Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie sme Budapešť

.paweł Lisicki .časopis .klub

Môže sa Varšava stať druhou Budapešťou? Takúto nádej vyjadril po vyhlásení volebných výsledkov Jaroslaw Kaczynski. Ako povedal: „Príde deň, keď budeme mať vo Varšave Budapešť.“ Je líder strany Právo a spravodlivosť (PiS) poľským Viktorom Orbánom?

Ťažko tomu uveriť. Nie preto, že moji známi z Fideszu odmietajú takú podobnosť alebo že obidve strany patria v Európskom parlmente do iných frakcií. Sú vážnejšie dôvody.
Ak by som mal porovnať Fidesz s poľskými stranami, tak pri všetkej nedokonalosti takýchto porovnaní mi maďarská strana pripomína niečo, čo sa v roku 2005 nazývalo PO-PiS (očakávaná koalícia po voľbách, pozn. prekl.). Orbán je mix Jana Rokitu a Jaroslawa Kaczynského spred šiestich rokov. Fidesz charakterizuje nielen „pisovský“ vzťah k národnej tradícii, suverenite a postulát silnejšieho štátu, ale aj to, čo vtedy patrilo k Platforme, teda dôraz na podnikanie, modernizáciu a hospodárske reformy.
Okrem toho je úplne samozrejmé, že maďarská pravica nebola poznačená tým, čo nazývam syndrómom smolenského mýtusu. Krátko povedané, mnohí politici PiS-u sa po máji 2010 začali správať pod vplyvom emócií. Dôvodom bol smútok, potreba zadosťučinenia alebo bolesť – ale nie rozum. Podľa nich to, čo sa stalo v Smolensku, nebola katastrofa, ale niečo viac.  Niektorí, ako napríklad Tomasz Sakiewicz, hovoria otvorene o vražde, iní nehovoria tak priamo, ale myslia si to v hĺbke srdca. Jedni aj druhí vidia, čo pozostalí Poliaci – či už zo strachu, hlúposti alebo hriešnosti, to nevedno – nechcú vidieť. V ich očiach sa obete tragédie menia na hrdinov, ktorí padli za slobodné Poľsko. Zachovať si ich v pamäti znamená hovoriť pravdu o tom, čo sa stalo a kto ich zabil. Takýto prístup, a tu opomínam otázku, čo nejde iba o inštrumentalizáciu utrpenia pre získanie politickej moci, paralyzuje schopnosť pokojného posúdenia reality. Výsledkom je nedostatok porozumenia pre to, čo sa deje v spoločnosti. Jeden príklad za všetky. Týždeň pred voľbami rozmiestnili v Poľsku politici PiS tisíce bilbordov s nápisom Tusk = Palikot.  Urobili to preto, že mali pocit, že to bude kompromitovať Tuska.  Akurát, že namiesto toho robili reklamu Palikotovi. To, čo malo odstrašovať, priťahovalo.
Preto nebude stačiť, aby v PiS-e po vzore Fideszu iba čakali a vláda im sama padne do rúk. Samozrejme, môže sa stať, že časom budú voliči vládami Platformy rozčarovaní. Kríza Poľsko neobíde. Akurát, že protestné hlasy nemusí získať PiS. Aspoň nie v súčasnej podobe. Pravdepodbnejšie je, že ich získa Hnutie Palikota alebo nejaká nová strana. A Varšava druhou Budapešťou skôr nebude.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite