Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viem vyhrať voľby

.eva Čobejová .marek Vagovič .časopis .rozhovor

Pred desiatimi rokmi zakladal spravodajskú televíziu, predtým bol novinárom, hovorcom premiéra, robil kampaň Viktorovi Juščenkovi. Ako manažér stál pri vzniku .týždňa, zakladal Jemné melódie. Dnes podniká, robí volebné kampane a vedie židovskú kóšer reštauráciu. Pri žiadnom projekte však nevydrží dlhšie ako tri roky. Tak je nastavený. Martin Lengyel.

.spravodajská televízia TA3, ktorú ste zakladali, má desať rokov.
Kto by tomu veril, že to tak dlho vydrží? Mám pocit, že všetci hovorili, že to nevydrží ani rok. .bol to teda dobrý nápad?
Určite, ľudia to majú radi. Sú radi, že Slovensko má spravodajskú televíziu, robili tam desiatky redaktorov, ktorí potom išli za ešte výraznejšou kariérou. Televízia dala priestor množstvu názorov, takže splnila svoju úlohu, aj ju stále plní. Je dobré, že tu je. .pri rozbehu televízie však stál aj Vladimír Fruni, ktorý televízii finančne pomohol. Nalial tam peniaze z nebankoviek.
Áno, postaral sa o to, aby televízia začala fungovať, a za to mu patrí vďaka. .nedávno bol Fruni prepustený z väzenia. Nekontaktoval vás?
Nie. .kedy ste naposledy spolu hovorili?
Dávno. Ešte v starých časoch, ani si to už nepamätám. .TA 3 mala po vašom odchode aj iné problémy ako Fruniho peniaze –odchody znechutených redaktorov, zoznamy firiem, ktoré sa nesmeli objaviť vo vysielaní, a naopak, inzertné oznamy priamo v spravodajstve. Nie je vám ľúto, čo sa s tou televíziou stalo?
Musím najprv povedať jednu vec: systematicky nesledujem TA3 hádam sedem rokov. .prečo?
Nepozerám televízie, alebo len veľmi minimálne. To nie je výhovorka, ale fakt, takže vôbec neviem posúdiť kvalitu reportérov ani kvalitu vysielania. Zaznamenal som tie aféry, ale ja neviem, aké mal manažment dôvody na takéto rozhodnutia, ani čo si o tom mysleli novinári. My sme mali kedysi so Zdenkom Šámalom dohodu, že v TA3 je redakčná sloboda, a to sme dodržiavali. Je rozdiel žiť v ideálnom svete, kde máte univerzálne slobody, a žiť v neideálnom svete, kde sa aj médiá musia podriaďovať záujmu majiteľov, priateľov majiteľov, priateľov priateľov majiteľov, a tak ďalej. .takže vy tomu počínaniu TA3 rozumiete?
Samozrejme, že tomu rozumiem. Nesúhlasím s tým, ale úplne tomu rozumiem. Som proti všetkému, čo je v rozpore s novinárskou etikou, ale netvárme sa, že TA 3 je jediná, ktorá sa tak správa. A nespráva sa tak stále, iba z času na čas. .stále ste presvedčený o tom, že spravodajská televízia môže na Slovensku fungovať aj tak, že nebude so spravodajstvom obchodovať?
To je ťažké, lebo celý slovenský mediálny trh je principiálne zle nastavený. Keď chcete prežiť, nemôžete sa správať celkom štandardne. Keby to robili, tak neprežijú. Spomeňme, koľko rokov sa tu odkladalo zavedenie peoplemetrov, aké sú tu štátne regulácie v tom, kto kde bude vysielať. Celý ten regulačný balík vrátane daňovej politiky je natoľko obmedzujúci, že musíte hľadať alternatívy iných príjmov. Je logické, že si potom dajú zaplatiť za reportáž, alebo si dajú z eurofondov prefinancovať celú reláciu. Každý chce prežiť a bavme sa o tom, či je tu také podnikateľské a mediálne prostredie, aby mohli médiá prekvitať. Nie je to tak. .takže potom vstupujú do mediálneho biznisu nebankovky, alebo finančné skupiny ako J&T či Ivan Kmotrík.
Na začiatku všetkého sú peniaze. Televíziu môžeš rozbehnúť, keď máš peniaze a môžeš s nimi disponovať relatívne dlho. Môžeš investovať, dotovať, prekrývať stratu – a zároveň dovolíš, aby vzniklo nezávislé médium. Čo sa týka Kmotríka, keby nebolo jeho, tak TA 3 dnes nevysiela. A teraz čo by bolo lepšie – Slovensko bez TA 3 alebo Slovensko s TA 3 a s Kmotríkom? .načo je podnikateľovi, ako je Ivan Kmotrík, spravodajská televízia?
Počul som, že TA 3 je posledné roky zisková. .sú aj lukratívnejšie biznisy.
Médiá na Slovensku principiálne fungujú z dvoch dôvodov: aby prinášali zisk, čo je vraj posledné roky aj prípad TA 3, a logicky znamenajú aj politický vplyv. Kumulatívna sledovanosť TA3 je slušná – je to mienkotvorná televízia, sledujú ju politici, podnikatelia, novinári. Nemá síce taký masový zásah ako Šeherezáda, ale určite ovplyvňuje verejnú mienku, takže logiku, že tu taká televízia existuje, to má. Keby som mal dostatok peňazí, s radosťou by som vlastnil TA 3. .zažili ste viacero televízií – okrem TA 3 aj STV či VTV. S každou slovenskou televíziou sa spájajú aj manipulácie. Prečo je to tak?
Televízia je príliš dôležitá, aby nebola manipulovaná. To je nemožné, tie televízie sú príliš dôležité, rozhodujú voľby, politické zápasy, televízia má obrovskú moc a tú si ľudia chcú privlastniť. Myslíte si, že americké televízie sú objektívne? Neexistuje ideálna spoločnosť, kde sú všetci nezávislí a politicky korektní. Dokonca si myslím, že je to legitímne – v tejto dobe, v ktorej žijeme. .prečo už nepozeráte televízie?
Neverím veľmi na budúcnosť televízií, internet je silný konkurent. Televízia je pre mňa veľmi pomalé médium. .keby prišiel za vami investor, aby ste mu založili televíziu, tak ho odhovoríte?
Je to investícia maximálne na desať rokov, nemyslím si, že televízie majú budúcnosť – všimnite si, ako im klesá počet divákov. O niekoľko rokov bude televízia prežitým médiom, ktoré už zďaleka nebude mať takú silu ako v deväťdesiatych rokoch. A vtedy sa vyriešia aj všetky problémy s manipuláciou, a potom začneme manipulovať internet. (Úsmev.) .čo si myslíte o spojení verejnoprávnej televízie a rozhlasu?
To je tragédia. Prečo to nezrušia? Na čo máme v čase internetu a päťsto kanálov na akomkoľvek satelite, verejnoprávnu televíziu? Dvadsať rokov debatujú o tom, čo je to verejnoprávnosť a nenašli odpoveď. To treba okamžite zrušiť, ušetriť 800 miliónov v rozpočte a vybavené. Nech dajú tie frekvencie súkromným subjektom a keď chce štát program pre menšiny, nech nájde zopár miliónov v rozpočte a dá ich televíziám, nech to vyrobia, odvysielajú, alebo zavesia na internet. Štát nemôže nič vlastniť, lebo každú korunu, každé euro minie zle. .okrem TA3 oslavuje aj Markíza, ktorá má 15 rokov. Ako ju vidíte?
Robia to oveľa profesionálnejšie, oni sú schopní na tureckú hviezdu dotiahnuť 20-tisíc ľudí. No nie je to krásne? To sa kedysi podarilo iba na futbal alebo na demonštráciu. Geniálny marketing, pozerateľný program pre masy. Sú oveľa lepší, ako boli kedysi. .aké médiá máte rád?
Páčia sa mi také médiá, v ktorých dlhší čas robia tí istí redaktori, ktorí starnú s tými médiami. Printy si zachovávajú štandard, internet ich núti zlepšovať sa. Rádiá urobili pokrok, keď sa začali formátovať, a televízie sa prispôsobili vkusu diváka. Ale ony aj formujú ten vkus, a to vidím ako problém. Bol by som rád, keby tie širokospektrálne médiá pozeralo čoraz menej ľudí, aby prechádzali na dokumentárne, spravodajské, športové, hudobné kanály, aby si sami vedeli nájsť to, čo ich zaujíma a aby nečakali, že im to niekto naservíruje. Navyše v podobe, ktorá veľmi nepodporuje myšlienkový rozvoj. .sám seba už v budúcnosti nevidíte vo svete médií?
Nie, ja im už ani nerozumiem. Už som len obyčajný konzument. Ja ani neviem, ako sa to programuje a vôbec netuším, ako niekomu mohlo napadnúť zaradiť do hlavného programu Šeherezádu. Mne by to v živote nenapadlo. Ale niekto bol taký geniálny, že prišiel na to, že to budú ľudia na Slovensku pozerať. Ja nie som taký geniálny. .zaujímavou kapitolou vo vašom živote je účasť na kampani Viktora Juščenka na Ukrajine.
Bol som poradca centrálneho volebného štábu pre špeciálne projekty. .tie voľby ste vtedy vyhrali, ale celé to napokon nedopadlo príliš dobre. Juščenko ďalšie voľby prehral a ani toho veľa neurobil.
Je to katastrofálne sklamanie. My sme vtedy po víťazstve Juščenka oslavovali a mysleli sme si, že o nejakých päť rokov bude Ukrajina v Európskej únii. Teraz, za Janukovyča, je to tam ešte horšie ako za Kučmu, lebo vtedy bolo aspoň centier moci viacero. Ale môže sa stať, že Janukovyč bude svojím spôsobom osvietený a urobí niekoľko reforiem, ktoré by ekonomike mohli pomôcť. .prečo to neurobil Juščenko?
Ten bol zrazu akoby paralyzovaný, akoby zabudol, že bola nejaká revolúcia a akoby zabudol, že je prezidentom Ukrajiny. Neurobil žiadne reformy. On totálne zlyhal. .nemali ste pocit zmaru?
Nie, prečo? Tie voľby sme vyhrali, a my sme boli zodpovední za volebný výsledok, nie za riadenie krajiny. Svoju úlohu sme splnili. .boli ste aj pri vzniku .týždňa. Ako na to spomínate?
V prvom rade som rád, že som Štefana Hríba presvedčil, aby do toho išiel. Hodnotím to pozitívne, pretože .týždeň priniesol názory, ktoré boli dovtedy minoritné. .prečo ste v .týždni nevydržali dlhšie?
Lebo ja nikde nevydržím dlhšie ako dva-tri roky. Mňa baví niečo vytvoriť, rozbehnúť, zabehnúť a potom príde niečo nové. Môj cyklus je nastavený na 2-3 roky. A keď uplynula moja „lehota“, objavila sa možnosť budovať nové rádio, tak som šiel robiť Jemné melódie. .vy však počúvate metal a hip-hop, prečo ste založili rádio s tým najstrednejším hudobným prúdom?
Na Slovensku existujú dva spôsoby, ako založiť rádio. Jeden typ rádia si založí človek, ktorému sa páči nejaký druh hudby. Napríklad bol v Chorvátsku a počul tam super jadranskú hudbu, tak založí rádio, ktoré ju bude hrať. Aj to som zažil. Potom je druhý typ majiteľov, ktorí pochopia, že nemajú správny hudobný vkus a nastavia si formát rádia profesionálne. My sme vyskúmali trh a na moje veľké sklamanie sme zistili, že formát s najväčším potenciálom je to, čo hrajú dnes Jemné melódie. Teda nie rocková hudba, ale slaďáky. .v tom čase ste úzko spolupracovali s podnikateľom Ladislavom Rehákom. Aká to bola skúsenosť?
Veľmi dobrá. My sme sa poznali ešte zo začiatkov TA3, keď som Laca neúspešne presviedčal, aby do toho so mnou išiel. Spolu sme robili na projekte .týždňa a Jemných melódií a veľmi dobre nám tá spolupráca fungovala. Žiaľ, nastali tie smutné udalosti, ktoré Laca osobne veľmi poznačili. .zrejme myslíte jeho zatknutie po tom, čo ho bývalá účtovníčka obvinila z vydierania. Nemali ste nikdy pochybnosti, ako to bolo?
Nikdy. Od začiatku mi bolo jasné, že tá kauza je vykonštruovaná, čo sa aj napokon potvrdilo. .verili ste aj jeho synovi Martinovi, ktorý má kontakty s piťovcami?
Áno, veril. Ani v jeho prípade som nemal pochybnosti, hoci primárny cieľ v tej kauze bol Laco. .prečo k tomu zatknutiu podľa vás došlo?
Nemyslím si, že to bola nejaká dlhodobá konšpirácia, zameraná na zničenie Reháka či Orangeu. Skôr to bolo tak, že keď sa naskytla príležitosť, tak sa toho chytil nejaký iniciatívny blbec a dostal nápad, že teraz zničíme Reháka a ako bonus k tomu pribalíme aj Valka. .pred poslednými parlamentnými voľbami ste istý čas viedli kampaň SDĽ. Prečo?
Bol som už dlhšie mimo politického života a marketingu. Dostal som však ponuku, ktorá ma zaujala svojou netradičnosťou, potenciálom, zložitou misiou – obnovenie starej značky so zašlou slávou. Teda urobiť zo strany, ktorá mala na začiatku 0,00 percenta stranu, ktorá relevantne zasiahne do volebnej kampane a teoreticky aj do povolebného vývoja. .ale vy ste predsa pravičiar.
Samozrejme, ale to predsa nesúvisí s mojím politickým presvedčením, ja som nekandidoval. Bol to zaujímavý projekt. .nebol to skôr účelový projekt, ako odobrať hlasy Smeru?
To tvrdíte vy. Moje zadanie bolo získať pre SDĽ čo najviac hlasov a dostať sa do parlamentu. Netajím sa však tým, že ako pravičiarovi mi možnosť odčerpať hlasy Smeru vcelku imponovala. Myslím, že SDĽ splnila svoj účel – priniesla do kampane nový vietor, tá kampaň nebola zlá, stranu sa podarilo resuscitovať. .koľko to stálo? Hovorí sa, že to bolo vyše 200 miliónov korún.
Ja som viazaný mlčanlivosťou. .prečo ste z kampane predčasne odišli?
S vedením strany sme sa počas kampane dostali do rozporu, ako ju viesť ďalej. Ja som bol presvedčený, že ju treba viesť iným smerom. Tak sme sa rozišli. .nebolo to kvôli podnikateľovi Ivanovi Weissovi, ktorý mal tento projekt financovať?
(Ticho.) Nie, nebolo to kvôli nemu. Poznám ho osobne, je to inteligentný človek. Ten rozpor bol v tom, že ja som tvrdil, že kampaň nesmie útočiť na Smer. .lebo?
Lebo obe strany majú rovnaký elektorát. A nemôžeme si ho znepriateliť. Ja som vždy konal samostatne, preto som tú kampaň nedokončil. .vaša firma robí kampaň aj pre regionálnych politikov. Čo všetko už máte za sebou?
Fungoval som najmä na východe. Robil som Košice – Marekovi Kazimirovi, to bola náročná kampaň. Zaujímavá bola Snina, Levoča, Sečovce. .je pre vás rozhodujúce aj to, aký je klient, alebo urobíte kampaň každému?
Extrémy odmietam, SNS by som kampaň nerobil. Moja skúsenosť však je, že či už som robil s ľuďmi z vládnej koalície, alebo zo Smeru, robilo sa mi so všetkými príjemne. Najviac kandidátov sme mali nezávislých. .aká je to skúsenosť, robiť regionálnu kampaň?
Keď som sa rozbehol pri tej SDĽ, tak ma to začalo baviť. Na SDĽ sme si vyskúšali veľa nových metód mobilizácie voličov. A v komunálnej politike sa kampane dajú robiť ešte efektívnejšie, v teréne, medzi ľuďmi. A bola to aj obchodná príležitosť. .je to dobrý biznis?
Podľa mňa áno. Je to nadštandardný príjem, ale musíte brať do úvahy fakt, že v jedno časové obdobie ste klientovi neustále k dispozícii. .vzhľadom na silu slovenskej ekonomiky je zaujímavé, že aj v regionálnej politike je dosť peňazí.
Ale to sme nepovedali nič nové. Politici majú jednu úžasnú moc: môžu tvoriť peniaze. .robili by ste Smeru kampaň aj pre parlamentné voľby, keby si vás objednal?
Dobrá otázka. Neviem. Otázka skôr je, či by som robil ešte kampaň do parlamentných volieb. .kto mal v posledných voľbách podľa vás dobrú kampaň?
SDĽ. (Smiech.) Nič ma v nej dramaticky nezaujalo. SaS mala dobrú kampaň, dobre pracovali s voličom. A Igor Matovič mal stopercentne dobrú kampaň. On cez tie svoje noviny osobne hovoril s voličmi. .viete kampaňou vyhrať voľby?
Myslím si, že viem. .ako dnes vnímate veľkú politiku?
Mám pocit, že nie je dramatický rozdiel medzi jednými či druhými, medzi pravými a ľavými, pretože nikto momentálne neadresuje spoločnosti tie výzvy, ktoré tu sú. Nepočul som žiadneho politika, ktorý by sa postavil pred voliča a povedal mu: poďme si povedať pravdu – nemôžeme žiť na dlh, nemôžeme sa večne zadlžovať. Nikto nehovorí o povahe štátu, o tom, že by mal byť malý, že treba vrátiť ľuďom slobodu, znížiť dane, radikálne osekať rozpočet, regulácie, toto nikto nehovorí. .viete si predstaviť, že by ste robili volebnú kampaň pre stranu, ktorá by toto hovorila? Mala by šancu? Chcú toto voliči počuť?
Do takej kampane by som išiel aj zadarmo. Rád by som podporil nejaké nové politické rozmýšľanie, nové vnímanie štátu. Podľa mňa už prišla doba, keď sa ľuďom otvárajú oči a začínajú chápať, kam vedie tá politika, ktorú tu posledných 20 rokov máme. Pozrite sa na Európsku úniu, na zbankrotovanú Ameriku. Ako dlho môžeme takto fungovať? Normálni ľudia by sa mali postaviť a povedať: takto to ďalej nejde. Môže žiť štát dvadsať rokov na dlh? Veď tie dlhy nikto nikdy nesplatí, to musí byť každému jasné. Jediné, kto to splatí, je pani inflácia. .nemáte teda koho voliť?
Nevidím nikoho, kto by principiálne zavelil na zmenu a otvoril ľuďom oči: vážení, je čas. Dospel čas na zásadnú zmenu. .takže pôjdete robiť aj zadarmo kampaň niekomu, kto vás ako voliča osloví?
Áno. Jasné, keď dám slovo, to platí. Bolo by skvelé, keby sa niečo také objavilo. Ale, ak by sa taká politická sila objavila, tak tam bude veľa ľudí, ktorí budú chcieť robiť zadarmo. (Smiech.) .kedysi ste boli blízkym spolupracovníkom Mikuláša Dzurindu. Ako ho vidíte dnes?
Tá istá robota, len v inej kancelárii. (Smiech). Vo všeobecnosti si však myslím, že treba vymeniť celú politickú generáciu. Musia prísť noví ľudia s novými nápadmi, musíme začať odznova. Nehovorím, že to má byť opäť niečo ako rok 1989, ale niečo podobné. .je dnes nejaký politik, ktorému by ste išli robiť hovorcu?
(Smiech.) Matovičovi. .vás ten človek nejako fascinuje.
On má dobré nápady. .nemení sa na populistu?
Podľa mňa nie. Ja by som na jeho mieste ešte pritvrdil. Nehovorím, že všetko, čo urobí Igor Matovič, je dobré, ale konečne je to niečo iné. .budete ho voliť?
To ešte neviem. Budem voliť toho, kto nám sekne tento štátny moloch, čo nám tu za 20 rokov vyrástol, o polovicu dolu, zníži dane a vráti ľuďom slobodu. Zatiaľ nikoho takého nevidím. Možno Matovič sa k tomu priblíži. .takže mu budete robiť kampaň?
(Smiech.) Zadarmo? Teraz mi Matovič určite zavolá. .veríte euru?
Euro sa rozpadne. Nemôžete mať jednu monetárnu politiku a 17 fiškálnych politík. To je neudržateľné. Globálnu ekonomiku vôbec nevidím dobre, nevidím dobre euro ani dolár. Myslím, že sa bude veľmi rýchlo – na prekvapenie všetkých – meniť ekonomická realita. .bolo by dobré, keby na eurovale padla vláda?
Bolo by dobré, keby padol euroval. To by bolo fantastické. A keby padla každá krajina, ktorá padnúť má. .tento rozhovor robíme v kóšer reštaurácii Eshel David, ktorej sa teraz venujete.
Venujem tomu teraz najviac času, ale nie je to jadro môjho biznisu, tým sú stále kampane. .prečo sa venujete kóšer reštaurácii?
Dostali sme ponuku prenajať si priestory, kde bola kedysi úspešná kóšer reštaurácia. Na Slovensku už osem rokov nebola žiadna židovská kóšer reštaurácia a mne sa tá myšlienka zapáčila, kde hoci nie som žid. Chcem vytvoriť priestor, kam budú chodiť ľudia, ktorí buď sú židia, alebo chcú ochutnať tento typ kuchyne. Mne sa páči, že tu je opäť kóšer reštaurácia, je to zážitok, spoznal som veľa nových ľudí. .ako ste reštaurácii znovu vrátili štatút kóšer jedla?
Okrem kompletnej rekonštrukcie sme museli splniť všetky pravidlá pre kóšer stravu a máme tu duchovného dozorcu, Mašgiacha, ktorý od rána do večera všetko kontroluje. Volá sa David, prišiel z Izraela a má manželku Slovenku. .z akých surovín varíte?
Všetko nakupujeme vo Viedni, tam sú certifikované mäsiarstva, v ktorých môžeme nakupovať. .zrekonštruovali ste aj rituálny kúpeľ mikve?
Áno, keď k nám príde veriaci žid, môže si tu zrealizovať aj túto potrebu. .koľko je na Slovensku židov, ktorí jedia iba kóšer jedlo?
Rádovo sú to desiatky ľudí. Nemali tu možnosť sa takto stravovať, ani praktizovať svoje zvyky. Teraz sme aspoň niečo vybudovali.  .v auguste 2000 ste nám v rozhovore povedali, že práve pracujete na svojom životnom sne, ktorým sa neskôr stala TA 3. Aký je ten sen dnes?
Nijako nesúvisí s pracovnými vecami. To som sa naučil za tých desať rokov, že sa netreba priveľmi viazať na profesionálne sny. Nie sme živí iba prácou. .čo vám dnes robí radosť?
To, čo mi robilo radosť v každom mojom období – všetko, čo som robil, som robil rád a vždy ma to bavilo. Martin Lengyel/
narodil sa 14. apríla 1974 v Bratislave. Začal študovať žurnalistiku, ktorú však nedokončil. Pôsobil v rádiu Twist a v televíziách STV a VTV. V roku 2001 založil televíziu TA3, stál aj pri vzniku časopisu .týždeň a rádia Jemné melódie. Má konzultačnú firmu, ktorá robí volebné kampane. Nedávno si v Bratislave otvoril kóšér reštauráciu.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite