Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pokles je nezvratný

.jozef Majchrák .časopis .týždeň doma

Rozhovor so sociológom  Lászlóm Gyurgyíkom o populačnom vývoji maďarskej menšiny na Slovensku.

.všeobecne sa predpokladá, že počas sčítania ľudu sa k maďarskej menšine prihlási menej ľudí než pred desiatimi rokmi. Myslíte si to aj vy?
Samozrejme. Spracúval som v minulosti štatistické údaje o počte narodení a úmrtí. Z nich vyplýva, že v maďarskej komunite sa od roku 1995 narodí menej detí ako je počet úmrtí. Ale je tu ešte faktor asimilácie.   .tá je ešte dôležitejšia než demografia?
Áno. Úbytok maďarského obyvateľstva na Slovensku, ku ktorému došlo v období 1991 až 2001, bol podľa mňa spôsobený v menšej miere poklesom maďarskej pôrodnosti. Bol tu ešte vplyv migrácie, ale najväčšou mierou k nemu prispeli asimilačné procesy. .čo sú príčiny tejto asimilácie?
Boli určité obdobia, napríklad 50. roky, keď sa tak dialo z politických dôvodov. Tu však ani nešlo o asimiláciu, ale zmenu národnosti. V 50. rokov veľmi poklesol počet Maďarov na Slovensku aj preto, že v polovici 40. rokov došlo k výmene obyvateľstva, deportáciám a reslovakizácii. .ako je to dnes?
Dnes je to zložitejšie, ale nedá sa hovoriť o nejakom nátlaku. Skôr ide o to, že štátny útvar, v ktorom žijeme, je v podstate národným štátom. V národných štátoch vždy existuje rozdiel v postavení väčšinového národa a národnostnej menšiny. Napríklad v zmiešaných slovensko-maďarských manželstvách sa partner z väčšinového národa stáva akoby etalónom takýchto vzťahov.  To znamená, že Maďar alebo Maďarka berú ako samozrejmosť, že prijmú kultúru väčšinového partnera. To isté vyplýva aj z výskumov, ktoré sa robili medzi Maďarmi v Rumunsku či v Srbsku. .rastie počet zmiešaných manželstiev?
Keď si pozriete údaje z prvej ČSR, tak tých zmiešaných manželstiev bolo veľmi málo. Dnes je to inak, hoci v poslednej dekáde sa počet zmiešaných slovensko–maďarských manželstiev sa významne nezmenil. Dôležitejšie však je, že partneri v týchto zväzkoch nie sú v kultúrne rovnocennom vzťahu. Napríklad až približne 80 percent detí z týchto manželstiev sa hlási k slovenskej národnosti. .aké sú ďalšie asimilačné faktory?
Zmiešané manželstvá sú najsilnejším faktorom. Potom je to napríklad výber školy, teda či chodia do maďarskej, alebo slovenskej školy. To ovlyvňuje veľa vecí, výber priateľov či manžela a manželky. .existuje šanca, že sa tento nepriaznivý trend poklesu počtu Maďarov na Slovensku zvráti?
Podľa mňa je to nezvratný trend.  Hoci, keď sa pozriete na celú maďarskú komunitu, tak najlepšie demografické ukazovatele ešte stále majú Maďari žijúci na Ukrajine a na Slovensku. Najhoršie sú na tom vo Vojvodine, potom nasleduje Sedmohradsko a samotné Maďarsko. Vo Vojvodine sa začal pokles už v 60. rokoch. Vtedy sa narodilo menej ľudí ako zomrelo. V Maďarsku sa to začalo od roku 1981 a u nás oficiálne od roku 1995. .prečo je to nezvratný trend?
Je celoeurópsky tend. Ak sa nejaká populácia chce udržať v istej veľkosti, tak je potrebné, aby sa v každej rodine narodili aspoň dve deti. U Slovákov sa dnes počet narodených detí pohybuje okolo 1,3 až 1,4 detí na jednu ženu, u Maďarov na Slovensku to je okolo 1,1 až 1,2.  Z tohto hľadiska je pokles nezvratný.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite