Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Všetci vedia, že smotana je hustejšia ako mlieko. Skoro všetci vedia, že ak do nejakej kvapaliny položíme teleso s hustotou menšou ako hustota kvapaliny, bude plávať, ale ak tam položíme teleso s väčšou hustotou ako hustota kvapaliny, klesne ku dnu (Archimedov zákon). Ako je teda možné, že smotana pláva na mlieku?
.odpoveď
Otázka vyzerá celkom zaujímavá, odpoveď je prekvapujúco nezaujímavá. Smotana pláva na mlieku preto, lebo má nižšiu hustotu (ak by mala hustotu vyššiu, tak by sa ponorila – Archimedes nepopustí).
A ako to korešponduje s všeobecne známym faktom, že smotana je hustejšia ako mlieko? Nijako. Tento všeobecne známy fakt totiž nevypovedá vôbec nič o hustote smotany a mlieka, vypovedá o ich viskozite. V bežnej reči totiž používame slovo hustý často na vyjadrenie viskozity, a nie hustoty nejakej látky. Keď napríklad povieme, že med je hustý, máme tým na mysli skôr rýchlosť jeho tečenia než hmotnosť jedného kubického metra takéhoto medu. Celá otázka bola teda postavená na mätúcom použití jedného slova v dvoch úplne odlišných významoch. Nuž, čo sa dá robiť, nemôžu tu byť len samé zaujímavé otázky, občas sa sem dostane aj úplná banalita.
.otázka na budúci týždeň
Dvaja chlapi s neobmedzeným množstvom cigariet hrajú pri okrúhlom stole takúto hru. Prvý chlap položí na stôl cigaretu tak, aby neprečnievala cez okraj. Potom ide druhý a položí na stôl cigaretu tak, aby sa nedotýkala prvej cigarety a aby tiež nepriečnievala cez okraj. Potom sa chlapi striedajú a každý musí vo svojom ťahu položiť na stôl cigaretu tak, aby sa nedotýkala ani jednej z dovtedy položených cigariet a zároveň aby nepriečnievala cez okraj. Kto nemôže urobiť takýto ťah, prehráva.
Existuje víťazná stratégia, ktorá umožní niektorému z hráčov vyhrať každú hru? Ak áno, aká je to stratégia a ktorý z hráčov (prvý alebo druhý) pri jej použití zaručene vyhrá?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite