Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa
Koľko gólov najmenej musí streliť mužstvo majstrov sveta v hokeji, ak sa hrá súčasným systémom? .odpoveď
Turnaj sa dá vyhrať tromi gólmi. Tie musí dať mužstvo vo štvrťfinále, semifinále a finále – v každom zápase jeden gól. Bez gólu sa totiž vyhrať nedá a majster musí tie zápasy vyhrať. No a ak vyhrá každý z nich v pomere 1:0, tak mu na to stačia tri góly. Viac gólov dať netreba, do štvrťfinále sa totiž dá postúpiť bez jediného streleného gólu.
Vtip je v tom, že jeden bod získava mužstvo aj za prehru, ak prehrá v nastavenom čase (čoho predpokladom je remíza v riadnom hracom čase). Ak teda mužstvo prehrá v základnej skupine všetky tri svoje zápasy v nastavenom čase po remízach 0:0 v riadnom hracom čase, môže získať tri body a nepotrebuje na to ani jeden gól. No a s tromi bodmi sa dá postúpiť do kvalifikačnej skupiny –na to stačí, aby jedno zo zvyšných troch mužstiev základnej skupiny prehralo svoje ďalšie dva zápasy v riadnom hracom čase a skončilo s dvoma bodmi na poslednom mieste.
Ak mužstvo takto postúpi do kvalifikačnej skupiny, prinesie si do nej dva body a čakajú ho ďalšie tri zápasy. Čo sa stane, ak všetky tri prehrá v nastavenom čase po remízach 0:0 v riadnom hracom čase? Skončí s piatimi bodmi – otázka je, na ktorom mieste.
Na postup treba, aby ďalšie dve mužstvá získali menej ako päť bodov. Je niečo také možné? Samozrejme, že je. Stačí, aby niektoré dve mužstvá prehrali v riadnom hracom čase všetky svoje zápasy okrem vzájomného a víťazstva nad nami uvažovaným mužstvom. Ak sa ich vzájomný zápas skončí v riadnom hracom čase remízou, potom jedno z týchto mužstiev získa celkove tri a druhé štyri body, čo nášmu päťbodovému mužstvu  stačí akurát na postup do štvrťfinále. Až potom musí začať strieľať góly. .otázka na tento týždeň
Dá sa ornament na obrázku nakresliť jedným ťahom? (Nakreslenie jedným ťahom znamená nakreslenie bez prerušenia, pričom nijaká čiara sa nesmie prejsť dvakrát.)
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite