Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jeho premeny

.peter Schutz .časopis .téma

Ak prvá demokratická dvadsaťročnica mala politika, ktorý nebol prezidentom ani premiérom, a jeho meno dejiny nezabudnú, tak je to Ivan Mikloš. Ako kľúčová postava ponovembrovej transformácie Slovenska stál pri všetkých nevyhnutných reformách, ktoré posúvali krajinu vpred. Ak si odmyslíme z dvoch Dzurindových vlád ktoréhokoľvek ministra, stále dostaneme– plus-mínus – Slovensko v dnešnej podobe. Až na jednu výnimku. Je ňou Ivan Mikloš.

To je zásadný pohľad, ktorý však prekrýva – a  čoraz viac bude – kontroverzná stopa v politike. Od vstupu do SDKÚ  kazil svoj kredit reformátora,   či už ako pasívny divák netransparentného života strany, alebo – po novom – dokonca ako úcastník klientelistických afér (daňový úrad). Nedá sa pritom veriť, že by nevedel o kolobehu a pôvode – nepochybne – špinavých peňazí, o ktorých existuje, z podstaty veci, podozrenie, že súviseli s výkonom verejných funkcií. Tandem, ktorý s Dzurindom vytvorili, tak postupom času zdegradoval  na symbol tej horšej tváre lepšej časti slovenskej politiky.
Nesmie sa pritom zabúdať, že aj za systémovými zmenami v boji proti korupcii vidíme Ivana Mikloša. Tento „Miklošov paradox“ najlepšie sumarizujú pamäti federálneho exministra Ježka, podľaktorého práve jeho návrh oddelenia majetku správcov
od „DIK“-ov mohol zásadnou mierou zmenšiť rozsah kradnutia v prvom kole kupónovej privatizácie.... V Radičovej vláde Ivan Mikloš presluhujea známkami odborného i ľudského úpadku potvrdzuje teórie, že politici majú odchádzať na vrchole. Na druhej strane, uprostred dlhovej krízy je na ministerstve financií nezastupiteľný.  Široko-ďaleko nevidieť ani v koalícii, ani v celej slovenskej politike porovnateľne kompetentného náhradníka, v zmysle politického vplyvu i základnej orientácie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite