Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Radičová je politický génius

.časopis .téma

Premiérka slovenskej vlády sa opakovane priznala, že o osude tejto krajiny rozhoduje aj na základe toho, aké titulky si chce alebo nechce prečítať na druhý deň v zahraničnej tlači. Nie sme síce zahraničná tlač, ale ten pekný titulok jej radi venujeme.

K žene, ktorá po utíchnutí terajšej hystérie vojde do histórie ako človek, ktorý urobil najväčšiu hlúposť v politických dejinách Slovenska, treba byť trochu veľkorysý.
Tou hlúposťou – strašnou a neospravedlniteľnou – bolo spojenie hlasovania o navýšení eurovalu s hlasovaním o dôvere vláde. V situácii, v ktorej Richard Sulík hovoril absolútne jasne a jednoznačne, že jeho strana navýšenie eurovalu nepodporí, to nebol hazard. Bola to istota pádu jej vlády a uvoľnenia priestoru pre vládu Roberta Fica. 
Iveta Radičová a koalícia, ktorú formálne viedla, pritom nemali nijaký mandát zachraňovať Grécko a iných európskych lajdákov (ich predvolebná kampaň sa predsa niesla v presne opačnom duchu). Ich základným mandátom bolo práve odstavenie Fica od vlády.
A tomuto mandátu sa Radičová svojím rozhodnutím spreneverila tým najhrubším spôsobom.
Je, samozrejme, možné tvrdiť, že vládu položil Richard Sulík a jeho SaS. Dnes sa totiž dá tvrdiť hocijaký nezmysel. Tí, ktorí majú plné ústa demokracie, môžu tvrdiť, že parlament je povinný niečo ratifikovať a že ak šestnásť parlamentov bolo za, sedemnásty nesmie byť proti. Tí, ktorí za rok zmenili svoj postoj k „záchrane" Grécka o 180 stupňov, môžu tvrdiť, že konzistentné trvanie na svojom postoji je populizmus. A tí, ktorých hlavnými pracovnými metódami sú lož, zrada a intriga, môžu tvrdiť, že jasne dané a potom dodržané slovo je nezdravé a nezodpovedné. To všetko sa dá tvrdiť a aj sa to tvrdí.
Tieto divné reči však časom ustanú a normálni ľudia si uvedomia, že Richard Sulík je politik, ktorý v sebe spája tri veľmi dôležité vlastnosti: 1. Nie je to bývalý komunista ani súčasný xenofób. 2. Má dostatočne veľkú voličskú podporu. 3. Má schopnosť nepodľahnúť dzurindovskému vydieraniu. Existencia takého politika a takej strany je pre Slovensko nesmierne dôležitá. Spolu so Zajacovou OKS a Matovičovými OĽ sú dnes nádejou pre túto krajinu.
Na druhej strane sú Mikuláš Dzurinda, Béla Bugár a Ján Figeľ, poslušne nastúpení pred Ficom. Nielen Radičová je tu politický génius.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite