Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tí, čo unikli smrtke z lopaty

.peter Bálik .časopis .hudba

Zoznam mŕtvych hviezd by mohol byť oveľa širší, ako ho dnes poznáme, ale našťastie nie je. Mnoho spevákov a inštrumentalistov to malo v istých fázach života nahnuté a bolo na pokraji života a smrti, no dokázalo sa vrátiť späť.

.nesmrteľný Keith
Tým najväčším prípadom je nesporne Keith Richards, o ktorom sa špekuluje, či je vôbec človekom, keď dokázal preskákať toľko, že by jeho drogový návyk dokázal zabiť celú armádu. No on prežil. V sedemdesiatych rokoch bol dokonca dlhý čas na prvom mieste „deadlistu“, zoznamu populárnych osôb, o ktorých sa hovorilo, že nezvládnu svoj spôsob života a zomrú. No ani Keith nie je nesmrteľný – po sérii incidentov s heroínom, za ktorý mu koncom 70. rokov hrozilo v Kanade niekoľkoročné väzenie, sa smrtonosného návyku postupne zbavil. Aj dnes má vraj zdravie zo železa. Podľa jeho slov bol po tridsiatich rokoch prvýkrát u zubára, ktorý mu nenašiel jediný kaz.
Na zoznam mŕtvych hviezd mali nakročené aj ďalší. Eric Clapton bojoval so závislosťou od heroínu a neskôr alkoholu roky, až sa jej definitívne zbavil. Dave Gahan z Depeche Mode unikol smrti len o vlások, jeho telo bolo istý čas v kóme. Ozzy Osbourne sa v osemdesiatych rokoch takmer utopil v alkohole. Závislosť od liekov Johnnyho Casha dohnala takmer k samovražde. .zabijak heroín
Nahnuté to mali aj Pete Townshend z The Who,  John Lennon, Mark Lanegan, John Frusciante z Red Hot Chili Peppers, Slash, Trent Reznor z NIN, Iggy Pop, Ray Charles či Miles Davis. Tí všetci prežívali istý čas na hrane a nechýbalo veľa, aby sa pre heroín dostali na druhú stranu. Iní muzikanti ako John Coltrane, Charlie Parker, Nico, Mike Bloomfield, Andrew Wood, Chet Baker, Sid Vicious, Layne Stanley, Gram Parsons, Phil Lynott či Johnny Tunders svoju heroínovú závislosť nakoniec nezvládli.
Prípad Amy Winehouse ukazuje, že tragická náklonnosť hudobníkov k tvrdým drogám nekončí. Medzi najväčších kandidátov na predávkovanie dnes patrí napríklad Pete Doherty z The Babyshambles, ktorý už roky podobne ako Winehouse balansuje na hranici života a smrti. Z tvrdých drog sa dodnes nepodarilo vyvliecť ani spevákovi Stone Temple Pilots Scottovi Weilandovi, ktorý počas nedávneho koncertného turné na pódiu vyhlásil, že je v nich opäť až po uši.  
Heroínu sa nevyhla ani slovenská hudobná scéna. Táto droga zobrala život Marekovi Brezovskému. Jeho priatelia a kolegovia ako Oskar Rózsa, Marek Minárik alebo Martin Valihora si prežili v minulosti veľké peklo, ale našťastie to nakoniec zvládli. So závislosťou od heroínu dlhý čas bojovali aj Sveťo Korbel a Braňo Alex zo Slobodnej Európy. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite