Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V čom je Sulíkov úspech

.ľubomír Andrassy .časopis .klub

Spojenie hlasovania o dôvere vláde s prijatím eurovalu malo byť posledným a najúčinnejším nástrojom, aby Dzurindova hra na psa a mačku vyústila v koalícii do víťazného konca.

Túto taktiku líder SDKÚ úspešne realizuje už niekoľko rokov. Teraz však nezabrala. Vybuchla na konaní politického hazardéra Richarda Sulíka. Líder SaS je totiž človek, ktorý sa v politike ocitol. Je preto takmer nemožné dôkladnejšie vystopovať smerovanie jeho krokov, partneri nevedia čítať pravidlá jeho hry. Napriek jasnej typológii tohto človeka, ktorý bol druhým mužom krajiny, koaliční partneri aj opozičný Smer do poslednej chvíle dúfali, že sulíkovci poľavia a euroval s množstvom výhovoriek podporia. Vyzerá to tak, že symbolom týchto dní je SaS, nemali by sme však zabudnúť, že Mikulášovi Dzurindovi sa podarilo nemožné. Druhýkrát povaliť vlastnú vládu. Tento fakt by nemal uniknúť pozornosti budúcich partnerov SDKÚ.
Hovorí sa, že za všetkým dôležitým treba hľadať ženu.  V slovenskej politike však treba za mocenskými rošádami ostatných pätnástich rokov hľadať Dzurindu. Prvé mocenské triky použil voči vlastnému KDH. Na rozdiel od SDĽ, SOP aj ANO, kresťanskí demokrati zápas s Dzurindom dokázali postupne rozchodiť. Ostatní skončili na smetisku politických dejín. Ďalšie posledné stranícke pomazanie malo patriť Sulíkovým liberálom. Mocenská hra sa však nepodarila. Minimálne preto, že Sulík dokázal udržať jednotnú stranu, čím predstihol aj KDH z roku 2006. V konečnom dôsledku nepomohla proti SaS ani tajomná chobotnica finančných mecenášov.
Kto z tejto situácie môže vyťažiť? V prvom rade Smer. Pri nižšej účasti voličov môže získať jasné víťazstvo. Fico bude môcť vládu zostaviť buď sám, alebo s podporou najslabšej parlamentnej strany. Môže to byť Figeľovo KDH, ak vďaka svojmu politickému romantizmu neunudia aj posledných voličov. Alebo Slotova SNS, ktorých líder je pre účasť vo vláde ochotný spochybniť čokoľvek slovenské a národné. Sociálni demokrati budú v uzimenej kampani ťažiť primárne z témy prehlbujúcej sa nerovnosti a sociálnej nespravodlivosti.
Druhým hráčom volieb bude SaS, ktorá má v rukách čitateľnú agendu. Strana je nositeľom jasného postoja, vo vzťahu k voličom používa zrozumiteľný symbol. Ochraňuje peňaženku spravodlivo nahnevaného Slováka, ktorému došla trpezlivosť voči európskej byrokracii.
Tieto dve strany určia mantinely predčasných volieb. Ak chce byť SDKÚ ich dôstojným hráčom a uspieť na pravej časti spektra, musí rýchlo vygenerovať agendu a lídra, ktorý dokáže obnoviť dôveru a voličov mobilizovať. Ošúchané tváre ani skloňované reformy už stačiť nebudú. Autor je hovorca primátora hlavného mesta a bývalý poslanec za SDĽ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite