existovať zoskupenie, ktoré bude tvrdiť, že po voľbách musí vzniknúť vláda bez Fica. Tá by mala byť zostavená týmto novým zoskupením, SaS a tromi doterajšími vládnymi stranami. Zatiaľ sme okrem Sulíka jediní, ktorí toto hovoria. SDKÚ a KDH to de facto vylučujú, pretože tvrdia, že Sulík je neprijateľný. Nie je však dôvod zmieriť sa s tým, že návrat Fica je nevyhnutný. .chcete teda oslovovať sklamaných voličov pravice a ľudí, ktorí chcú za každú cenu zabrániť návratu Fica k moci?
Ešte je tu aj tretia skupina voličov. Sú ľudia, ktorým prekáža eurocentralizmus, aký momentálne prezentujú KDH, SDKÚ a Most. Umiernený eurorealizmus je tiež niečo, čo spája Obyčajných ľudí, OKS a KDS. Na rozdiel od liberálneho Sulíka, ktorý trvá na témach ako dekriminalizácia marihuany a registrované partnestvá, chceme byť takou konzervatívnejšou alternatívou. .jedným z problémov fungovania tejto vládnej koalície bola aj jej prílišná politická rozdrobenosť. De facto v rámci nej fungovalo až šesť zoskupení. Neposilňuje tento projekt ešte viac rozdrobenosť politickej scény?
Prečo by sme sa mali kajať za hriechy iných? KDS muselo odísť z KDH, pretože sme v roku 2006 nechceli ísť do vlády s Ficom. Takisto sme nespôsobili to, že Iveta Radičová, ktorá teraz odišla z politiky, mala nepriateľov vnútri vlastnej strany. To nie je náš problém. Naopak, ak vznikne takéto spojenectvo, tak je to len odpoveď na hodnotovo vyprázdnenú politiku iných strán.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite