Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Radio Gaga

.peter Bálik .časopis .hudba

Akým metrom sa meria sláva? Počtom predaných nosičov, počtom fanúšikov na koncertoch? Z matematického pohľadu určite.  V reálnom živote je skutočne slávny ten, kto vnikne do vášho sveta bez toho, či by ste to chceli, alebo nie.  

Ak by sme mali vybrať zo súčasného popového sveta jedno meno, pri ktorom je vylúčené, aby ste ho prehliadli, bez veľkého dohadovania je to Lady Gaga. Americká speváčka, ktorá nedávno vydala nový album Born This Way, je všade. Pred jej pesničkami, ktoré vyhrávajú z rádií v reštauráciách a nočných podnikoch, v televízii,  na športových podujatiach alebo dokonca v trolejbuse smerom do práce, sa neskryjete. Lenže pre nezainteresovaných to chvíľu trvá, než si jej hity ako Bad Romance alebo Poker Face spoja s jej tvárou z bulvárnych časopisov. „Kto je tá Lady Gaga?,“ pýta sa ma starší kamarát. „No, to je tá, čo spieva, že gá, gá, ga, ga a-a,“ nôtim. Áno, už viem, to hrávajú na Slovane, rozpamätá sa priateľ a pritom sa stáva členom x-miliónového spolku ľudí na tejto planéte, ktorí vedia, kto je to Lady Gaga, nová globálna hviezda. .na ceste k sláve
Keď sa v roku 2008 presadila s debutovým albumom The Fame (Sláva), začalo sa o nej hovoriť ako o novej Madonne. Dnes je však táto Newyorčanka oveľa ďalej. Lady Gaga je dnes taká známa, že pre Madonnu nezostalo tam hore veľa miesta. Ako sa tejto dievčine, ktorá má dnes len 25 rokov, podarilo dostať až na vrchol hudobného šoubiznisu? Zo spätného pohľadu sa jej život javí ako jasná cesta za slávou. Lady Gaga, pravým menom Stefani Joanne Angelina Germanotta, vyrástla v priemerne zabezpečnej newyorskej rodine. Jej otec bol barový hudobník, ktorý sa živil hraním hippisáckych rockových piesní. Na piane hrala už ako štvorročná. Vychodila katolícku školu s výborným prospechom, počas ktorej sa zamilovala do hudby Davida Bowieho, Led Zeppelin a Boya Georgea. Keď mala 15, hrávala na piane v kluboch a o dva roky neskôr sa dostala na prestížnu umeleckú školu Tisch School Of the Arts, ktorú však opustila, pretože zistila, že všetko, čo treba vedieť o umení a popmusic, sa naučí sama. Na živobytie si v tom čase privyrábala ako go-go tanečnica v baroch a popri tom sa neúspešne pokúšala presadiť ako speváčka elektrometalovej skupiny Gaga and The Starlight Revue.
Lady Gaga bola pre úspech ochotná spraviť veľmi veľa. Majiteľ jedného rockového klubu pre časopis The New Yorker spomína, ako mu zavolala jedna manažérka, že má skvelú speváčku, z ktorej bude raz hviezda. Že by rada vystúpila so skupinou v jeho klube. Keďže bola neodbytná, šéf klubu nakoniec súhlasil. Keď sa v deň koncertu objavila v klube, zistil, že Lady Gaga hovorila o sebe ako o tretej osobe. Bola manažérkou a speváčkou zároveň. Majiteľovi sa koncert celkom páčil, no dlhší čas o nej nepočul, až keď zapol TV, kd práve spievala Lady Gaga. Bola to tá dievčina z klubu.  
Prvú profesionálnu zmluvu podpísala už ako 19-ročná, ale ani tá jej úspech nepriniesla. Po troch mesiacoch ju spoločnosť Def Jam prepustila. No v roku 2006 ju na miesto skladateľky popových hitov prijalo vydavateľstvo Interscope, kde písala pre Black Eyed Peas, Pussycat Dolls alebo pre Britney Spearsovú.
Speváčka dnes tvrdí, že svoj debut The Fame „spravila celý úplne sama.“ .pop najpopovatejší
No vo vysokom šoubiznise platí, že sa spevák nedostane nikam, keď sa mu neotvorí niekoľko po sebe nasledujúcich dverí. Človek sa v dnešom premarketingovanom svete, kde sa každý deň musíme ustavične vyhýbať rôznym reklamným bublinám,  nestane slávnym za noc, ako to bolo v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch. Tým najpodstatnejším v jej tíme je producent a jej bývalý priateľ Rob Fusari (neskôr ju zažaloval za to, že jej výrazne pomohol k sláve a žiadal  35 miliónov dolárov), ktorý dotlačí umelca do toho, aby z popovej nahrávky spravil čo najpopovatejšiu. Ďalším mužom v pozadí je dnešná jednotka diskotékovej hudby, marocký producent RedOne, ktorý s ňou napísal tri jej najväčšie hity. Nedávno si ho dokona zavolali aj U2, ktorí s ním pracovali na jednom z projektov. Jej prvý singel Just Dance vyletel na prvé miesta hitparád po celom svete. Po ňom s rovnakým úspechom nasledovali ďalšie. Zrodila sa hviezda.
Mnohých prekvapí, že vie hrať na niekoľkých hudobných nástrojoch, skladá si vlastné piesne, bezchybne spieva a pritom ešte aj tancuje. Jej úspech vychádza z jej osobnosti a z pohľadu na svet.  Hovorí, že je v prvom rade popová umelkyňa. O svojich koncertoch a verejných vystúpeniach vyhlasuje, že sú umeleckými performanciami. Spomína Andyho Warhola, cituje Marxa a jej najobľúbenejším básnikom je Rilke. No keď si vypočujeme jej pesničky, ktoré sú akýmisi krížencami medzi disko a elektropopom osemdesiatych rokov, v jej textoch stopy po Rilkem alebo ľavicové tézy vôbec nenájdete. Ich odkazy idú v tradícii klasických popových hitov typu „dnešná noc je naša“, „poďme na párty a dobre sa vybláznime“ alebo opisujú rôzne podoby lásky. Je to trik, alebo lepšie napísané – kalkul. Keď chcete byť úspešný, pesničky o Rilkem nemajú v hitparáde miesto.
No to, čo sa nenachádza v jej piesňach, Lady Gaga dobieha vo svojich verejných vystúpeniach a postojoch. Robí to šikovne. Ako zručný politik, vyberajúci si témy, ktoré chcú mladí ľudia počuť. Sama má len 25 rokov, svoje kampane nevedie ako „vychcaná“ reklamka, iba hovorí rečou svojich spolupútnikov. Paradoxne sa jej darí šokovať aj v dnešných časoch, keď sú ľudia, otupení silou médií, schopní zožrať takmer všetko. Nechá sa vyfotiť s umelým penisom a svet niekoľko dní rozoberá, či vlastne nie je hermafrodit. Do spoločnosti príde s odevom, zloženým zo surového mäsa, aby takým spôsobom protestovala proti zabíjaniu zvierat.
Podobne ako Madonna, aj ona hovorí o sexuálnom oslobodení žien, no v porovnaní s ňou vyzerá Madonna ako slušná katolíčka, ktorá len na chvíľu zbehla na scestie. Už aj ona naštvala konzervatívnych kresťanov novým singlom Judas, ale podobné témy už tak nešklbú oči ako v minulosti. Hlása, že médiá spravili zo žien „sexuálne otrokyne“, no sama nakrúca klipy, ktoré ten stereotyp vlastne podporujú.
V popovom svete ju považujú za ochrankyňu gejov a lesbičiek, pritom je „straight“. Robí všetko preto, aby na fotografiách vyzerala škaredšia než v skutočnosti je. Na obal druhého vydania albumu The Fame sa nechá vyfotiť s krvavými slzami a jej vydavateľská firma zúri, chcela peknú fotku speváčky a ona nám pošle toto!
No vyzerá to tak, že metóda šoku funguje. Keď sa Liama Gallaghera pýtali, prečo jeho Oasis viedli v médiách dlhú zákopovú vojnu s rivalmi z Blur, povedal: „Kamarát, takto sa predávajú albumy!“ The New Yorker sa v profilovom článku pýta: Do akej miery je hlúpa Lady Gaga? Z materiálu nakoniec vyplynie, že toto dievča, nech si o nej hocikto myslí, čo chce, má za ušami. Nie je naivná a hlúpučká ako Britney Spearsová, no zároveň ani nie je typom speváčky a pesničkárky, ktorá život okolo seba premieňa na svoje songy. V tom má veľa spoločného s Madonnou, ktorá sa vedela presadiť v popovom svete jednoduchými pesničkami, ktoré však zabalila do provokatívnych videoklipov.   .15 minút slávy
Otázne je, dokedy jej to vydrží. Lady Gaga je však v hudobnom šoubiznise dokonale zbehlá, podobne ako Madonna. Ako Warholova fanúšička pozná jeho teóriu o „pätnástich minútach slávy“. Pred rokom chcela vystúpiť v MTV so scénou predstierajúcou samovraždu „pretože ľudia chcú vidieť, ako padnem na hubu.“ Akoby tým predpovedala svoju budúcnosť.  
Keď Madonna v prvej polovici osemdesiatych rokov začínala, čas plynul oveľa pomalšie ako dnes. Madonna bola najprv len cukríková speváčka, ktorá „rada chodí na dovolenku“ a „chutí jej to rovnako, ako keď bola panna“. No v nasledujúcich desiatich rokoch čoraz viac naberala na otáčkach.
Lady Gaga sa dostala na vrchol za veľmi krátky čas.  V popovom svete človek nikdy nevie. Možno príde niekto ešte šokujúcejší a talentovanejší a preberie jej celú agendu. Sú stovky príkladov takzvaných one-hit wonders, autorov jedného hitu. K tým však Lady Gaga nepatrí, je fenoménom tejto doby. To neznamená, že neskončí ako mnoho úspešných popspevákov, ktorí v určitom období predávali milióny albumov, ale dnes sa na nás usmievajú z vyradených vinylov v antikvariátoch.
Jej hudba nie až taká výnimočná, je to vlastne len šikovne vymyslené disco, aby ju kritici zobrali na milosť, tak ako napríklad niektoré dokonalé piesne od Princa alebo nebohého Michaela Jacksona. Z minulosti poznáme viac príkladov. Soulová hudba 60. rokov znie rovnako dobre aj dnes. Abba bola v sedemdesiatych rokoch medzi kritikmi najviac nenávidenou skupinou, dnes ich songy uznajú aj rockeri. Keď začiatkom deväťdesiatych rokov prišla do hitparád rocková alternatíva, elektro-pop sa vyparil ako voda po daždi. Dnes sa k nemu hlási more alternatívnych skupín.
Popový svet je iný ako rockový, alternatívny džezový alebo klasický. Je v ňom asi najviac hudobného smogu, pretože takmer nikto nevie predpovedať, čo zo štýlu, ktorý sa robí „len pre tento deň“, bude niečo hovoriť aj ľuďom o dvadsať či tridsať rokov.
Do ktorej kategórie spadá Lady Gaga? Bude sa jej hudba hrať aj o desať, dvadsať rokov? Čo sa stane, ak odhodí všetky svoje šaty a prevleky a s nimi aj svoje alter ego Lady Gaga a pred svojich fanúšikov sa postaví ako Stefani Germanotta? Budú na jej pesničky stále zvedaví? Dnes šokuje, provokuje, hrá svoje mediálne hry, ale čo sa stane, ak ľudia zabudnú na jej umelý penis? Budú jej piesne stále zaujímavé?  
Speváčka, ktorá si dávnejšie dala meno podľa slávnej pesničky Queen Radio Ga Ga, docielila to, o čom snívala. Všetky komerčné rádiá dnes hrajú jej piesne. Deje sa to, tu a teraz. Čo bude zajtra, to nie je predsa dôležité. Veď to je hlavný zmysel popu, nie?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite