Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štofo: Keď sa začnem opakovať, hľadám zmenu

.peter Bálik .časopis .hudba

Hovoria to všetci, ale The Beatles rozhodli o tom, že budem hudobníkom. Je to hudba mojich rodičov. Nemali sme doma gramofón, ale mamina mi doma spievala pesničky The Beatles ako Yesterday alebo Yellow Submarine.

Svetu mier!
Mohol som mať sedem rokov a u nás vznikla beatlmánia. Vtedy ma úplne obišli depešáci aj punkeri, obdivoval som klasický rokenrol. Napríklad Chucka Berryho. Jeho koncert na Devíne bol pre mňa jedným z najsilnejších zážitkov môjho života. Zažil som ho imitovať, skúšal som jeho sóla, pretáčal pásku ustavične dozadu, aby som prišiel na to, ako hrá. V dome pionierov som sa prihlásil na angličtinu, aby som mohol spievať ako beatlesáci. Zohnal som si prvú španielku, nešlo mi, povedal som si, že budem basgitarista. Na basgitare som sa naučil prvú rokenrolovú melódiu a už som si myslel, že viem hrať rokenrol. Neskôr som si kúpil lepšiu gitaru a so spolužiakmi zo základnej školy sme založili prvú kapelu, predchodcu Hudby z Marsu. Tá sa najprv volala Mupimup čiže Mirumir, čo v ruštine znamená Svetu mier. Ale tá neskončila slávne. Prvé vystúpenie sme mali na školskom dvore na vlečke od traktora. V strede mala kolesá, kraje sme museli vybalansovať tehlami. Keď začali hrať rokenroli Twist and Shout, vlečka sa rozsypala. Šakalík a bačovia z hôr
Našu kapelu sme na vysokej pomenovali podľa  závodného orchestra zo starého českého filmu Hudba z Marsu. Boli to nehudobníci, ale strašne ich to bavilo a mali hneď úspech. Presne ako my. Aj my sme boli amatéri, ktorí nahrali prvé demo a pesničky sa hneď dostali do hitparád.  Hudba z Marsu prešla rôznymi obdobiami. Na prvom albume Supervýlet sme hrali ska, na druhom Cosmodisk, pomenovanom podľa zázračného kozmodisku,  sme objavili vesmírne sample a staré synťáky.
Z toho obdobia sa najviac presadila pesnička Šakalík. Dodnes sa šíri svetom a počúvajú ju aj deti, mladšie ako samotný Šakalík. Nikto z nás nečakal, že z nej bude hit, prišla nám úplne antirádiová, ale fanúšikom sa páčila hneď Nerád ju spievam v súkromí, kamaráti tlačia, nech im hrám Hudbu z Marsu, ale mne sa nechce,  zahrám im všetko možné, len nie z Hudbu z Marsu. Teraz chcem relaxovať!
Po dvoch albumoch sa kapela rozpadla. Začali sme dospievať, objavovali sa medzi nami prvé rozdiely. Zobral som si notebook a zavrel som sa na chate, kde som skladal elektronické veci na spôsob Mobyho. Elektroniku som miešal so starými slovenskými ľudovkami, ale nie tými sprostonárodnými, hľadal som mystické piesne, napríklad náreky zomierajúcich bačov, ktoré som samploval z platní z hudobnej knižnice. Trávnice boli prijaté s rozpakmi, ale pre mnohých je to náš najlepší album. Dynamický tím
Myslím si, že zložiť veselú a ľahkú pieseň je oveľa ťažšie ako smutnú a pomalú skladbu. Každý z nás má v živote mnoho trápení a treba takých umelcov, ktorí na to upozorňujú, ale treba aj takých, ako sme my, ktorí dodávajú svetu optimizmus. Celý čas som robil piesne pre seba, na mieru, ale chcel som písať aj pre iných. Tak vznikol projekt Orchester z Marsu. Keď sa veci začínajú v mojom živote opakovať, hľadám zmenu. Čo takto napísať texty pre baby? V tom mi dokonca pomohla aj moja manželka Lucia.
S ňou som nakoniec nahral aj posledný elektronický projekt Dynamo Team, ktorým som chcel dokázať, že môj život nie je spojený iba s Hudbou z Marsu. Lucia šla učiť do Anglicka a ja ako muž v domácnosti som sa rozhodol, že budem robiť elektronickú hudbu. Hľadal som speváčku, pretože som znudený mužským rockovým spevom, dokonca som pre to odstavil aj sám seba. Lucka je nespeváčka, ale mne sa páčila tá neškolená spontánnosť. Bol to pre ňu trochu bolestivý proces, aj keď predtým už spievala. Spolu s kamarátkami vytvorili vokálny súbor Marsky a jačali na našich albumoch. Album sme nahrali doma a zmastrovali v štúdiách Abbey Road, ktoré som si vyhliadol preto, že tam nahrávali The Beatles. Album sa volá Slavia z troch dôvodov: Slavia je priznaním sa k naším slovanským koreňom, Slavia je kúpalisko kúsok od miesta, kde bývam. Slavia spolu s Dynamom sú mená starých futbalových klubov. Nie som športovec, ale príde mi to sympatické. Peter Štofej
čiže Štofo je dlhoročným frontmanom trnavskej skupiny Hudba z Marsu, ktorá svoj debutový album Supervýlet vydala v roku 1998. Kapela spolu nahrala štyri radové albumy, ten posledný Idoli vyšiel v roku 2009. Po tejto platni sa pustil do ambiciózneho projektu Orchester z Marsu, kde napísali piesne pre iných spevákov. Na albume hosťuje napríklad Koňyk, Jana Tóthová, Lasky, Ďuďo, Ján Kuric, Lucia Šoralová alebo Lucia Lužinská. Jeho najnovšou skupinou je Dynamo Team, ktorej v týchto týždňoch vyšiel elektro-popový debut Slavia. Pieseň Roll The Dynamo zaradilo do setlistu aj viedenské FM4.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite