Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Minulý týždeň sme v tejto rubrike rozoberali rôzne podnetné logické zábavky Ivana Mikloša. Ako príklad spomeňme Miklošovu roztomilú logickú miniatúru „Alternatíva neexistuje“. Na záver sme položili čitateľom túto otázku: Bude Ivan Mikloš poskytovať materiál pre túto rubriku počas celého predvolebného obdobia, alebo budeme musieť občas nájsť aj inú úlohu? .odpoveď
Koaličný potenciál SaS je nulový! (Toto je univerzálna odpoveď Ivana Mikloša na prakticky ľubovoľnú otázku, ktorú dostal začiatkom minulého týždňa. Z úcty k autorite sme sa rozhodli aj my túto odpoveď použiť na otázku z minulého týždňa.)
Okrem tejto univerzálnej odpovede však povedal Ivan Mikloš aj všeličo iné. Z vedeckého hľadiska bol vari najzaujímavejší jeho postreh, že po prvom hlasovaní o navýšení eurovalu nebolo Slovensko dva dni v Európe. Kde bolo v tom čase Slovensko?
Takmer s istotou sa dá povedať, že nebolo v nijakom inom svetadiele. Prinajmenšom svetové agentúry nepriniesli v tomto zmysle ani len náznak podobnej informácie. To ale znamená, že Slovensko sa nepresunulo, ale že jednoducho zmizlo. Ale ako je potom možné, že si to nikto okrem Ivana Mikloša nevšimol?
Jednu z možných interpretácií poskytuje Cimrmanova verzia solipsizmu, podľa ktorej existuje všetko okrem Cimrmana. Samotný Jára Cimrman predstavuje akúsi dieru v realite a ostatní ho vnímajú práve vďaka jeho absencii. Nevieme, či je Ivan Mikloš obdivovateľom Járu Cimrmana, cekom určite ním však je náš bývalý kolega František Šebej. Ten má po vystúpení z OKS k Ivanovi Miklošovi určite oveľa bližšie ako doteraz a je celkom možné, že spolu debatujú nielen o ekonómii, ale aj o filozofii. Ak je to naozaj tak, chceli by sme na nich apelovať, aby do debatného krúžku pribrali aj Ľudovíta Kaníka. Špičky bývalej Demokratickej strany by mali za každých okolností držať spolu. .otázka na budúci týždeň
Minulý týždeň začala televízia Markíza vysielať nový sitcom. Nemá ešte oficiálny názov, ale najvýstižnejšie asi bude hovoriť mu Platinový sitcom. V prvom diele sa diváci dozvedeli, že Správa štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky (pod vedením bývalej vedúcej Úradu vlády v časoch premiéra Dzurindu) predala firme Michala Hudobu (ktorý v roku 2006 kandidoval vo voľbách za SDKÚ) platinové sitká v hodnote dvoch miliónov eur. Vtip bol v tom, že ich predala za tretinu ich ceny. V druhom diele sme sa z oficiálneho stanoviska firmy dozvedeli, že sitká boli také lacné preto, lebo boli silno zoxidované. Takže otázka: oxiduje platina?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite