Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vladimír Országh: Bystričania sú motivovaní

.časopis .téma

Niektoré kluby idú dole, iné idú hore. HC 05 Banská Bystrica je v poslednom období na vzostupe, čo dokazuje tretie miesto v Extralige za minulú sezónu. Pritom do najvyššej slovenskej súťaže sa „Barani“ vrátili len v sezóne 2008/2009.

.už v tej prvej extraligovej sezóne sa ukázali ako aktívne a odhodlané mužstvo. Nováčik prekvapil slušným umiestnením. A v poslednej sezóne získali bronz. Pred nimi zostali „už len“ prví Košičania a druhí Popradčania. Hokejoví fanúšikovia v Banskej Bystrici sa však tešia – toto je mesto, kde hokej hrali, hrávajú a zrejme aj budú hrať mnohí. Taká malá slovenská Kanada, hovorí sa, a teraz to vyzerá, že sa mení na také malé slovenské Fínsko. .dobrý výber mien
Samozrejme, ani v banskobystrickom hokejovom klube nie je všetko jednoduché, stále napríklad pretrvávajú problémy s financiami a k jedným z cieľov sezóny – tej budúcej – preto patrí aj ekonomické prežitie, čo funkcionári klubu stále zdôrazňujú. No po hokejovej stránke vládne v podstate spokojnosť. Vladimír Országh, jeden z bystrických odchovancov, ktorý dlhodobo hrával v NHL a dnes je súčasťou tímu Baranov ako asistent trénera, vraví: „Každý chvíľku ťahá pílku, takže šťastie sa môže aj obrátiť. Bystrici teraz šťastie praje, no je to aj výsledok rozumných obmien hráčskeho kádra, nákupov nových hráčov. Nie všetky rozhodnutia sa pritom ukázali dobré, ale väčšina áno.“ Aj v tejto sezóne sa na dresoch Baranov objaví viacero nových mien. Napríklad príde brankár z Ruska Sergej Chorošun. Končia niektorí starší hráči, no zároveň si dres Baranov natiahne Richard Kapuš, ako nositeľ skúseností z NHL, ťahúň a motivátor.
„V Bystrici je dobrá partia,“ vraví spokojne Vladimír Országh, „chalani spolu radi hrajú. Navyše, v posledných rokoch sa Bystričania dostávali aj do reprezentácie, a to je potom veľká motivácia pre všetkých, aby na sebe pracovali, keď vidia svojich kolegov z bystrického tímu v reprezentačných dresoch,“ dodáva. .bude fínsky hokej?
Asi najviac zvedavosti vzbudzuje v týchto dňoch príchod Fína Alpa Suhonena na post šéftrénera klubu HC 05. Nie je to maličkosť. Alpo Suhonen patrí k veľkým menám svetového hokeja, bol trénerom fínskej reprezentácie, ale najmä sa s ním už naveky spája prvenstvo – bol to prvý európsky hlavný tréner v NHL, keď v roku 2000 viedol mužstvo Chicago Black Hawks. Vladimír Országh, ktorý bude aj naďalej asistentom trénera, hovorí: „Je to veľký hokejový odborník, osobnosť svetového hokeja, sme radi, že bude pôsobiť v Banskej Bystrici. A vždy je zdravé zažiť aj iné metódy, obmeniť tréningovú metodiku. Aj na šampionáte sme teraz videli, že Fíni hrali výborný hokej, tak ako aj Švédi, čo je o dôvod viac, aby sme sa teraz tešili na fínskeho šéftrénera.“ Fanúšikovia sa zase tešia, že Banská Bystrica by mohla hrať aspoň čiastočne „fínsky hokej“, ktorý vyzerá aj na svetovej scéne veľmi perspektívne.
Vladimír Országh dodáva, že takýto hokej, postavený do veľkej miery na korčuliarskom, fyzickom výkone, bude jedným z nových prvkov, ktoré môže hokejová Bystrica očakávať. Zmeny v tréningovej metodike majú zahŕňať aj väčší dôraz na mimoľadovú prípravu, čo je jedna z metód používaných vo Fínsku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite