Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Brat proti bratovi

.jaroslav Daniška .časopis .téma

Poľská politika je tak trochu rodinným biznisom. Najslávnejším symbolom sa stali bratia Lech a Jaroslaw Kaczynskí, dvojičky, ktoré naraz vládli celému Poľsku. Jeden ako prezident a druhý ako premiér. Nie je to však nič výnimočné.

Dobrým príkladom je rodina Kurských z Gdansku. Starší Jaroslaw (ročník 1963) je známy poľský novinár a prvý zástupca Adama Michnika v ľavicovo-liberálnej Gazete Wyborczej. Mladší Jacek (ročník 1966) je politik Kaczynského strany Právo a spravodlivosť. Azda nikto nemá k sebe v Poľsku ďalej ako Adam Michnik a Jaroslaw Kaczynski, niečo podobné teda platí aj o bratoch Jaroslawovi a Jacekovi.
Ich cesty sa začínali spolu, doma v Gdansku. Pred rokom 1989 sa hlásili k Solidarite a obidvaja boli aktívni. Starší Jaroslaw po páde komunizmu začal spolupracovať s prezidentom Lechom Walesom, ktorého neskôr opustil a napísal o ňom knihu, kde riešil, či je Walesa demokrat, alebo diktátor. Mladší Jacek mal opačnú cestu. Najskôr bol novinárom, spolupracoval s agentúrou DPA, neskôr prešiel do BBC a napokon do poľskej verejnoprávnej televízie. Čoraz viac sa však približoval k politike, pričom spolupracoval s Jaroslawom Kaczynským. Bola mu blízka Kaczynského staršia strana Porozumenie centrum, neskôr široká volebná koalícia Volebná akcia Solidarita (AWS), ktorej premiérom bol Jerzy Buzek (dnes prezident Európskeho parlamentu a politik Občianskej platformy). Jacek Kurski však začal na seba upozorňovať. Stal sa hlasným kritikom spolupráce AWS s liberálnou Úniou slobody (UW, favorit denníka Gazeta Wyborcza) a patril k národnokonzervatívnej strane ZchN. Keď ho pre volebný podvod vyhodili, stal sa politikom Ligy poľských rodín. Neskôr podporoval prezidenta Lecha Kaczynského, bol dvakrát poslancom Sejmu za PiS a dnes je europoslancom. Mladší Kurski však najviac zarezonoval, keď pred druhým kolom prezidentských volieb v roku 2005 obvinil Donalda Tuska (kandidoval proti Lechovi Kaczynskému), že jeho starý otec „dobrovoľne spolupracoval s Wehrmachtom“. Vypukol škandál. Ukázalo sa, že Tuskov dedo síce vo Wehrmachte bol, bolo to však z donútenia a neskôr zbehol. A Jacek Kurski bol okamžite odvolaný a vyhodený zo strany, aby sa do PiSu neskôr vrátil.
Kladiete si otázku, kto Jaceka a Jaroslawa vychoval? Jednoduchá odpoveď: Anna Maria Kurska, rodáčka z (dnes ukrajinského) Ľvova, ktorá je sama političkou. Konkrétne dvakrát zvolenou senátorkou za stranu Právo a spravodlivosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite