Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V čom bol úspešný

.brigita Schmögnerová .časopis .téma

Ak je niekto v politike 20 rokov, je to jeho osobný úspech. Ivan Mikloš vie využívať nové médiá, získal si celú generáciu analytikov, má vplyv na mladých. V tomto zmysle je Ivan Mikloš určite úspešným politikom.

To, čo považuje väčšina ľudí za jeho úspech, ja považujem za neúspech. Mám na mysli takzvané reformy v úvodzovkách, rovnú daň, zdravotníctvo, sociálnu sféru, dôchodkové poistenie. Pravdaže, všetko nenavrhoval Mikloš, ale ak nie je minister financií iba účtovník, nesie spoluzodpovednosť za všetky takéto zmeny. Musí o nich vedieť a keby s nimi nesúhlasil, nikdy by neprešli. Mikloš rád hovorí o fiškálnej udržateľnosti. Dôchodková reforma je však presný opak fiškálnej zodpovednosti.  
Občas sa o ňom hovorí ako o technokratovi. Nemyslím si, že je technokrat. Je skôr politik, ako technokrat. Nemyslím si ani, že on a skupna ľudí okolo neho majú nejaké hlboké vedomosti. Vo svete je diskusia niekde úplne inde, u nás sa aj vďaka Miklošovi používajú tie isté argumenty ako pred 10 až 15 rokmi. Nedávno som počula jednu jeho ekonomickú prednášku. Bolo to kultivované, vystupuje informovane, ale všetko to, čo hovoril, vychádza z jeho ideologického presvedčenia. A s tým sa nemôžem stotožniť. Autorka bola v rokoch 1998 – 2002 ministerka financií za SDĽ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite