Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Moderátor priniesol na pódium štyri škatule a oznámil, že v jednej z nich je jablko, v inej banán, v ďalšej pomaranč a v poslednej hruš ka. Ľudia mali hádať, v ktorej škatuli je ktoré ovocie. Zo 123 súťa žiacich 43 neuhádlo správne ani jedno ovocie, 39 ľudí uhádlo jedno a 31 ľudí dva druhy ovocia. Koľko ľudí uhádlo správne tri a koľko všetky štyri druhy ovocia? .odpoveď
Uhádnuť správne tri druhy ovocia sa nedá. Ak totiž uhádnete tri, automaticky máte uhádnutý aj štvrtý. Každý, kto uhádol viac ako dva druhy, uhádol všetky štyri druhy ovocia. A takých ľudí bolo 123-43-39-31=10. .otázka na budúci týždeň
Vystúpenie Ivana Mikloša v minulotýždňovej Lampe bolo z hľadiska zaujímavých logických otázok úplným rohom hojnosti. Už vo svojom pred chá - dzajúcom vystúpení zaujal mnohonásobne opakovanou mantrou, že „alternatíva neexistuje“. Táto odvážna myšlienka predstavuje významný príspevok do svetovej pokladnice elementárnej aj vyššej logiky.
V poslednej Lampe prišiel Mikloš s novou mantrou – s mantrou nulového koaličného potenciálu Sulíkovej SaS. Aj toto má zaujímavé logické implikácie. V súčasnej situácii to totiž znamená, že vládu nie je možné zostaviť bez Ficovho Smeru. Koaličný potenciál ľubovoľnej strany je teda práve a len potenciálom vytvoriť vládu s Ficom. Aký je z tohto hľadiska potenciál Miklošovej SDKÚ?
Mikloš sám tvrdil, že tento potenciál je nulový, pretože SDKÚ to má napísané v nejakom dôležitom dokumente. Tváril sa pritom ale tak potmehúdsky, ako keby existovala nejaká možnosť napísať a odhlasovať novú verziu tohto dokumentu. Takže ako to vlastne je, má SDKÚ nulový alebo nenulový koaličný potenciál?
Mimochodom, je správne, ak sa záväzné stranícke dokumenty môžu relatívne ľahko meniť? To zrejme závisí od toho, či ide o dynamickú stranu. U strany tak dynamickej, ako je SDKÚ, sú prirodzené veľké a rýchle zmeny. V niektorých prípadoch sú takéto zmeny dokonca veľmi žiaduce. Tak je to napríklad vtedy, ak strana reaguje na nejakú prudkú zmenu politickej situácie. V prípade vzťahu SDKÚ k Smeru je prehodnotenie doterajších principiálnych postojov priam nutné, pretože SDKÚ musí nejako reagovať na novú situáciu, ktorá je dôsledkom zmeny principiálneho postoja SDKÚ ku gréckemu dlhu. SDKÚ sa nemôže nečinne prizerať, ako sa menia postoje SDKÚ. Naopak, musí svoje postoje dynamicky prispôsobovať týmto zmenám.
Záverečná otázka: Bude Ivan Mikloš poskytovať pre túto rubriku podobne výživný mate riál počas celého predvolebného obdobia?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite