Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kubice: návrat nežiaduceho

.časopis .profil

Radek John odchádza, do uvoľneného kresla ministra vnútra si sadne Jan Kubice. Jeho meno sa už niekoľko rokov spája najmä s takzvanou Kubiceho správou, ktorá v roku 2006 spôsobila na českej politickej scéne obrovský rozruch.

.najskôr niečo k jeho aktuálnej situácii. Dnes 57-ročný Jan Kubice bol za ministra vnútra vymenovaný 21. apríla ako náhradník za odvolaného Radka Johna, predsedu strany Veci verejné. So svojím menovaním vyjadril súhlas prakticky vzápätí, ako ho premiér Nečas navrhol. Vyzerá to trochu, akoby sa už nemohol dočkať, kedy skočí do nepokojných a temných vôd českej top politiky. Jan Kubice má plné právo vnímať toto menovanie ako svoj veľký politický návrat – a tiež veľkú satisfakciu. Priveľa rokov svojho života totiž strávil ako persona non grata. .porevolučný policajt
Jan Kubice sa narodil v roku 1953 a policajtom sa stal až v roku 1989, krátko po vypuknutí Nežnej revolúcie. Pred revolúciou vyštudoval strednú školu a potom pracoval v podniku Vodní stavby. Najskôr bol majstrom, potom vedúcim zásobovania. Nie je to teda žiadny „kariérny komunista“, ktorému by zostalo na hlave maslo z minulého režimu. Nemožno ho počítať ani k sivej zóne obyvateľstva, ktorú za komunizmu držalo v relatívnom bezpečí ustrašené mlčanie. V jeho prospech vždy hovorilo, že sa pohyboval medzi disidentmi a ako aktívny evanjelik sa dobre poznal s duchovným Svatoplukom Karáskom, ktorý bol po revolúcii istý čas poslancom za Úniu svobody.
Od roku 1989 prešiel Jan Kubice v českej (a spočiatku ešte federálnej) polícii viacerými funkciami. Bol riaditeľom Služby na ochranu objektov zvláštneho významu, neskôr riadil Ochrannú službu Polície českej republiky, ktorá má na starosti ochranu vysokých ústavných činiteľov. Najvýznamnejšie obdobie jeho policajnej kariéry trvalo od roku 1995 do roku 2007, keď šéfoval Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu. .kto vypustil Kubiceho správu?
Zlom prišiel v roku 2006, keď sa na verejnosť dostala správa, ktorú si už dodnes všetci spájajú s Kubiceho menom. Túto správu pôvodne predložil v máji roku 2006 – krátko pred voľbami! – členom Branného a bezpečnostného výboru v českej Poslaneckej snemovni. Správa obsahovala tvrdenia, že organizovaný zločin sa prepojil so štátnou správou a že niektorí politici z ČSSD (napríklad Jan Paroubek) maria vyšetrovanie prípadov. Konkrétne malo ísť o vraždu podnikateľa Františka Mrázka alebo korupčnú kauzu „biolieh“. Len čo správa prenikla do médií, sociálni demokrati spustili krik, že jej tvrdenia nie sú pravdivé, poškodzujú ich strane povesť. Navyše obvinili Jana Kubiceho, že únik správy bol politickým a dobre načasovaným ťahom, ktorý režírovali špičky ODS, aby potopili sociálnu demokraciu.
Jan Paroubek podal na Jana Kubiceho žalobu, ale nevyhral. Súd dospel k záveru, že Kubice za únik svojej správy na verejnosť nemohol. Je pravda, že povesti sociálnych demokratov správa nepomohla, tej však vtedy už nemohlo pomôcť nič.
Kubice odišiel z českej polície v roku 2007 na protest proti ministrovi Ivanovi Langerovi. Momentálne vlastní Jan Kubice súkromnú bezpečnostnú a poradenskú firmu. .nikto z Vecí verejných
Petr Nečas sa pred novinármi vyjadril, že rezort vnútra už nikomu zo strany Veci verejné nezverí. Po škandalóznych odhaleniach spojených s osobou Víta Bártu a jeho strany to bola jediná možnosť ako-tak si zachovať tvár. Výber Jana Kubiceho je v tejto situácii pred očami sklamaných voličov celkom šikovné rozhodnutie. Kubice má kredit, čo zdôraznil aj premiér Nečas, keď ho označil za človeka, ktorý musel v minulosti čeliť „mimoriadnym politickým a mocenským tlakom“.
Už menej šikovným ťahom sa môže ukázať odsun Radka Johna na miesto, kde má koordinovať protikorupčné opatrenia. Jednak nevedno, či to nie je len „trafika“, ako sa obávali Veci verejné. Sám exminister John je opatrný –vyhlasuje, že ak by sa s tým postom nespájali reálne právomoci, radšej odíde. Je to, napokon, dosť paradoxné: Veciam verejným sa oficiálne nedôveruje natoľko, aby po korupčnej afére držali napríklad ministerstvo vnútra, no ich „bábkový“ predseda sa pokojne môže stať koordinátorom protikorupčného boja. .čo dosiahne?
Najzaujímavejší paradox sa však môže vyvinúť zo situácie, do ktorej sa po menovaní za ministra vnútra dostáva Johnov nástupca. Jan Kubice má naozaj istý kredit. A teraz sa on, bojovník proti prerastaniu organizovaného zločinu so štátnou správou, stane jednou z možno iba kozmetických zmien na tvári tejto českej vlády.
Bude ministrom v spoločnosti, ktorú herec a známy moderátor Jan Kraus rovno označil za mafiánsku, a ktorú šéf českej Transparency International David Ondráčka rovnako radikálne prirovnal k Chicagu z tridsiatych rokov. Skeptický postoj k tomu, čo bude Kubice v takomto prostredí a za takejto politickej konštelácie schopný vykonať, je úplne namieste.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite