Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Letný úlet

.jozef Majchrák .časopis

Nezávislí primátori Martina, Banskej Bystrice a Prievidze prišli s iniciatívou na zmenu volebnej legislatívy. Chcú, aby sa v politike zvýšil počet ľudí, ktorí nebudú závislí od vôľe straníckych sekretariátov. Nič proti. Je to legitímny cieľ a na fungovaní politických strán je dosť toho, čo sa dá kritizovať.

Je však čudné, že primátori nebroja za čisté riešenie, teda zmenu volebného systému na väčšinový, kde by v malých volebných obvodoch mali veľkú šancu aj nezávislí kandidáti, ale navrhujú zaviesť do nášho volebného systému úplný paškvil. Nijako inak sa totiž nedá nazvať zavedenie „osobitnej nestraníckej kandidačnej listiny“, na ktorú sa dostane každý kandidát, ktorý predloží päťtisíc podpisov. Z návrhu nie je celkom jasné, či počíta zo zachovaním päťpercentného kvóra, potrebného na vstup do parlamentu. Ak áno, tak by ho musela prekročiť aj takáto nezávislá kandidátka, čo by sa jej len ťažko podarilo.
Zatiaľ čo väčšinu kandidátov na volebnej listine strany spája aspoň základný pohľad na svet, ľudí na nezávislej kandidátke by nespájalo absolútne nič. Päťtisíc podpisov  bez problémov vyzbiera presvedčený rasista, ako aj radikálny antiglobalista. Keďže na rozdiel od politických strán nebude fungovať žiadny mechanizmus, ktorý by korigoval extrémy, obidvaja sa dostanú na kandidátku.  Antiglobalisti si však dobre rozmyslia, či budú voliť kandidátku, na ktorej sú aj rasisti a väčšina normálnych ľudí tiež nebude ochotná kvôli dvom sympaťákom poslať do parlamentu aj ďalších troch bláznov.
Ak návrh počíta so zrušením päťpercentného kvóra a mandáty sa majú prideľovať len na základe preferenčných hlasov, získaných kandidátmi na listinách strán a na nezávislej listine, tak je to tiež úder do prázdna. Nezávislé regionálne osobnosti by mali väčšiu šancu v malých volebných obvodoch ako na celoslovenskej kandidátke v celoslovenskej konkurencii. Nehovoriac o tom, že každý normálny človek by si dobre rozmyslel, či sa chce ocitnúť na jednom papieri napríklad s Kotlebom. Väčšinu mandátov by si aj v takomto prípade rozdelili známi politici. Slušnú šancu na úspech by mali ešte celebrity a extrémisti, prípadne ľudia s dostatkom peňazí na masovú kampaň. Veď nech si len nvrhovatelia urobia prieskum, koľko ľudí o nich tuší za hranicami ich miest. Za všetky len jeden príklad. Primátor Žiliny Ivan Harman získal v parlamentných voľbách len niečo viac ako tritisíc preferenčných hlasov, zatiaľ čo v martinskej komunálnej politike neúspešný, no celorepublikovo známy Stanislav Janiš takmer deväťtisíc krúžkov.
Ak teda chcú spomínaní primátori skutočne pomôcť neobjaveným odborníkom a regionálnym osobnostiam, mali by  sa inšpirovať osvedčenými receptmi a nepúšťať sa do pochybných experimentov.
Pokiaľ im, samozrejme, išlo o viac, než len o vlastný marketing.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite