Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krízový bumerang

.radovan Kavický .časopis .kríza

Kríza dôvery. Približne týmito dvoma slovami by sa dal opísať súčasný stav a týka sa tak akciových trhov, bez ohľadu na kontinent, ako aj politického a ekonomického vývoja na oboch stranách Atlantiku.

Pred pár dňami uplynuli štyri roky od začiatku tejto krízy. Zhruba o mesiac si pripomenieme tretie výročie pádu Lehman Brothers, ktorý krízu výrazne prehĺbil. Následné kroky politikov uvrhli väčšinu vyspelých krajín do recesie a s časovým odstupom sa prejavili aj na Slovensku. Pamätám si na to obdobie veľmi dobre. No na takú mieru neistoty a nedôvery na trhu naprieč sektormi, naprieč ekonomickými, politickými, akademickými či inými kruhmi, akú možno sledovať dnes, si nespomínam. Situácia je mimoriadne vážna a nielen na základe analýz, ale aj vývoja v minulom týždni je možné tvrdiť, že súčasné odhady rastu by mali byť čo najskôr prehodnotené. Hroziace druhé dno tejto krízy môže byť dokonca ešte hlbšie ako v roku 2008. Je totiž evidentné, že politici v poslednom období nič nezastabilizovali, ničomu definitívne nezabránili, ba naopak, svojimi krokmi len prehĺbili problém a predĺžili agóniu. V podstate len spomalili a na čas oddialili normálny hospodársky vývoj a priebeh hospodárskeho cyklu.
Pokračovanie postupného oživovania a zrýchľovania tempa rastu slovenského hospodárstva nie je pravdepodobným scenárom ďalšieho vývoja. Hoci na slovenskej ekonomike sa súčasné dianie reálne prejaví až s odstupom niekoľkých mesiacov. Máme jednu z najvyšších mier dlhodobej nezamestnanosti a nezamestnanosti mladých ľudí v Európe. To pri terajšom, zrejme inflačnom dianí v eurozóne znamená pre slovenskú ekonomiku veľmi pravdepodobný „slumpflačný“ vývoj. Teda kombináciu prepadu HDP v dôsledku druhého dna krízy a výrazného zrýchlenia rastu inflácie v dôsledku nevhodnej politiky ECB. To všetko s nelichotivými vyhliadkami pre štátny rozpočet v najbližších rokoch.
Celé súčasné finančníctvo nie je postavené na ničom inom ako na dôvere. A to vrátane peňazí samotných, systému bankovníctva, poisťovníctva a podobne. Záchranné balíky v prípade kríz nič neriešia, len krátkodobo upokojujú situáciu. Keď už kríza prepukne a z trhu sa dôvera vytratí, žije si svojím vlastným životom. Je to proces opätovného nachádzania rovnováhy, ktorou je opäť len dôvera, a to dôvera v systém samotný. Možno ide o dôveru v mnohom falošnú, ale pre fungovanie trhu a kapitalizmu nesporne potrebnú.
Negatívny prejav tej istej krízy sa k nám momentálne vracia ako bumerang a je veľmi pravdepodobné, že s ešte väčšou intenzitou. Možno by bolo načase prestať hádzať ten bumerang znova a zamyslieť sa nad tým, ako ďalej. A či nenastaviť celý systém nanovo a lepšie. Autor je finančný ekonóm a ekonomický analytik Centra pre ekonomické a sociálne analýzy MESA 10
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite