Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Magnátov koniec?

.časopis .médiá

Zdá sa, že Rupertovi Murdochovi všetci želajú pád. Alebo skôr mu ho želali už dávno, ale otvorene to priznajú až teraz, keď sa jeho obrovské mediálne impérium otriasa.

Krízu odštartovalo šokujúce odhalenie: zamestnanci a spolupracovníci britského bulvárneho denníka News of the World hanebne odpočúvali mobily nielen členom kráľovskej rodiny, celebritám a politikom, ale aj obetiam zločinov a ich smútiacim príbuzným či vdovám po padlých vojakoch. Noviny News of the World, známe aj pod skratkou NoW, patrili mediálnemu magnátovi Rupertovi Murdochovi. Murdoch, len čo sa škandál prevalil, promptne rozhodol o ukončení ekonomicky úspešného pôsobenia tohto starého, ale čoraz menej úctyhodného britského bulvárneho titulu. Škandál sa tým však neskončil. .padajú hlavy
Do pozornosti sa dostala Murdochova chránenkyňa, novinárka Rebekah Brooksová, ktorá v rokoch 2000 až 2003 pracovala na poste šéfredaktorky News of the World. Ambiciózna žena, narodená v roku 1968, bola vtedy najmladšou šéfredaktorkou celonárodných britských novín vôbec.
Keď vyšlo najavo, že za jej pôsobenia sa v práci News of the World rozmohli ilegálne spôsoby získavania informácií, Rebekah Brooksová rezignovala z postu manažérky News International, ktorý zastávala, ešte v tom roku. Rezignácia však nestačila, prišlo zatknutie, hoci zatiaľ neboli voči Brooksovej oficiálne vznesené obvinenia. Zatknutie čakalo aj ďalších vysokopostavených členov redakcie NoW, medzi nimi Andyho Coulsona (ex-spolupracovníka premiéra Camerona, ktorý nastúpil do funkcie šéfredaktora po Rebekah Brooksovej) a Neila Wallisa. Pred vyšetrujúcu parlamentnú komisiu boli predvolaní Rupert Murdoch i jeho syn James Murdoch, zatiaľ len ako svedkovia.
Britskú verejnosť osobitne pobúrilo, že ľudia pracujúci pre News of the World bežne podplácali aj príslušníkov britského policajného zboru. Z funkcie vzápätí rezignoval Sir Paul Stephenson, komisár Londýnskej metropolitnej polície. .poškvrnení obhajcovia ľudu
Šok Britov nevyplýva z toho, že by ľudia všeobecne až tak dôverovali bulváru – bulvár je bulvár a jeho úlohou nie je vzbudzovať dôveru. Denník News of the World sa však dlhodobo tváril ako „obhajca malého človeka“, ako noviny, ktoré si neberú pred servítku pred ústa, robia to však v mene spravodlivosti pre tých, ktorí sa jej neraz ťažko domáhajú na úradoch. Príkladom môže byť kampaň, na ktorú osobne dozerala práve Rebekah Brooksová – šlo o zverejňovanie mien ľudí, uznaných vinnými zo sexuálnych trestných činov v NoW. Kampaň sa rozbehla po úmrtí Sarah Paynovej, dievčatka, ktoré zavraždil už usvedčený pedofil. Počas kampane, ktorú aj časť policajtov označovala za nezodpovednú, sa vyskytli útoky na nevinných (v jednom prípade rozhnevaná skupina ľudí zničila ordináciu pediatričke, pretože názov jej povolania im pripomenul slovo pedofil). Teraz sa navyše prišlo na to, že News of the World, ktoré pri kampani spolupracovali s matkou nebohej Sarah Paynovej, tejto istej nešťastnej žene zároveň odpočúvali telefón. Pohoršenie je, samozrejme, obrovské. V šoku zostali aj inzertní klienti. Veľké nadnárodné spoločnosti ešte na začiatku škandálu, keď bol k dispozícii len zlomok odhalení, stiahli reklamu z News of the World. Krátko nato boli NoW minulosťou. .zbožné priania konkurencie
Položí tento škandál, obrovský a s ťažko odhadnuteľnými dosahmi, impérium Ruperta Murdocha? Alebo sú to len  zbožné priania jeho konkurentov a názorových protivníkov? Murdochovmu úpadku tlieska ľavicovo orientovaný denník Guardian, a to nikoho neprekvapí. Rovnako logicky sa správa labouristický líder Ed Milliband, keď volá po zmene zákonov regulujúcich vlastníctvo médií, pretože Murdoch má podľa neho priveľký vplyv na britský verejný život. Pre Murdocha, ktorý sa celý život venuje lobovaniu na najvyšších úrovniach politiky, je dôležitou výstrahou nevôľa premiéra Davida Camerona.
Murdoch hodil cez palubu jeden úspešný novinový titul a niekoľko úspešných ľudí, na oslobodenie sa od bremena, ktoré ho teraz ťahá nadol, to však stačiť nemusí. Je príznačné, že na stranu mediálneho magnáta sa verejne stavia predovšetkým jeho manželka. Veľa priaznivcov mimo rodiny a tých, ktorí sú s ním existenčne previazaní, by momentálne nenašiel.
No možno ešte nepovedal posledné slovo. Ako píše Selwyn Parker, novozélandský žurnalista a spisovateľ, ktorý s Austrálčanom v minulosti niekoľkokrát pracoval, Murdochov prístup k podnikaniu – a k životu – vystihuje veta: Prekážky sú na to, aby sa prekonávali. Murdoch je samorast, rodený outsider, ktorý sa v chúlostivých situáciách vyžíva a už neraz z nich vyšiel len s mierne oškretými ušami. Keď v roku 1969 kúpil britský Sun, vyzeralo to, že tie noviny môže už len pochovať. Prešiel rok a denník dosiahol štvormiliónový náklad a začal konkurovať dovtedy dominantnému Mirroru.
A ešte čosi, čo podotýka Parker: Murdoch je intelektuál, hoci sa tvári ako hrubý chlap, čo vyliezol z buše. Jeho vízie sú podložené argumentmi a realita mu veľakrát dala za pravdu. Proti Murdochovi však momentálne stojí faktor veku a toho, že iná osobnosť jeho mysliteľského a dravého formátu sa v jeho rodine nevyskytla. A ešte čosi: porušovanie etických zásad máva zvyčajne veľmi pragmatické dôsledky. Je možné, že na toto pragmatický vizionár Murdoch pozabudol.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite