Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Toxický Murdoch

.eva Čobejová .časopis .médiá

Najprv to vyzeralo len na jednu z mnohých nechutností britského bulváru. Keď však metódy News of the World vzbudili všeobecné zhnusenie, Rupert Murdoch svoj „toxický“ nedeľník rýchlo zavrel.

Najprv vyvolalo rozhodnutie mediálneho magnáta Ruperta Murdocha pocit, že kauzu rýchlo a elegantne vyriešil. Lenže všetko sa len začalo:  od Murdochových médií sa odvrátili veľkí inzerenti, polícia začala zatýkať jeho novinárov a oporu stratil aj v politikoch, ktorých pred voľbami podporoval. Britský parlament chce vec aj ďalej šetriť.  Napokon sa ozvali aj demokratickí senátori v USA, ktorí žiadajú prešetriť, či podobné metódy nepoužívali Murdochove médiá aj v USA.
Zišlo aj z Murdochovho plánovaného biznisu – celkom prevziať televíznu spoločnosť BskyB, v ktorej má len menšinový podiel. Po tom, čo britský parlament kritizoval silný vplyv Murdocha, ustúpil radšej sám od tohto plánu, a akcie televízie prudko poklesli. Objavili sa prvé správy o tom, že Murdoch hľadá kupcov pre celú sekciu svojich britských médií. Vraj na britský trh už rezignoval. .netvor?
Dnes sa javí, že Murdoch, ktorého médiá využívali nechutné a nezákonné spôsoby odpočúvania mobilov obetí, je mediálny netvor. Ale to by nebolo voči Murdochovi  spravodlivé.
Nepochybne je to človek, ktorý nemá zábrany, ale zároveň je to podnikateľský vizionár a robí aj dobré veci. Nevlastní len bulvár, vydáva aj seriózne britské The Times, a dotuje ich z predaja bulváru. Zakúpil aj „perlu americkej žurnalistiky“ Wall Street Journal a nastavil jeho biznis model tak, aby prežil. Murdoch vlastní aj americký televízny kanál Fox news, vďaka ktorému rozbil monopol intelektuálnej ľavice na televízne spravodajstvo v USA. Briti dnes môžu jeho euroskepticizmu vďačiť za to, že sa Tony Blair neodhodlal prijať euro. Bol to Murdoch, ktorý zavelil spoplatniť obsah novín na internete, aby zachránil tradičnú žurnalistiku. A osemdesiatročný Murdoch prišiel aj s prvými novinami pre iPad.
Ale tak, ako je Murdoch v podnikaní génius, tak je v sociálnych vzťahoch trošku bastard.  (V personálnych otázkach mu radí jeho zať, ktorý je vnukom Sigmunda Freuda.). Murdoch sa obklopuje ľuďmi, ktorí sú podobní ako on. Preto sa dnes v Británii najviac hovorí o ryšavej šéfke jeho britskej pobočky Rebekah Brooksovej, ku ktorej má až otcovský vzťah. Brooksová šéfovala News of The World v čase odpočúvaní, ona  robila politicko-mediálne obchody hraničiace s vydieraním. Murdoch ju dnes chráni, ale ako britská občianka je oveľa viac ohrozená ako Murdoch.
Hoci sa po prevalení kauzy News of the World teraz veľa nadáva na médiá, treba dodať dve veci: britskí čitatelia milujú svoj tvrdý bulvár, ktorý  hádam na svete nemá obdobu, kupujú ho, takže sú si aj sami na vine, že im potom voľby rozhoduje Murdoch. A druhá vec: nechutné praktiky Murdochovho bulváru neodhalila polícia – hoci mala indície a mohla konať skôr – ale investigatívni novinári z The Guardianu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite