Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.píše Peter Zajac

.peter Zajac .časopis .klub

Mena Usáma bin Ládin sú plné médiá. Meno Sándor Képíró stálo len za krátku noticku. A predsa obe čosi spája.

O Usámovi bin Ládinovi sa po jeho zabití americkou jednotkou SEAL popísala hora papiera. Že ho vôbec nezabili; že ho predsa len zabili. Že bol virtuálnou realitou; že mal sivú bradu. Že riadil osobne teroristické akcie na celom svete; že ich nemohol riadiť z domu, ktorý mal spojenie s okolím len pomocou kuriérov. Že Pakistančania nevedeli, kde sa nachádza; že to pakistanská tajná služba dobre vedela. Že akcia odsekla hlavu celej al-Káide; že al-Káida už dnes v arabskom svete aj tak nič neznamená.
O deväťdesiatsedemročnom Sándorovi Képíróovi vieme málo. Len to, že bol za druhej svetovej vojny dôstojníkom maďarskej polície, mal sa podieľať na masakre srbských civilistov a pokladá sa za jedného z posledných žijúcich nacistických zločincov. Sándor Képíró sa na súde v Budapešti bráni ako mnohí pred ním. Hovorí, že proces je vykonštruovaný. Že síce pri razii v Novom Sade 21.  23. januára 1942 ako veliteľ hliadky pri zabíjaní nevinných tridsiatich šiestich civilistov bol, ale je nevinný, lebo si len plnil povinnosti a súdia ho len preto, lebo je posledný žijúci z tých, čo tam boli. Pri pojednávaní drží v lone papierik s nápisom: Vrahovia 97-ročného starca.
V prípade Usámu bin Ládina sa rozhorel vášnivý spor, či boli dodržané jeho základné ľudské práva a do akej miery porušili Američania voči Pakistanu medzinárodné právo. V prípade Sándora Képíróa si niektorí kladú otázku, či treba súdiť starca nad hrobom.
O oboch prípadoch možno vášnivo diskutovať. Netreba však zabúdať na to podstatné. Že ide o základné chápanie spravodlivosti. O to, či možno zločiny premlčať. Či sa na ne nemáme pozerať po desiatich rokoch z viacerých strán ako v prípade Usámu bin Ládina,  alebo po šesťdesiatich šiestich rokoch zhovievavejšie ako v prípade Sándora Képíróa.
Kľúčová otázka, ktorá sa vytratila pod nánosom mediálneho hluku či zabudnutia, znie nasledovne: Akú pamäť má spravodlivosť? Američania v prípade Usámu bin Ládina odpovedali: Nezabudli sme ani po desiatich rokoch. A Európania v prípade Sándora Képíróa: Nezabudli sme ani po šesťdesiatich šiestich rokoch. Lebo na spravodlivosť, na rozdiel od nás, kde má podenkovú pamäť, sa v západnej civilizácii nezabúda. Nejde o pomstu, ale o presvedčenie, že zločin nesmie ostať nepotrestaný. Bez ohľadu na to, či uplynulo desať alebo šesťdesiatšesť rokov.          
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite