Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nazi hip-hop?

.marek Vagovič .časopis .téma

Komunitu ortodoxných raperov šokovalo video, ktoré je evidentnou demonštráciou sily a propagáciou značiek typu Thor Steinar. Neonacistické prvky už prenikli aj do slovenského hip-hopu.

Hoci rap už nie je na Slovensku taký fenomén, ako bol pred šiestimi či siedmimi rokmi, mladí ľudia stále hojne počúvajú aj skladby od Veca či Rytmusa. Aj preto je mimoriadne nebezpečné, keď preniknú do populárneho hudobného štýlu symboly, ktoré s ním nemajú nič spoločné. .vladisova metafora
Prvým varovným signálom bol text bratislavského rapera Vladisa, v ktorom hovorí aj o tom, že „krysy popravili prvého prezidenta Tisa”. V pesničke Trápi ma ďalej rapuje: „Tak ako Francúz je hrdý, tak Talian je blbý, Čechovi smrdí z huby a Rus je zase tvrdý. Tak ako Arabi klamú, tak Cigáni kradnú, Židia peniazom vládnu a my máme dole hlavu.”
Vladis sa bránil, že text bol metaforou. „Odsudzujem xenofóbiu, rasizmus, predsudky. Táto skladba bola o slovenskej mentalite – o tom, aký je Slovák ako jednotlivec v mojich očiach. Keď som bol v Česku, alebo s Cigánmi na pive, nestretol som sa s tým, že by sa niekto cítil dotknutý alebo pohoršený,” povedal v júli 2010 pre portál hip-hop.sk.
Jedným zo sponzorov Vladisovho albumu Generácia, z ktorého je aj inkriminovaná pasáž, je však Streetwear shop, ktorého spolumajiteľ Andrej Vitko bol trestne stíhaný pre propagáciu fašizmu. Obchod predáva aj značky typu Thor Steinar, ktorú obľubujú neonacisti. Vladis však tvrdí:
„Poznám týpka, ktorý má obchod. Dohodli sme sa, že on mi dá handry a ja mu dám logo na album. Keď bude robiť nejaké spoločenské podujatie, tak ja mu prídem zahrať, lebo je to môj kamarát. Handry, ktoré som dostal, nič nepropagujú. Keď sa niekomu nepáčia, tak nech ich nenosí.” .svet raperov?
Väčší rozruch však spôsobil videoklip Náš svet, ktorý natočila petržalská formácia 851 01. Klip, v ktorom tlupa komparzistov v streetwearových značkách, so šatkami na tvári a s bejzbolkami v rukách kráča ulicou, je obludnou demonštráciou sily. Nechýbajú dymovnice, psy na reťaziach či bengálske ohne – k dokonalosti už chýba len spoločné hajlovanie.
Portál hip-hop.sk vzápätí zorganizoval anketu, v ktorej oslovil desiatky raperov a dídžejov. Väčšina klip odsúdila. „Je absurdné, aby raperi, ktorých hudbu vymysleli a dlho robili výlučne Afroameričania, nosili tričká od firiem, ktorých filozofiou je nenávisť proti inej ako bielej rase. Každá značka má svoju filozofiu a šíri odkaz, ktorý chce šíriť jej výrobca. Preto nosia raperi Rocawear, nacisti Thor Steinar, skejťáci Volcom, boháči Louis Vuitton a robotníci monterky,” myslí si Vec.
Klip kritizoval aj Boy Wonder: „Môj dojem je, že aj keby boli všetci aktéri sponzorovaní firmou Baťa, to hovno by som z toho cítil tak či tak.” Podľa Dekana je preto nevyhnutné „zaujať jasný odmietavý postoj”, a zastaviť akékoľvek prejavy neonacizmu v hip-hope už v zárodku.  Viacerí raperi tiež v ankete pripomenuli, že to boli práve náckovia, čo ich ešte nedávno mlátili za to, že nosia široké nohavice a fajčia marihuanu.
Našli sa však aj takí, ktorí nemajú s klipom problém. „Zbytočne sa to nafukuje. Podľa mňa treba bojovať skôr proti prije...ným predsudkom, škatuľkovaniu a zneužívaniu údajnej podpory neonacizmu na nálepkovanie určitých umelcov,” tvrdí Bonano. „Je to výmysel ľudí, ktorí nemajú čo robiť. Hľadáte nepriateľov tam, kde nie sú,” myslí si Kaidžas. .kali a mates: nie sme náckovia
Kali a Mates zo skupiny 851 01 si za klipom Náš svet stoja. „Boli sme oslovení, či nenahráme vec pre ľudí, ktorí majú radi futbal a bojové umenia. Išlo o to ukázať, že ich baví šport a nie drogy. Rozhodne nešlo o propagáciu fašizmu, do toho by nikto nešiel,” povedal Kali pre portál mafierecords.cz. V podobnom duchu sa vyjadril aj Mates, ktorý sa v klipe mihne v značkách Thor Steinar či Pretorian.
Kali pritom už v roku 2008 v skladbe Predsudky rapoval, ako mu šéf vyčíta, že „by som nemal nosiť určité značky veci v práci, netajím sa, že som kvarci, ja mám známych z firmy Nazi.” O rok neskôr ospevovali s Matesom značky ako Thor Steinar v skladbe Štýl: „Maskáče, kapsy, sú krásne kontrasty, letecké bundy z nemeckej vlasti, mikiny čo nosia boxeri a iní majstri, nehanbím sa, že pár takých vecí doma vlastním.”
Nejde však len o klip, ktorý evokuje neonacistické pochody či kontroverzné značky oblečenia. Portál antifa.cz pred dvoma mesiacmi zverejnil aj fotografiu, ako Kali pózuje s podprednými českými neonacistami. Pozorohodné sú aj Matesove fotky z dovolenky, na ktorej bol spolu s bývalým členom kapely Juden Mord – hlavne tá, na ktorej stojí pri vojenskom nákladnom aute s hákovým krížom na dverách. „Fotografia pochádza z ostrova Bali v Indonézii a bola myslená ako recesia. Bývalého člena kapely Juden Mord som spoznal v čase, keď už boli jeho extrémistické názory minulosťou,” bránil sa Mates.
Skupina 851 01 sa už rozpadla. Polícia však neberie raperov ako Kali či Mates, respektíve ľudí, ktorí účinkovali v klipe Náš svet, na ľahkú váhu. „Intenzívne sa o nich zaujímame. Tí ľudia majú v Petržalke vlastný klub aj posilňovňu, smeruje to k vytvoreniu polomilitantnej skupiny,” potvrdil .týždňu odborník na extrémizmus, ktorý pôsobí na policajnom prezídiu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite