Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obnoviteľné zdroje nás nezachránia

.časopis .téma

Rozhovor so šéfom Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefom Holjenčíkom (nominant SMER-SD) o podvodoch pri zapájaní slnečných elektrární.

.podali ste päťdesiat podaní na Generálnu prokuratúru, ktoré sú výsledkom viac ako štyristo kontrol. Čo ste zistili?
Asi desatina slnečných elektrární nespĺňa zákonné podmienky. Konkretizovať nemôžem, prebieha šetrenie. Podali sme podnety najmä v tých prípadoch, kde sme zistili, že elektrárne neboli dokončené, chýbali inštalácie panelov. V rámci cenového konania podnikateľské subjekty deklarovali istý inštalovaný výkon a my sme v teréne fyzickou kontrolou zistili, že to nie je pravda. Čiže zistili sme, že naše cenové rozhodnutie bolo vydané podľa nepravdivých údajov. Potom prišiel krok B: buď zrušenie rozhodnutia, alebo sankcia. .máte 28 kontrolórov a elektrární sú stovky. Ako ste si vyberali, kam ísť?
Kontrolované boli predovšetkým zdroje s inštalovaným výkonom nad 100 kilowattov. Samozrejme, zamerali sme sa na tie, kde finišovali do 30.6., keď podľa zákona mali ešte nárok na podporu doplatkom k výkupnej cene. .koľko ich bolo?
V posledných dvoch týždňoch júna nám prišlo zhruba dvesto žiadostí o vydanie ceny. .aký je váš názor na tvrdenie ministra Miškova, podľa ktorého zodpovednosť nesie ÚRSO  a bývalá vláda, pretože nad solárnym boomom  nemal štát nijakú kontrolu.
Ak to poviem veľmi jemne, je to absolútna hlúposť.  Štát vykonáva akcionárske práva vo všetkých troch distribučných spoločnostiach, kde má aj majoritu. Teda štátni zástupcovia mohli zakročiť. A neurobili nič. My sme viackrát upozorňovali, čo môžu urobiť. Nie my ako úrad, štát má legitímne právomoci, ako ten boom mohol zastaviť. .druhá výhrada ministra Miškova spočíva v tom, že ste nastavili takú vysokú výkupnú cenu energie zo slnka, aby to vyhovovalo zopár vyvoleným podnikateľom.
Pán minister opäť zavádza. Nemôžeme si predsa dovoliť nastaviť cenu podľa zopár vyvolených. Veď aj pán Miškov si mohol postaviť zdroj – keby bol šikovný. Cena pre obnoviteľné zdroje sa počíta podľa jednoznačných kritérií stanovených EÚ. Sú na to postupy. My sme našu cenu porovnávali s okolitými štátmi, kde nám vyšlo, že na Slovensku je nižšia. .ako teda nastavujete cenu?
Pri tvorbe ceny musíme zohľadniť všetky oprávnené náklady plus primeraný zisk tak, aby sa v istom časovom horizonte investície vrátili. Predpokladáme návratnosť asi 12 rokov. Životnosť fotovoltaiky je asi 20 rokov, takže 8 rokov je zisk. Keď sme robili prvý výpočet ceny na rok 2009, tak sa vychádzalo z cien solárnych panelov. Vo výkupnej cene sa zohľadňujú náklady na výstavbu plus náklady na prevádzku. A 95 percent výkupnej ceny vo fotovoltaike tvoria odpisy. .ceny panelov na trhu však dlhodobo klesajú...
My sme reagovali hneď. Výkupná cena sa medzičasom znížila niekoľkokrát.  Zo 425 na 190 eur. .ako vidíte perspektívu fotovoltaiky?
Z nášho pohľadu je to absolútne zanedbateľný zdroj. Obnoviteľné zdroje energetickú sústavu nezachránia. Naopak – a na to upozorňujeme už od roku 2007 – nám budú  zvyšovať ceny elektriny, je to drahý zdroj. .predpokladáte teraz koniec boomu veľkých slnečných elektrární?
Jednoznačne, už sa nestavajú. Posledné dva týždne júna prišlo dvesto žiadostí. Teraz nám chodia jedna, dve, a väčšinou ide o rodinné domčeky. Keby nás ministerskí počúvali, mohli ten boom zastaviť v prvopočiatku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite