Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Myslia si, že iba oni majú pravdu

.časopis .kultúra

S riaditeľom Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Banskej Bystrici Miroslavom Surom o sporoch s Kalvárskym fondom.

.ako hodnotíte aktivity Kalvárskeho fondu?
Vítam jeho existenciu, no nevítam ich tvrdohlavosť. Usilujeme sa, aby to bolo dobré. .čo aby bolo dobré?
Reštaurátorská komisia konštatovala niektoré chyby, ktoré sa stali. Teraz ich musíme napraviť. .ide o vápenné omietky?
Aj. V tejto chvíli sú práce uvoľnené, dá sa pokračovať, lebo v septembri je záujem na Dolnom kostole slúžiť svätú omšu. Ideme riešiť, či zavlhnuté omietky odstránime. .váš názor? Mohli by byť opäť použité vápenné omietky?
Môj súkromný názor je, že ak by som bol reštaurátor s licenciou, dám omietky dole a urobím ich znovu. Nezobral by som si na seba to riziko. Nedal by som sanačné, ale normálne. Jedinou chybou na Kalvárii je podľa mňa iba to, že sme nezvládli odvlhčenie objektov. .koordinoval Kalvársky fond dostatočne svoje aktivity s KPÚ?
Skôr, ako som sa stal riaditeľom KPÚ, som robil pätnásť rokov šéfa reštaurátorských ateliérov a videl som, že nejdú dobrou cestou. Neverili mi a ja z toho nemám radosť. .oni hovoria o obštrukciách, naťahovaní času zo strany KPÚ.
Nie, orgán štátnej správy rozhoduje vo veci vždy tak, že najmenej jeden účastník je nespokojný. .máte niečo spoločné s iniciatívou Fórum starej Štiavnice?
Tú istú otázku mi kladie aj šéf Kalvárskeho fondu Martin Macharík, dokonca cez jednu právnickú kanceláriu. Nie som v tom aktívny, ako orgán špecializovanej štátnej správy ani nemôžem byť, no nazdávam sa, že v Banskej Štiavnici by mal okrem Kalvárskeho fondu fungovať možno aj tucet iných občianskych iniciatív s rovnakou témou záujmu. .prečo?
To potom objektivizuje pohľad. Do verejnej diskusie sa rád zapojím. Kalvárskemu fondu som dokonca povedal, že som im k dispozícii aj počas víkendov – nekontaktovali ma však. Dosť tvrdohlavo si myslia, že len oni majú pravdu, chýba mi u nich istá pokora, schopnosť načúvať aj niekomu inému. Napriek tomu, považujem za úžasné, že sa Kalvárskemu fondu sa podarilo naštartovať tieto aktivity, že na to získali aj zdroje. Najprv som nesúhlasil s Katarínou Voškovou, ktorá pred štyrmi rokmi dosiahla to, že Svetový pamiatkový fond (WMF) zapísal Kalváriu medzi sto najohrozenejších pamiatok sveta, potom som si však postupom času povedal, že to malo zmysel. .čo vám na tom prekážalo?
Iba to, že sa Štiavnica ocitla vedľa nejakej Burkina Faso, kvôli hrdosti. Ale časom som si to v hlave upratal a chápem, že to slúžilo na to, aby niekto bol ochotný do toho investovať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite