Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo požičať Grécku

.rado Baťo .časopis .téma

Žiaľ, z Atén neprichádzajú dobré správy o schopnosti plniť ozdravný program či ďalšie nové podmienky. Hrabať na malom priestore v technických detailoch nemá veľký význam, pretože problém je fundamentálnejší než pôžička jednej krajine. Spor je o tom, či vôbec bol manažment dlhovej krízy v podobe európskeho záchranného fondu dobrý nápad. Grécky program nevyzerá dobre, na druhej strane írsky program sa zatiaľ ukazuje nádejne. To by naznačovalo, že nad eurovalom netreba lámať palicu.

Eurozóne na manažment krízy chýbali pravidlá aj inštitúcie. Tvoria sa za pochodu a hlavné slovo v tejto transformácii prevzali summity premiérov a hláv štátov, ktorým predchádzajú okázalé, a nie vždy šťastné nemecko-francúzske návrhy „veľkých”. Procesne je to politický masochizmus paneurópskych rozmerov, keď dohodnuté inštrumenty a ich zmeny schvaľujú za behu a so zaťatými zubami národné parlamenty v zúfalej snahe zachytiť dynamiku krízy.  Mimo ratifikačných procesov sa zároveň rozhoduje o konkrétnych pôžičkách, pričom s každou ďalšou rastie hnev nielen slovenských daňovníkov.
Lenže krutá realita je takáto: teoreticky je o „alternatívach” možné debatovať donekonečna, v praxi existujú len také riešenia, na ktorých sa dokážu dohodnúť všetky členské krajiny. Okrem toho, aké sú vlastne tie alternatívy?  Presadzovaným riešením je kombinácia sprísňovania rozpočtových pravidiel a záchranného fondu. Za dverami stoja ešte kontroverznejšie spoločné európske dlhopisy či fiškálna únia. Toto je dnes na stole. Lebo eurozóna, založená len na centrálnej banke a politickej vôli mať jednu menu, je mŕtva. A nikto ju už nevzkriesi. Grécko sem, Grécko tam. Tváriť sa, že stačí  poupratovať neporiadok individuálne v každej krajine, a potom sa vrátime k predkrízovému statu quo, znamená podliehať ilúzii. Čím skôr si to všetci uvedomia, tým skôr sa Slovensko vráti k racionálnej debate, akú pozíciu chce mať v „novej” eurozóne. A treba si pamätať, že aby mali partneri v únii vôbec chuť počúvať, nestačí len kričať, ale aj ratifikovať dohody.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite