Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Baskovia na Kube

.yoani Sánchez .časopis .klub

Keď som spoznala dvoch baskických radikálov, žijúcich tu v Kube, bola som v ôsmom mesiaci tehotenstva. Volali sa Carlos a Rosa, aspoň tak sa vtedy predstavovali. Pozvali nás do svojej miramarskej rezidencie na párty.

Podávali sa klobásky chorizo, šunka serrano a sušené ovocie. Všetko veci, ktoré sme poznali iba z filmov. Ale ani chuťe a vône nemohli rozohnať rastúce pochybnosti z našich hostiteľov. Ako je možné, že títo ľudia žijú tak ako žijú? S takýmto bytom, autom, súkromnými letmi a dobre zásobenou špajzou? Čo museli urobiť, aby získali privilégiá, o ktorých Kubánec nemôžu ani snívať?
Syn sa mi narodil o mesiac neskôr, šunku serrano som nevidela niekoľko rokov, ale o desať rokov neskôr som sa na ceste zrazila s Carlosom. Oslovila som ho menom, ale neodpovedal. Rýchlo naskočil do auta a stratil sa v ruchu Avenue Reina. O Rose som počula, že sa presťahovala a začala sa predstavovať ako Daniela. Ale ako to už v Havane býva, príbehy sa hromadia a klebety šíria. Dozvedela som sa, že ich hľadajú španielske úrady a rezidencia, kde predtým žili, slúžila ako oficiálny útulok pre takýchto hostí. A títo dvaja sa pod svojím menom do Španielska vrátiť nemohli.
Časy útulku sa skončili. A naši hostia sa zmenili na väzňov. Tá istá vláda, ktorá ich pred časom ukrývala a starala sa o ich pohodlie, im teraz, už to trvá niekoľko mesiacov, odmieta vydať falošné pasy, aby mohli ujsť trebárs do Francúzska alebo iného kúta sveta. Neviem, s akými novými menami Carlos a Rosa teraz žijú, kde bývajú a o koľko privilégií prišli. Predstavujem si, že na našom ostrove uviazli, nikomu okolo seba nedôverujú a svojich bývalých ochrancov preklínajú. Skončili ako väzni.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite