Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenskom bol fascinovaný

.jaroslav Daniška .časopis .téma

Na to, aký mal vzťah k cisárskej výsosti, sme sa opýtali českého ministra zahraničných vecí a kniežaťa Karla Schwarzenberga.

.v akom ste boli s Ottom von Habsburgom príbuzenskom vzťahu?
V žiadnom. .ako ste ho poznali a ako často ste sa stretali?
Príležitostne. Najmä neskôr, keď prišiel do Viedne alebo po roku 1990 aj do Prahy, alebo do Brandýsa nad Labem či na Slovensko. Obzvlášť si spomínam na jeho stretnutia s mladými ľuďmi, neskôr to boli najmä rôzne konferencie a politické udalosti. .čo reprezentoval Otto von Habsburg?
Musíme si uvedomiť, že zomrel posledný ústavný činiteľ Rakúskej monarchie. Bol právoplatným korunným princom a následníkom trónu. Na to sa nesmie zabudnúť. Po druhé, Otto von Habsburg bol dhé roky veľmi pracovitým poslancom Európskeho parlamentu. Pred pádom komunizmu mala v jeho osobe stredná a východná Európa svojho hlasného obhajcu. Naozaj sa zaujímal a staral o národy za železnou oponou. .ako pomáhal disidentom a antikomunistom v Československu?
Pred rokom 1989 mal kontakty s brnianskou Strednou Európou, ktorú podporoval.   .aký mal vzťah ku Slovensku?
Pamätám si, ako sme sa v 90. rokoch stretli na Slovensku a on bol Slovákmi fascinovaný. .čo ho fascinovalo?
Myslím, že to bolo dané jeho matkou, cisárovnou Zitou. Jeden z jeho synovcov, vnuk cisárovnej Zity, mi raz pri stretnutí rozprával, ako im cisárovná pri výchove osobitne kládla na srdce, aby nezabúdali na Slovákov. .keby dejiny vyzerali inak, akým by bol panovníkom?
Veľmi svedomitým a pracovitým. Mal hlboké pochopenie pre vládu práva, preto som si istý, že by nebol žiadnym autokratom. Právo hrálo pre neho dôležitú rolu.  Vedel tiež rozoznať skutočne dôležité témy, napríklad od samého počiatku sa postavil proti Hitlerovi aj komunistom a marxistom.  Hoci bol pri nástupe komunizmu aj Hitlera veľmi mladý, nikdy im nepodľahol.  To bolo v tej dobe vzácne. Ako každý človek na svete mal svoje chyby, ale myslím si, že by bol dobrým panovníkom. .čo sme v ňom stratili?
Veľkého Európana, o tom nemám ani najmenšie pochybnosti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite