Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Iveta Radičová: Šetríme a platíme staré faktúry

.iveta Radičová .časopis .téma

Odrazovým mostíkom na formulovanie Programového vyhlásenia vlády boli hlavné problémy, ktoré trápili Slovensko. Klesajúca zamestnanosť, vysoká nezamestnanosť, dve tretiny občanov s príjmom pod 500 eur, prehlbujúce sa regionálne rozdiely, vysoká miera korupcie a zhoršovanie podnikateľského prostredia. To všetko sprevádzané veľmi nízkou dôverou v justíciu a vo vymáhateľnosť práva.

Poznačilo to celý uplynulý rok, prvý rok súčasnej vlády a riešenia, ktoré sme hľadali. Protikorupčné opatrenia začínajú fungovať a pomerne úspešne. Všetky zmluvy sú zverejnené, sú platné až po zverejnení, prechádzame na elektronické aukcie  a šetríme verejné financie. Začali sme reformu súdnictva, komplikovanú a bolestivú, aby sme odstránili rozpor medzi spravodlivosťou a formálnym právom. Ozdravujeme verejné financie, šetríme verejné výdavky a zároveň platíme faktúry, ktoré nechala predchádzajúca vláda – dlhy v samosprávach, železniciach, nemocniciach, dedičstvo v podobe nástenkového tendra, emisií, sociálnych podnikov, sprevádzané rozhodnutiami Európskej komisie o nepreplatení eurofondov.
Snažíme sa riešiť najväčší problém slovenskej ekonomiky, vysokú mieru nezamestnanosti. Prvé výsledky sme zaznamenali, miera zamestnanosti rastie tempom, ktoré patrí medzi najrýchlejšie v EÚ. A to aj napriek tomu, že sme museli prepúšťať zamestnancov v štátnej správe a zoštíhliť  rozbujnený a drahý administratívny aparát, ktorý nedokázal občanom poskytovať kvalitné verejné služby. Rozbieha sa reforma zdravotníctva, či už prostredníctvom tlaku na znižovanie cien liekov, alebo efektívnejšiu sieť nemocníc a zastavenie plytvania. Iba to je cesta ku kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti pre slovenských občanov.
A všetkých nás trápi ekonomická situácia vo svete a najmä v eurozóne. Na rozdiel od Ficovho „áno“ gréckej pôžičke bez podmienok a pripomienok sa rok snažíme presadzovať spravodlivé kritériá na mieru solidarity medzi krajinami a také riešenia, ktoré neznamenajú iba kupovanie si času. Rastúce svetové ceny zvyšujú infláciu aj na Slovensku a jediný skutočný nástroj, ktorý má vláda okrem lepšej regulácie cien energií či liekov k dispozícii, je sústrediť sa na rast miezd a zvyšovanie zamestnanosti. Toto je akútne zadanie, ktoré máme pred sebou a ktoré sa snažíme riešiť. Autorka je predsedníčka vlády Slovenskej republiky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite