Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

sachovnica.otázka z minulého týždňa
Na ktorom poli bola braná biela dáma? (Úloha pochádza od R. Smullyana) .odpoveď
Dvaja čierni pešiaci (e6 a h6) nestoja na svojich pôvodných stĺpcoch, takže každý z nich musel brať nejakú bielu figúrku. Ktoré figúrky to boli?
Bielemu chýbajú dvaja strelci, jeden jazdec a dáma. Strelci sa nemohli dostať zo svojich základných polí, pretože ani jeden z bielych pešiakov, ktorí im bránili v ťahu z týchto polí, sa nepohol z miesta (ide o pešiakov b2, d2, e2 a g2). Takže bieli strelci museli byť braní na svojich základných poliach (c1 a f1). Čierni pešiaci teda brali bieleho jazdca a bielu dámu, a to na poliach e6 a h6. Ostáva nám zistiť, na ktorom z týchto dvoch polí bola braná dáma a na ktorom jazdec.
Biela dáma sa mohla dostať do hry len cez jediný voľný stĺpec, ktorý sa uvoľnil po tom, čo biely pešiak z a2 bral čiernu figúrku na b3. Akú figúrku bral? Čiernemu chýbajú len dvaja strelci, a keďže políčko b3 je biele, biely pešiak musel brať na b3 bielopoľného čierneho strelca. Ten sa mohol dostať na toto políčko až po tom, čo čierny pešiak opustil pole d7, a ten ho opustil vtedy, keď bral figúrku na e6. A keďže toto sa muselo stať predtým, než sa biela dáma dostala do hry, na poli e6 mohol byť braný jedine biely jazdec.
Takže biely jazdec bol braný na e6 a biela dáma na h6. .otázka na budúci týždeň
Všetci vedia, že smotana je hustejšia ako mlieko. Skoro všetci vedia, že ak do nejakej kvapaliny položíme teleso s hustotou menšou ako hustota kvapaliny, bude plávať, ale ak tam položíme teleso s väčšou hustotou ako hustota kvapaliny, klesne ku dnu (Archimedov zákon). Ako je teda možné, že smotana pláva na mlieku?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite