Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ťažká voľba

.jozef Majchrák .marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Jozef Čentéš bol minulý týždeň v parlamente zvolený za generálneho prokurátora. To, kedy sa však reálne ujme funkcie, je stále nejasné.

Keď v piatok napoludnie prichádzali poslanci do parlamentu voliť generálneho prokurátora, čakala ich prekvapivá informácia. Dobroslav Trnka z voľby odstúpil s odôvodnením, že sa na takom chaotickom cirkuse odmieta zúčastňovať. Viacerí vládni poslanci to glosovali tak, že bývalý generálny prokurátor si konečne vstúpil do svedomia. Mnohých z nich však humor prešiel hneď po tom, ako sa dozvedeli, že do rozpravy ku každému z dvoch bodov volebnej schôdze sa písomne prihlásilo šesťdesiatdva poslancov opozičného Smeru. Na túto situáciu nebolo celkom pripravené ani vedenie parlamentu, a tak sa začalo schôdzovať. Zasadalo vedenie parlamentu, rokovali poslanecké kluby, ale keďže Smer si nakoniec zámer naťahovať parlamentnú rozpravu čo najdlhšie rozmyslel, nakoniec sa predsa len aj volilo.
Jozef Čentéš získal v tajnej voľbe 79 hlasov. Poslanci za Smer a SNS sa voľby nezúčastnili. .čo urobí prezident?
Ani Jozef Čentéš, ani vládna koalícia by to však zatiaľ s oslavami nemali preháňať.  Minulotýždňová tajná voľba totiž prebehla v zvláštnej situácii. Krátko pred voľbou Ústavný súd predbežným opatrením zablokoval verejnú voľbu. Keďže zatiaľ nepublikoval odôvodnenie rozhodnutia, nebolo celkom jasné, či sa po vydaní predbežného opatrenia obnovuje platnosť pôvodného zákona, podľa ktorého bolo možné voliť tajne. Hovorkyňa Ústavného súdu však vyhlásila, že rozhodnutím sa neobnovuje platnosť predchádzajúcej právnej úpravy a počkať na definitívny verdikt súdu radili aj viacerí rešpektovaní ústavní právnici. Koalícia sa však nakoniec rozhodla voliť tajne, ale pre istotu ešte predtým, ako predbežné opatrenie Ústavného súdu vyjde v zbierke zákonov, a teda nadobudne účinnosť.
Jozef Čentéš je síce zvolený parlamentom, ale na to, aby aj reálne zasadol do kresla generálneho prokurátora, potrebuje aj menovací dekrét od prezidenta. Tomu akákoľvek nejasnosť okolo voľby môže poslúžiť, aby menovanie Čentéša čo najdlhšie odďaloval. Aj keď vecne to nebude mať o čo oprieť. Na Ústavnom súde bola napadnutá verejná voľba, Čentéš bol zvolený vo voľbe tajnej. Keď sa však účelovo môže správať koalícia, prečo by sa nemohol prezident.
Ak bude Ivan Gašparovič naťahovať čas, vystaví Jozefa Čentéša do ľudsky nepríjemnej situácie. Bude síce parlamentom zvolený generálny prokurátor, bez menovacieho dekrétu však bude musieť až do prezidentovho rozhodnutia vykonávať svoju doterajšiu prácu na Generálnej prokuratúre.  Bez ironických poznámok časti kolegov sa to určite neobíde. To môže trvať týždne, mesiace, ale aj roky. Vydrží to? .vo výbore
O tom, že Čentéš bol lepším kandidátom na šéfa prokuratúry ako Dobroslav Trnka, niet žiadnych pochýb. Potvrdilo to aj minulotýždňové zasadnutie Ústavnoprávneho výboru parlamentu. Poslanci si totiž znovu zavolali – piatykrát po sebe – oboch kandidátov na verejné vypočutie. A z ich vystúpení bolo zrejmé, že ide o veľa: Čentéš aj Trnka pôsobili sebavedomo, hoci každý iným spôsobom.
Čentéš potvrdil povesť pedanta s dobrými znalosťami. Viac ako polhodiny hovoril o reforme prokuratúry, zverejňovaní jej rozhodnutí, kontrole médií či transparentných výberových konaniach. Tentoraz však nepôsobil nudne, naopak: jeho prejav bol ľudovejší, vyhol sa aj tradičným klišé o nezastupiteľnej úlohe prokuratúry.
Čentéšovo vecné vystúpenie však úplne zatienil Trnka. Ako je už u neho zvykom, poslancov bez dlhých rečí vyzval, aby mu rovno kládli otázky. A potom to prišlo: na otázku poslanca Mostu-Híd Ondreja Dostála, ktorá sa týkala jeho jázd po hrádzi medzi Gabčíkovom a Bratislavou, totiž odpovedal spôsobom, ktorý všetkých prekvapil.
Trnka totiž tvrdil, že o povolenie jazdiť po hrádzi žiadal z bezpečnostných dôvodov. V marci 2010 údajne niekto strieľal na autá jeho syna a manželky šéfa Odboru osobitného určenia na Generálnej prokuratúre Petra Šufliarskeho. „Predpokladali sme, že to má spojitosť s kauzou Hrbáček,“ povedal šokovaným poslancom Trnka.
Polícia následne zriadila kontrolné body v ich bydliskách, pričom rozhodla, že nie je vhodné, aby jazdili do práce po tej istej trase. Prečo však prišiel s takýmito vážnymi tvrdeniami až teraz – tri dni pred tajnou voľbou šéfa GP? „Nevidím dôvod, prečo by som sa s tým mal niekomu zdôverovať.”
Dosiahnuť, aby Dobroslav Trnka opäť nezasadol do kresla generálneho prokurátora bolo správne a bola to aj otázka prežitia tejto vlády. Existovali možnosti, ako to urobiť spôsobom, že by nad voľbou nevisel zbytočný tieň pochybností. Koalícia sa však svojou nerozhodnosťou vmanévrovala do situácie, keď si snehobielu čistotu už mohla zachovať iba vtedy, ak by s voľbou čakala do definitívneho verdiktu Ústavného súdu. To mohlo trvať mesiace alebo aj roky a Trnka by zatiaľ de facto prokuratúru stále riadil. Možno preto sa vládne strany v istej chvíli rozhodli predviesť ukážku rozhodnosti a jednoty – aj keď za cenu neistého výsledku a v duchu hesla účel svätí prostriedky. Bola to ťažká voľba.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite