Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Galkov červený telefón

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Premiérka Radičová rozbieha na Úrade vlády nápad ministra obrany Galka: protikorupčnú linku, kde môžu ľudia diskrétne oznamovať korupciu. Ako sa však tento inštitút osvedčilv praxi? Čo odhalil za pol roka fungovania v armáde?

.záznamník protikorupčnej linky na ministerstve obrany oznamuje dva prečítané a jeden neprečítaný odkaz. Stroho udá čas ich príchodu a pípne. Ozve sa chrčanie a mužský hlas: „Dobrý deň, ...“ V tom momente majiteľ linky rýchlo zdvihne slúchadlo a zloží, aby si odkaz nevypočul nik iný – a zvlášť nie novinárska návšteva.
Pravidlá sú nastavené tak, že odkaz z linky si môže vypočuť len minister obrany. „Počas sviatkov prišli dva odkazy a jedenásť mailov,“ vysvetľuje krátko po Veľkej noci minister Ľubomír Galko. „Na odkazy väčšinou odpovedám mailom či esemeskou. Na to mám telefón, ktorý slúži len na tie úcely.
Píšu sa na ňom ľahko textové správy,“ hovorí a z prázdneho šuplíka vytiahne čierny telefón blackberry s plnou klávesnicou. 
Niektorým podnetom sa venuje minister osobne – autorovi však spravidla napíše esemesku, či môže informácie posunúť útvaru, ktorý ich preverí. Ak totiž nejde o anonymný podnet, Galko musí najskôr získať súhlas oznamovateľa. Raz za dva týždne má poradu, na ktorej sa zaujíma, ako boli vybavené podnety z protikorupčnej linky.
Protikorupčná linka od začiatku januára zaznamenala okolo 500 podnetov – približne rovnakou mierou na mail aj telefón. Čo zatiaľ odhalila? .drahé upratovačky
Najväčším úlovkom je sporná zákazka na upratovanie priestorov trenčianskej posádky za vyše 1,4 milióna eur, ktorú získala v roku 2008 spoločnosť D3D Miroslava Dvornického. Do súťaže, ktorú vypísalo ešte ministerstvo obrany na čele s Jaroslavom Baškom (Smer), sa prihlásilo šest firiem. Dvornického firma by mala upratovať budovu, ktorý je veľká asi ako bratislavský Istropolis, do roku 2012.
Podľa podnetu, ktorý prišiel na protikorupčnú linku, je zákazka predražená. Tender na upratovanie trenčianskej posádky už preveruje inšpekcia ministerstva obrany. „Kritériá výberu, samotný proces obstarávania aj cena zákazky vyvolávajú otázniky,“ potvrdil .týždňu riaditeľ inšpekcie na ministerstve obrany Marián Majer.
Mimochodom, ide o toho istého Dvornického, ktorého polícia minulý rok prichytila s úplatkom vo výške 173-tisíc eur. Peniaze mal rozdelené v niekoľkých obálkach s názvami firiem. Podľa vyšetrovateľov mal podnikateľom za desaťpercentnú províziu vybavovať zákazky na ministerstve obrany. Polícia už v tejto kauze obvinila 12 ľudí. „Ide o trestné činy korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní,“ potvrdila hovorkyňa polície Andrea Dobiášová.
Ľudia upozorňujú aj na údajné zneužívanie služobných áut, drahý nájom, ktorý platí armáda v niektorých útvaroch či netransparentný predaj nábytku. Okrem spomínaného tendra na upratovanie ministerstvo preveruje aj ďalšie zákazky, kde mohlo prísť k predraženiu služieb alebo úcelovému vyšachovaniu niektorých uchádzačov, aby mohla vyhrať vopred vybraná firma.
Galkov rezort ich však zatiaľ nechce zverejniť, pretože by to mohlo sťažiť kontrolu.  
Prirodzene, protikorupčnú linku kontaktujú občania aj s podnetmi, ktoré vôbec nesúvisia s rezortom obrany. Napríklad, že istá žilinská firma mala získať zákazku na upratovanie hlavnej stanice v Skalici za 13 600 eur mesačne, pričom má zamestnávať len tri upratovačky za plat 270 eur.
„Samozrejme, že chceme, aby linka upozorňovala na problémy nášho rezortu, ale keď už dostaneme takýto podnet, postúpime ho na správne miesta,“ tvrdí riaditeľ inšpekcie na ministerstve obrany Majer. .alkohol a hluk
Nie všetky podozrenia sa však potvrdia. Občas si ľudia pod rúškom anonymity len vybavujú osobné úcty, čím sa znižuje úcelnost protikorupčnej linky. Anonym udal napríklad starostu obce Malá Čierna, že spreneveril 8 400 eur na stavbu súkromnej strechy. Galkov rezort posunul informáciu ministerstvu vnútra, prípadom sa zaoberala polícia v Žiline. Vyšetrovateľ napokon trestné oznámenie odmietol, potvrdil .týždňu hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisarik. „Bola to hlúposť. Poslali sme na ministerstvo celé úctovníctvo. Anonym poslala krčmárka, nebol jediný,“ tvrdí starosta obce Jozef Filo. „Ľudia cítia krivdu, ale po overení faktov často zistíme, že podnety boli neoprávnené,“ tvrdí riaditeľ inšpekcie Majer. „Občas mám stretnutie s niekým, kto nás upozorní na pochybenie za pol miliardy, no vždy som opatrný: ľudia často nafukujú a zistenia bývajú iné.“
Niekedy sú podnety banálne: od upozornení na alkohol a hluk u susedov – vojakov až po zle odváženú zeleninu v obchode. Ľudia však poukazujú aj na neprávosti vnútri rezortu. Ozvali sa napríklad vojaci, ktorí nedostali po pôsobení v Afganistane preventívne rehabilitácie. Linka pomohla aj majiteľom nevyriešených pozemkov, na ktorých operuje armáda, no neplatila nájomné.  
 
.chytila sa aj Radičová
Galko si nemyslí, že jeho nápad je automaticky prenosný. „Sme špecifický rezort. Určite by to nefungovalo na ministerstve sociálnych vecí, kde by sa veľa ľudí ozývalo kvôli dávkam. Niečo podobné by som však zaviedol na každom ministerstve – len v inej forme,“ tvrdí minister obrany. Jeho linkou sa inšpirovala aj premiérka Iveta Radičová. Na Úrade vlády začala fungovať pred tromi týždňami. Do polovice minulého týždňa ju kontaktovalo 255 ľudí.
„Skutočných korupčných podozrení bolo len 48. Úrad vlády zatiaľ dôkladne prešetril 15 podozrení, z ktorých sedem postúpil kompetentným úradom na ďalšie riešenie,“ hovorí Ingrid Šrámková z Úradu vlády.
Zmysel týchto antikorupčných liniek spočíva najmä v tom, že na Slovensku chýba zákon, ktorý by chránil ľudí upozorňujúcich na nečisté praktiky v štátnych úradoch aj súkromných firmách. Títo ľudia sú potom pre svoj aktivizmus, ktorý šliape na päty kolegom, nadriadeným či jednoducho mocnejším, často terčom pracovnej šikanácie či úcelového prepustenia – dokonca si nemôžu nájsť ďalšie zamestnanie. V niektorých európskych krajinách (a USA) pritom existujú nástroje, ktoré chránia takzvaných whistleblowers – ľudí „pískajúcich na píšťalku“, ktorí oznamujú nečisté praktiky vo svojich firmách a na úradoch. U nás zatiaľ podobné zákony neexistujú, hoci whistleblowerov už poznáme aj na Slovensku: napríklad bývalú úradnícku Právnickej fakulty UK Zuzanu Melicherčíkovú, ktorá poukázala na pochybné prijímanie študentov či vodiča Jozefa Žaťka, ktorý upozornil na kšefty s benzínom z vládnych limuzín. Melicherčíková bola z práce prepustená, Žaťkovi klesla mzda na polovicu. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite