Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Určite mal poruchu

.martin Hanus .časopis .téma

Rozhovor so psychiatrom Alojzom Rakúsom o tom, akou poruchou osobnosti by mohol trpieť nórsky masový vrah.

.je možné si predstaviť, že by Breivik nebol psychopatom?
Samozrejme, ak je niekto schopný takéhoto zločinu, svedčí to o tom, že nebol celkom v poriadku. Len na základe dosiaľ známych informácií nemôžem tvrdiť, či bol duševne chorý. Ale niečo psychopatické, abnormné, tam určite bude. .psychopatia teda nie je duševná choroba?
Nie je, psychiatria sa ňou dokonca nemusí zaoberať ani ju liečiť. Rôznymi formami psychopatie totiž trpí až 20 percent ľudí. Pre psychiatriu je zaujímavá až tým, že psychopatické osobnosti sú oveľa viac disponované na vznik duševných ochorení a agresívnych protispoločenských činov. Mimochodom, už sa nepoužíva pojem psychopatia, ale porucha osobnosti. .čo je teda takzvaná psychopatia?
Je to povahová abnormalita, ktorá sa prejavuje disharmóniou určitých zložiek osobnosti. Tá môže mať vysokú inteligenciu, ale zároveň citovú prázdnotu. Psychopatia je pravdepodobne geneticky podmienená, aj keď sa môže navonok prejaviť až pod vplyvom prostredia. Narcistická osoba má sklon k velikášskemu zmýšľaniu o sebe, má pocit, že má právo na isté privilégiá, súčasne je zranená tým, že sa jej nedarí presadzovať. Bežný človek sa zmieri s tým, že na niečo ašpiroval, ale okolnosti mu v tom zabránili a nie je z toho zvlášť zranený. Treba povedať, že niektoré psychopatie sú neškodné, napríklad, keď je niekto stále činorodý a veselý.  .o aký typ psychopatie by mohlo ísť v prípade Breivika?
Teraz len špekulujeme. Mohlo by ísť napríklad o schizoidnú psychopatiu, ktorá trochu pripomína schizofréniu, ale nemá príznaky halucinácií. Takýto človek je citovo chladný, má sklony k fanatizmu, sú to kverulanti, čudáci a podozrievaví ľudia, niečo hodnotia len čisto vecne zo svojho hľadiska, nemajú empatiu, teda niečo, čo by sme mohli označiť za „tvoju bolesť v mojom srdci“. Ak to teda zhrniem, v prípade Breivika môže ísť o neprimeranú reakciu u psychopatickej osobnosti, alebo tam ide o paranoidný vývoj. .čo je podstatou paranoje?
Veľmi dobre ju opísal Nemec Ernst Kretschmer. Podľa neho sú na to, aby niekto dospel k paranoidnému vývoju, potrebné tri faktory. Po prvé, určitý typ povahy, ktorá sa chce presadiť, ale je prehnane zranená, keď sa jej to nedarí. Je to typ povahy, ktorá nedokáže akceptovať nedokonalosť života. Aj mnohí politici sa stávajú paranoidnými, pretože vždy je dôvod myslieť si, že im chce niekto ublížiť a nedá sa nikdy na sto percent dokázať, že to tak nie je. Druhou charakteristikou je takzvaný kľúčový zážitok: musí nastať udalosť v živote, ktorá daného človeka raní a usmerní jeho zmýšľanie istým spôsobom. Po tretie, dôležitý je špecifický typ prostredia, pod čím sa dá chápať aj určitý typ spoločenskej mentality. V prípade Breivika ňou môže byť multikultúrna spoločnosť, v ktorej prevláda iný názor, s ktorým on nie je vyrovnaný a môže si proti tomu pestovať svoj autonómny svet o tom, ako by to malo byť. .breivik možno po 21 rokoch vyjde z väzenia. Mohol by sa medzitým vyliečiť a oľutovať svoj strašný zločin?
Áno, ale jedine v prípade, keby liečba bola permanentná.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite