Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jeho zločiny

.časopis .téma

Usámu bin Ládina ovplyvnilo arabské národné uvedomenie, takzvaná salwa, a k ceste bojovníka ho inšpiroval vplyvný palestínsky intelektuál a aktivista Abdulláh Azzám, člen Moslimského bratstva. V roku 1979 obsadili Sovieti nepokojmi zmietaný Afganistan a moslimskí bojovníci vyhlásili džihád.

Proti Sovietom získali nielen podporu moslimského sveta, ale aj mocností Západu – USA a Veľkej Británie. Usáma bin Ládin podniká cesty do Pakistanu, podporuje mudžahedínov materiálne a aj na bojiskách v Afganistane. V 80. rokoch zakladá výcvikové tábory, v roku 1986 stavia prvú vojenskú základňu na východe Afganistanu.
V roku 1988 zakladá Usáma bin Ládin celosvetovú organizáciu al-Qá’ide al-askaríja, čo v preklade znamená „vojenská základňa“. Dejinná náhoda chce, aby sovietske vojská opustili Afganistan v roku 1989 práve v deň jeho narodenín. Po ich odchode sa vráti Usáma triumfálne do Saudskej Arábie a privádza tam aj stovku mudžahedínov.
V roku 1990 vstupujú vojská Saddáma Husajna do Kuvajtu a Usáma bin Ládin chce proti Husajnovi bojovať so svojimi mudžahedínmi. Ponúka pomoc saudskoarabskej kráľovskej rodine, tá ho odmieta – a dovoľuje USA vytvoriť koalíciu proti Husajnovi. V tej koalícii sú moslimské i i nemoslimské krajiny a Usámu takýto postup rozzúri. Následkom je roztržka s kráľovskou rodinou a jeho odchod do Sudánu.
V Sudáne pokračuje v zhromažďovaní a zbrojení mudžahídov. V roku 1992 sa odohrá teroristický útok na hotel v Jemene, pri ktorom zahynú dvaja rakúski turisti, podľa expertov je to prvá podobná akcia al-Káidy.
V roku 1993 zaútočia Usámovi ľudia na humanitárnu misiu vlády USA a zabijú 18 vojakov. V roku 1996 vydáva Usáma bin Ládin Deklaráciu džihádu a s rodinou sa sťahuje do Afganistanu. O dva roky neskôr vydáva fatwu na Ameriku. V roku 1998 sa udejú bombové útoky na veľvyslanectvá USA v Keni a v Tanzánii, zanechá vyše dve stovky mŕtvych a viac ako 4 500 zranených. V roku 2000 príde bombový útok na americkú vojenskú loď Cole v jemenskom Adene, pri ktorom zahynulo sedemnásť amerických námorníkov. Dňa 11. septembra 2001 svet zmeravie v šoku po útoku na budovy World Trade Center, takzvané Dvojičky, ktorého výsledkom je 2 752 obetí, ktoré pochádzali zo 70 krajín. Ďalších 184 ľudí zahynulo pri súčasnom útoku na Pentagón. Až v roku 2004 sa Usáma bin Ládin na nahrávke priamo prihlási k zodpovednosti za tieto útoky, už predtým však bola jeho vina jasne preukázaná.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite