Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bližšie k místečku

.peter Bálik .časopis .hudba

Česká skupina Čechomor vydala nový album Místečko, zostavený opäť zo starých moravských piesní. Sú ich tisíce, hovorí jeden z lídrov kapely, huslista Karel Holas a vzápätí dodáva: „No musíme si dávať pozor, aby sme sa neopakovali.“

.prečo máte na albume toľko hostí?
Máme stálych hostí ako Ewa Farna alebo Lenka Dusilová. Potom hľadáme hostí, ktorí by do našej hudby priniesli niečo nové, nechceme, aby sa z tohto stala rutina.  Na nový album sme hľadali producenta, s ktorým sme chceli urobiť krok ďalej. Najprv sme pesničky nahrali len s gitarou a husličkami, a potom sme odišli do New Yorku za producentom Gerrym Leonardom, s ktorým som sa zoznámil, keď v Česku na gitare sprevádzal Suzanne Vega. Páčilo sa nám, že hrá na gitaru inak, po svojom. Až tam sme zistili, že je vlastne aj kapelníkom koncertnej skupiny Davida Bowieho. Pustili sme mu demá a na našu spokojnosť nám povedal, že sa mu to páči a že do toho ide. Podobne to bolo s basgitaristom Tonym Levinon, no ten nemal veľa času. Náhoda nám však priala. Zistili sme, že obaja bývajú nad New Yorkom, iba pol hodinu od seba. A tak sme mohli začať nahrávať. .čo oni a moravské ľudové pesničky?
Gerry je pôvodom ír, takže s ľudovou hudbou nemá žiadny problém. Je na nej „odkojený“. Moravskú nepoznal, ale rýchlo sa do toho dostal. Pôvodne sme sa bavili o tom, že nám album bude produkovať, ale nakoniec si na ňom zahral. .americký producent, americký basgitarista. Znamená to, že je akýsi pokus dostať Čechomor von?
Mám päťdesiat rokov, na podobné pokusy už neverím. Keď sme nahrali predposledný album Co se stalo nové, vybrali sme si  skvelého worldmusicového producenta. Mali sme istý úspech v tejto sfére, ale nie až taký veľký, ako sme očakávalo. Mysleli sme si, že dvere budeme mať viac otvorené. Keď ho počul riaditeľ Womexu (pozn. redaktora – veľký worldmusicový festival), povedal, že sa mu album veľmi páči, ale že by sme mali urobiť ešte jeden a potom, že by nám pomohol Prečo, spýtal som sa ho, veď album je na svete. Poďme do toho! Nakoniec som si povedal, že to robíme pre naše publikum, ktoré má Čechomor rado. Keď nás bude chcieť niekto z vonku, ok, ale nič extra neočakávame.   .a slovenská stopa. Radi si na albumy pozývate aj slovenských hudobníkov. Nedávno ste nahrali spoločnú pesničku s Hexom, teraz vám na albume hosťuje Ivan Tásler z IMT Smile.
Hex si vybrali nás. Ivana Táslera sme si vybrali my, pretože sa mi páčia jeho pesničky. Päť rokov sme sa bavili, že by sme mohli niečo podniknúť. Predtým sme to nikdy neurobili, že by nám niekto napísal pesničku, ale Ivan je taký bezprostredný a šikovný, že sme neodolali a poslali mu zopár textov. Z jeho Místečka sa stal nakoniec aj hit. .a čo Zuzana Homolová?
Zopárkrát sme si spolu zahrali. Páči sa mi, čo robí. Pieseň Andulka, ktorá je na novom albume, sme si vybrali preto, že ju predtým nahrala Zuzana. Ale neviem, či už počula našu verziu. Dúfam, že sa jej bude páčiť. .to je drsná pieseň.
Ivan Tásler to pôvodne spravil v akejsi latino verzii, ale my sme to pritvrdili, pretože má drsný text. Príbeh si to vyžaduje. Tango je najtvrdší bigbítový rytmus, aký existuje. .a čo pieseň Chodil páter, kde farár naháňa po dedine dievčatá.
No aféry boli a sú aj dnes. Svet sa v tom vôbec nezmenil.   .s Čechomorom ste nahrali pätnásť albumov. Je list moravských pesničiek nevyčerpateľný?
Sú tisíce moravských piesní, ale len zopár tematických okruhov. Sú piesne o láske, krčmové pesničky, svadobné, pohrebné, balady... Ťažké je objaviť niečo nové, ale dá sa to. Na nový album sme vyberali z päťdesiatich piesní. Napríklad pieseň Místečko sa pôvodne volá Starala se máti má. Je to ľudovka o poslednom mieste, ktoré na človeka čaká. No my sme chceli poukázať, že to místečko môže mať človek v sebe alebo že ho môže nájsť kdekoľvek na svete. Tá pesnička je o hrobe, ale celá je naspievaná pozitívne, mení celú náladu piesne. .prečo si nepíšete vlastné piesne?
Keď niečo neviete, tak to nerobíte. Je lepšie ísť za kováčom, ktorý to vie. Načo robiť nové piesne, keď sú tu piesne, ktoré sú na svete nejaký ten rok. Sú to správy z dávnych dôb, ktoré sú stále platné a môžu ľuďom dačo povedať. .prečo sú Moraváci taký spevavý národ?
Na tom malom území sa odohralo toľko historických vecí. Len tých vojen, ktorých sa prehnalo  zo severu, z juhu, západu aj východu. Bolo toho toľko, že sa to premietlo do piesní. Moraváci to majú v sebe. Napríklad v Horňácku. Tam keď sa narodíte a neviete spievať a hrať, tak ste doslova „v prdeli“. Vydedia vás! Za tie roky sa to trochu pokazilo, ale stále existujú regióny, kde to funguje. Dnešný svet je globalizovaný, všade, kam prídete, je ten istý McDonald. No ja rád hľadám veci, ktoré sú originálne. Nie že by som to niekomu vyčítal, ale nepáči sa mi, keď české a slovenské kapely, ktoré spievajú v angličtine, ochudobňujú samy seba. Spievať po česky je ťažšie, dokonca aj slovenčina je spevnejšia, mäkšia. .stalo sa vám, že by sa na vás moravskí folkoristi naštvali, že ste im pokazili nejakú ich ľudovku?
Keď zoberieme nejakú pieseň, napríklad z Hané, kde ľudia „mluvijó“, tak to prerobíme do takého univerzálne moravského jazyka. Keď spievam, chcem, aby mi ľudia verili. Nájdu sa aj takí, ktorým sa to nepáči, ale tých je, našťastie, málo. .hrávate aj v krčmách?
Napríklad nedávno sme si zahrali v jednej malej pražskej „hospode“ na Malej strane. Radi hráme, chceme hrať čo najviac koncertov. .hovorí, sa že po Jarkovi Nohavicovi by mal Čechomor sprevádzať aj Suzanne Vega.
Je to v štádiu rokovania, možno sa to na jeseň podarí. Máme dokonca nahranú pesničku, ktorú Suzanne sľúbila, že ju  naspieva.   .v Česku sa hovorí o takzvanej „blbej“ nálade v spoločnosti. Niečo podobné zažívame aj u nás. Čo na to hovoríte vy?
Človek je v jednom momente nahnevaný. Ale potom zistím, že mi je to vlastne jedno. Myslíte si, že politici vyriešia vaša problémy? Ani náhodou. Aj za boľševika, keď sme nezarobili hraním, tak sme nemali čo jesť. Takto by sme sa na to mali pozerať a potom zistíme, že politikov vlastne nepotrebujeme. A keď ich prestaneme voliť, tak zistia, že sú úplne „v prdeli“. .tento rok bude dvadsať rokov od vydania prvého albumu. Plánujete urobiť nejaký koncert k tomuto výročiu?
Ja na výročia príliš nie som. Lebo keď človek začne počítať, tak zistí, že je čoraz bližšie k hrobu. .čiže k místečku!
Presne tak. K místečku! (Smiech.) Karel Holas/
je jedným z lídrov českej skupiny Čechomor, ktorý zo skupinou hrá na husliach a spieva od roku 1994. Kapela nahrala spolu osemnásť albumov vrátane toho najúspešnejšieho s názvom Proměny z roku 2002, na ktorom sa podieľal aj britský hudobník a producent Jaz Coleman. Preslávila sa aj hraním s Jaromírom Nohavicom a spoluúčinkovali aj vo filme Rok ďábla režiséra Petra Zelenku. Na poslednom albume Místečko si s nimi zahral fenomenálny basgitarista Tony Levin, preslávený hraním s Petrom Gabrielom alebo King Crimson.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite