Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kresťanský fundamentalista?

.vladimír Palko .časopis .téma

Kto je ten masový vrah, ktorý v Nórsku zavraždil chladnokrvne najmenej 76 ľudí? Kto spáchal túto hrôzu? To sa pýtali milióny ľudí, keď im médiá sprostredkovali neuveriteľnú správu.

.je to Anders Behring Breivik, kresťanský fundamentalista, oznámili nórske úrady a cez správy slovenských televízií sa to dozvedeli i slovenskí občania. A tak sa miliónom ľudí zahniezdila v hlavách myšlienka, že skrátka vždy je to zlé, keď sa to s náboženstvom preháňa, a je to jedno, či je to kresťanstvo alebo islam. Pochopili to tak, že ako sa moslimský terorista vrhá do samovražedného útoku s výkrikom „Alláhu akbar“, tak sa môže aj veriaci kresťan – terorista vrhať do zabíjania s povedomím, že koná v mene Boha. A že možno pritom kričí: „V mene Otca i Syna...“
Ale podľa toho, čo bolo o Breivikovi okamžite známe, žiadny kresťanský fundamentalista nie je.
Čo je to vlastne kresťanský fundamentalista? Dohodnime sa, že by ten výraz mohol znamenať kresťana, ktorý svoju vieru berie vážne, až príliš vážne, ktorý to s ňou preháňa, berie ju príliš doslovne, rigidne. .čo je preňho kresťanstvo?
Mala by platiť taká samozrejmosť, že kresťanský fundamentalista hlboko verí v Boha a v Božieho Syna, Ježiša Krista, Spasiteľa. Kresťanský fundamentalista by sa asi mal k Bohu modliť. V modernej dobe kresťanského fundamentalistu trápi oslabovanie viery. Trápi ho, že sú potraty a myslí si, že by sa s nimi malo skoncovať. Odmieta agendu homosexuálneho hnutia, lebo je za tradičnú rodinu. Odmieta liberalizmus v médiách, veľa sexu v médiách, prostitúciu, drogy.
Čo z toho charakterizuje Breivika? Súdiac podľa jeho vlastných názorov, tak nič.
Pre poznanie jeho názorov sú kľúčové dva texty, ktoré sa objavili na internete v čase, keď začal vraždiť. Jeden text, asi 50 strán, sú jeho zobrané internetové diskusné príspevky na stránke document.no z rokov 2009 a 2010 (ďalej DOCNO). Druhým textom je jeho 1500-stranová kniha 2083: Európska deklarácia nezávislosti (ďalej len 2083EDN), ktorú napísal pod pseudonymom Andrew Berwick.
Z oboch dokumentov je jasné, že Breivik nie je kresťanský fundamentalista a asi nie je ani veriaci kresťan. Pre Breivika kresťan nie je človek, ktorý nevyhnutne verí v Boha. V 2083EDN nájdeme, po strane 1300, postupne tieto výroky: „Ja osobne a mnoho iných ako ja nemáme nevyhnutne osobný vzťah k Bohu a Ježišovi Kristovi.“ „Európske kresťanstvo nie je o tom, že máme osobný vzťah s Ježišom alebo Bohom.“ „Nepredstieram, že som veľmi religióznou osobou, bola by to lož. Vždy som bol veľmi pragmatický a ovplyvnený svojím sekulárnym okolím.“
Breivik striktne rozlišuje medzi vierou v Boha a kresťanstvom ako určitou civilizáciou. Úpadok viery ho netrápi. Kresťan je podľa neho ten, kto uznáva historický význam kresťanstva a považuje ho i dnes za významnú kultúrnu silu. Kresťanstvo mu romanticky splýva s obrázkom majestátneho útočiaceho križiackeho ťažkoodenca v plnej zbroji na cválajúcom koni. Kresťania v tomto zmysle sa podľa neho delia na kresťanských veriacich, kresťanských agnostikov a kresťanských ateistov. Vo svojej teroristickej organizácii, ktorej názov sa dá preložiť ako Templárski rytieri, ráta so všetkými tromi typmi.
Potraty, protikresťanská morálka, homosexuálne hnutie? To nie je problém. Breivik uznáva, že toto všetko je dielom kultúrnych marxistov, ktorí zároveň uskutočňujú islamskú imigračnú politiku. V DOCNO však hovorí, že zbrane kultúrnych marxistov ako feminizmus alebo sexuálne oslobodenie treba používať aj v zápase proti islamu. „Musíme byť pro-homosexuálni,“ píše. Keď uvažuje o založení novín, ktoré by boli proti imigrácii moslimov a multikulturalizmu, tak uvažuje i o variante, že by v týchto novinách boli i erotické fotky dievčat. .hľadajme pravdu
Vo svojich bizarných úvahách v 2083EDN o usporiadaní spoločnosti po úspešnom vyhnaní islamu nevidí Breivik žiadny konflikt medzi konzervativizmom a liberalizmom. Skrátka, budú existovať zóny, kde bude absolútny liberalizmus, vrátane prostitúcie, drog a úplnej slobody v médiách, a budú zóny konzervatívnejšie.
Fenomén Breivik nie je produktom kresťanského prostredia, nie je produktom kresťanskej viery v Boha. Je to nevídaný úkaz moderného sekulárneho sveta. Breivik nie je žiadny kresťanský fundamentalista. Je záhadou, ako mohli nórske úrady vypustiť do sveta takýto nezmysel.
Po tragédii v Oslo je čas na smútenie a súcit s obeťami a ich rodinami. A zároveň je to čas na pravdivé pomenovanie toho, čo sa stalo a na hľadanie riešení. Vedomý či nevedomý protikresťanský útok, ktorým bolo označenie Breivika za kresťanského fundamentalistu, však nie je dobrý začiatok. Autor je bývalý minister vnútra.
Text bol v plnej verzii uverejnený na webovej stránke .týždňa.
http://blog.tyzden.sk/vladimir-palko/2011/07/25/behring-breivik-nebol-krestansky-fundamentalista/
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite