Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čistá strana?

.marek Vagovič .časopis .kauza

Vyšetrovanie financovania SDKÚ je už mesiace mŕtve, no kľúčová otázka ostala: kto stojí v pozadí schránkovej firmy Allied Wings, ktorá požičala strane vyše 400-tisíc eur? Bývalý pokladník Gabriel Palacka najnovšie tvrdí, že peniaze vybavil jeho známy z Česka, ktorého však polícia nevypátrala.

.stalo sa už takmer pravidlom, že keď vypukne veľký klientelistický škandál SDKÚ, ako prvé väčšine novinárov napadne meno Palacka. Potvrdila to aj kauza budovy daňového riaditeľstva v Košiciach, ktorú dostal do prenájmu Palackov priateľ Ondrej Ščurka. Bývalý pokladník SDKÚ má dokonca meno tohto podnikateľa (a zrejme aj obchodného partnera) dodnes nalepené na svojej poštovej schránke.
Palacka je so stranou Mikuláša Dzurindu zrastený od samého začiatku. Pre SDKÚ zohnal aj prvé peniaze – vrátane pochybnej pôžičky od londýnskej schránkovej firmy Allied Wings s prepojením na daňové raje v Karibiku. Aj cez túto spoločnosť údajne SDKÚ – podľa Roberta Fica – „preprala provízie z privatizácie”. Hoci vyšetrovanie nič také nepreukázalo, o skutočnom majiteľovi firmy Palacka naďalej mlčí.

.pozadie Allied Wings
Vo februári 2010 pritom denníku Plus 1 deň povedal, že za spoločnosťou Allied Wings, od ktorej si SDKÚ v čase svojho vzniku v roku 2000 požičala viac ako 400-tisíc eur, je bratislavský podnikateľ, ktorého meno je ochotný povedať len orgánom činným v trestnom konaní. „Tento človek sa ponúkol a my sme to prijali,” tvrdil redaktorom Palacka. Identitu tohto podnikateľa však neodhalil ani pred vyšetrovateľmi.
V auguste 2010, naopak, Palacka na polícii vypovedal, že o pozadí Allied Wings nemá žiadne informácie. S firmou vraj prišiel do kontaktu len raz – v súvislosti so spomínanou pôžičkou. Keďže banky vraj nechceli dať SDKÚ v roku 2000 úver, Palacka sa stretol s jedným známym, „ktorého poznal asi rok pod menom Peter Dolejš”. Tento človek – podľa Palacku občan ČR – mu dal kontakt na spoločnosť Allied Wings.
Palacka si firmu „nijako neoveroval, dôveroval Dolejšovi”. S riaditeľom Allied Wings, cudzím štátnym príslušníkom, sa vraj nestretol, boli len v písomnom kontakte. Podľa Palacku dohodol Dolejš aj podmienky pôžičky – výšku a lehotu splatnosti, aj úrokovú sadzbu. Následne prišiel SDKÚ z londýnskej adresy Allied Wings návrh zmluvy, ktorý podpísal vtedajší riaditeľ ústrednej kancelárie strany Štefan Hudec.
Podľa Palacku podpísal Hudec aj zmenku, ktorou ručila SDKÚ za pôžičku od firmy Allied Wings. Originál poslali do Londýna. „Čo sa stalo s touto zmenkou, ďalej uviesť neviem, zrejme bola splatením pôžičky zlikvidovaná,” tvrdil vyšetrovateľom Palacka. „Tú zmenku som nevidel, ale pokiaľ viem, tak sa umorila,” povedal .týždňu súčasný pokladník SDKÚ Igor Kucej. S Hudecom sa nám ani opakovane spojiť nepodarilo.

.kto je Peter Dolejš?  
Kucej najskôr na otázku, či pozná Petra Dolejša, ktorý mal SDKÚ vybaviť pôžičku od Allied Wings, reagoval protiotázkou: „Je to Čech?” Po kladnej odpovedi dodal: „Niečo mi to hovorí, ale nikdy sme sa nestretli.” Práve Kucej vrátil v roku 2004 londýnskej schránkovej firme viac ako pol milióna eur, ktorými SDKÚ splatila svoj dlh z roku 2000.
Kucej však tvrdí, že nevie presne, kto stojí za spoločnosťou Allied Wings – od Palacku dostal len číslo účtu, na ktorý má poslať peniaze. Podľa Kuceja to však „určite” nie je podnikateľ Ján Badžgoň, ktorého meno sa objavilo v médiách. „Ľudia, ktorí boli s tým človekom v kontakte a ktorým verím, mi povedali, že je to čisté. My sme potrebovali peniaze a on nechcel byť medializovaný, to je všetko,” hovorí Kucej.
Záhadou zostáva aj osoba „sprostredkovateľa” pôžičky Petra Dolejša. Polícii sa ho vypátrať nepodarilo, pri čom jej nepomohol ani Palacka. Vyšetrovateľom totiž tvrdil, že od roku 2004 nie je s Dolejšom v kontakte, nemá jeho telefón, nepozná ani jeho adresu…
Vyhýbavo reagoval Palacka aj na otázky .týždňa: nie je verzia o Dolejšovi len fikcia, ktorou chce odviesť pozornosť od vlastníka Allied Wings? Ak nie, prečo nechce povedať meno spomínaného bratislavského podnikateľa? „Všetko, čo som vedel, som povedal polícii. Nevidím dôvod komentovať články, informácie z médií, ani závery vyšetrovania.”

.niečo za niečo
Pochybnosti o transparentnom financovaní SDKÚ vyvoláva aj spôsob, akým sa strana zbavila dlhu za vyše 22 miliónov korún, ktorý zdedila po Demokratickej únii. V decembri 2003 ho totiž prevzala konateľka firmy Soul Sidónia Bartová, ktorá robila Kucejovi účtovné a audítorské poradenstvo. „Spoločnosť Soul prevzala dlh do svojho účtovníctva, ktorý si následne mohla zobchodovať za hocijakú sumu, ktorá už nás nezaujímala,” povedal vyšetrovateľom Kucej.  
Bartová následne dlh postúpila – za odplatu vo výške 5 až 10 percent z celkovej sumy – na spoločnosť MB Finance. Tá sa neskôr transformovala na firmu Project One, ktorá za druhej Dzurindovej vlády výhodne sprivatizovala podnik Vojenské stavby. V Dozornej rade spoločnosti Project One sedela aj Bartová. A šéfom predstavenstva bol Milan Kopernický, ktorý podniká s Kucejom.
Firma Apartments, ktorú dnes vlastnia Kopernický, Kucej a príbuzná generálneho sekretára SDKÚ Štefana Hudeca, sa zase v roku 2005 dostala k lukratívnej budove v centre Bratislavy. Slovenské telekomunikácie (ST) najskôr budovu predali – za cenu, ktorú dodnes nezverejnili – firme Project One. V tom čase sedela v Dozornej rade ST aj Palackova manželka Eleonóra Valentová.

.biele kone?
Budova sa napokon stala vlastníctvom firmy Apartments. Kucej však tvrdí, že ju nekúpili priamo – od spoločnosti Project One – ale prostredníctvom realitnej kancelárie Tatra real. Pokladník SDKÚ zároveň odmieta, že Bartová bola len bielym koňom, ktorý pomohol strane zbaviť sa dlhu, ktorý si následne on a jemu blízke firmy „zúčtovali” v biznise so štátom.
„Firma Project One nemala žiadne výhodné zákazky od štátu. Nerozumiem, prečo nazývate pani Bartovú bielym koňom a už vôbec nie otázke, čo som si s kým zúčtoval,” reagoval Kucej. Bartová sa s nami odmietla baviť. „Je mi ľúto, ale s médiami nemám dobrú skúsenosť.” Mimochodom, Bartová dnes býva v budove na Medenej ulici v centre Bratislavy, ktorú kúpila v roku 2004 od SDKÚ za vyše 27 miliónov korún.
Práve z týchto peňazí splatila Dzurindova strana svoj dlh voči firme Allied Wings. Bartová si zobrala na kúpu budovy úver od švajčiarskej banky Credit Suisse, za ktorý ručila česká spoločnosť S.L.D.Rouelle. Tá dnes vlastní v budove na Medenej sedem bytov, jeden zostal firme Soul. S bývalým konateľom firmy S.L.D. Rouelle Jiřím Schmidtom sa pozná aj Kucej. „Robí tzv. bezpečné telefóny.”

.účtovne v poriadku
Polícia preverovala financovanie SDKÚ takmer rok. „Vyšetrovací spis mal 426 strán a 862 strán príloh – spolu desať zväzkov,” povedala jej hovorkyňa Andrea Dobiášová. Legalizácia príjmov z trestnej činnosti, o ktorej hovoril Fico, sa však nepotvrdila. „Bola preukázaná legálnosť všetkých transakcií, ktoré boli zaznamenané vo všetkých podkladoch vyžadovaných zákonom,” tvrdí dozorujúci prokurátor Ján Šanta.
Polícia skúmala výpisy z bankových účtov aj výročné správy SDKÚ, k dispozícii mala aj hlásenia NBS z inkriminovaného obdobia. Súčasne preverovala aj podozrenie zo skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie, nič podozrivé však nezistila. „Nemusí sa mi to páčiť, ale toto (schránkové firmy – pozn. red.) je dnes „normálna” forma podnikania. Existujú aj príručky, ako a kam „bezpečne” investovať,” povedal .týždňu človek z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.
Šanta potvrdil, že vyšetrovatelia sa zaoberali aj podozrením z podplácania pri predaji hotela Forum z roku 2003. Polícia vypočula všetkých zainteresovaných, preverila aj ich bankové účty. Ani v tomto prípade sa nič nepotvrdilo, čo však zrejme súvisí aj s veľkým časovým odstupom –vyšetrovatelia navyše nemali k dispozícii žiadne odposluchy, len listiny k predaju hotela a výpovede svedkov.
Vyšetrovaním sa nepotvrdila ani informácia, že Dzurindova vláda nedostala za hotel Forum deklarovaných 425 miliónov korún, ale len 300 miliónov korún, ako tvrdil Robert Fico. „Z podkladov k predaju jednoznačne vyplynulo uhradenie celej sumy vo viacerých splátkach,” povedal prokurátor Šanta. V decembri 2010 bolo vyšetrovanie zastavené.  

.ako Smer
Napriek tomu by však nemala SDKÚ veľmi vyskakovať. Z príbehu pôžičky od schránkovej firmy Allied Wings totiž vyplýva jedno: aj Dzurindovej strane, podobne ako Ficovmu Smeru, zrejme na začiatku pomohli skrytí sponzori, ktorí si neskôr svoj vstupný kapitál vybrali v podobe štátnych zákaziek. Rozdiel je len v tom, že pokým prví to robili menej nápadne a v bielych rukavičkách, druhí transparentnosť nikdy ani len nepredstierali.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite