Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bol to klasický amok

.martin Hanus .časopis .téma

Rozhovor s nemeckým kriminalistickým psychológom Jensom Hoffmannom, ktorý sa zaoberá profilom masových vrahov a vypracoval systém, ako preventívne zasiahnuť voči potenciálnym páchateľom.

.ak odhliadneme od šokujúceho počtu obetí, je pre vás prípad Nóra Breivika čímsi mimoriadny?
Ani veľmi nie, pretože zodpovedá klasickému vzoru tohto typu masového vraha. Samozrejme, je mimoriadne, že dokázal uskutočniť bombový výbuch a následne príšernú masovú vraždu. .už ste sa niekedy stretli s vrahom, ktorý by sa na masové vraždenie pripravoval toľké roky a tak dôkladne?
Mnohí predošlí vrahovia sa pripravovali dlhodobo, potom si to na chvíľu rozmysleli a neskôr opäť v príprave pokračovali. V prípade Breivika by som bol však opatrný s hodnotením jeho prípravnej fázy. Keďže je podľa všetkého veľmi narcistickou osobou, je otázne, nakoľko sú pravdivé tvrdenia o takej dlhej príprave činu, ako ich uvádza vo svojom manifeste. Ale pre bombových atentátnikov, ako boli Ted Kaczynski alebo Rakúšan Franz Fuchs, je naozaj typická veľká precíznosť a dlhodobá príprava. Títo ľudia sa vedia lepšie kontrolovať a nie sú takí impulzívni. .breivik však nielenže položil bombu, ale sa pozeral do očí desiatkam mladých ľudí, ktorých postupne doslova popravoval. Dokázali by niečo podobné aj spomínaní atentátnici, keby im to napadlo?
Myslím si, že tí dvaja menovaní nie. U Breivika išlo v tejto fáze o známe vraždenie v amoku (v nemčine je zavedený výraz Amoklauf – pozn. red.). Spomeňme napríklad študenta Čcho Sung-huia, ktorý zastrelil na univerzite vo Virginii vyše 30 ľudí. A tiež sa na svoj čin dobre pripravoval. .pojem vraždenie v amoku evokuje, že páchatelia konajú akoby v afekte.
To je mýtus. Iste nájdeme prípady duševne chorých ľudí, ktorí relatívne rýchlo zaútočia, napríklad keď dievča odmietne nápadníka na diskotéke a podobne. Lenže všetky školské masakre, či už sa stali v USA, Fínsku alebo v Nemecku, boli starostlivo naplánované. Očití svedkovia týchto masakrov taktiež v zhode opisujú, že útočníci sú počas vražednej streľby úplne pokojní a vyrovnaní. .obávate sa, že Breivikov zločin, ktorý mal obrovskú mediálnu rezonanciu, vyvolá v istom type osobností túžbu ho napodobniť?
Áno. Jeho meno je celosvetovo známe, všetci mohli vidieť jeho tvár, jeho inscenované pózy na fotkách. To sú najpriaznivejšie podmienky, ktoré môžu vyvolať efekt napodobňovania. .budú k tomu náchylnejšie tie narušené osobnosti, ktoré sú názorovo ukotvené v takzvanom národno-konzervatívnom prostredí, alebo na názoroch ani tak nezáleží?
Títo vrahovia si často osedlajú ideológiu, ktorá je deštruktívna a cez ktorú možno zbavovať ľudí ich dôstojnosti. Ale v podstate je úplne jedno, či ide o extrémne pravicovú, ľavicovú či radikálne islamistickú ideológiu. Aj v Breivikovom prípade bola kľúčová jeho túžba byť v centre pozornosti, stať sa slávnym. K tejto potrebe si páchatelia vyhľadajú ideológiu, pričom sa pokladajú za tých najspravodlivejších bojovníkov. .v Nemecku ste po školských masakroch urobili mnoho opatrení takzvaného včasného varovania, vďaka ktorým sa zabránilo zopár ďalším tragédiám. Myslíte si, že by ste mali väčšiu šancu odhaliť Breivikove plány než Nóri?
Neviem. Iste je ľahšie vopred identifikovať potenciálnych vrahov v prípade ľudí, ktorí pôsobia v kolektíve než u jednotlivcov, ktorí sú takmer izolovaní. Čo sa týka prevencie, naozaj ďaleko sú v Rakúsku či vo Švajčiarsku. My v Nemecku máme medzi jednotlivými regiónmi veľké rozdiely. Je teda čo doháňať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite