Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český Napoleon

.jozef Majchrák .časopis .profil

Najmenšia česká vládna strana sa zmieta v sebazničujúcom škandále. Jeho ústrednou postavou je biznismen a šedá eminencia Vecí verejných Vít Bárta.

Českému premiérovi Nečasovi sa v týchto dňoch nežije ľahko. Turbulentný vývoj v strane Veci verejné (VV) dostáva do komplikovanej situácie celú vládu. Kauzu spustil poslanec a podpredseda VV Jaroslav Škárka, ktorý povedal, že dostáva od ľudí okolo ministra dopravy Víta Bártu peniaze za  mlčanie o straníckom financovaní. Krátko na to sa ozvala aj šéfka poslaneckého klubu strany Kristýna Kočí a priznala, že aj ona dostala od Bártu pol milióna korún za lojalitu. Bárta tvrdí, že si od poslancov nič nekupoval, ale jednoducho im peniaze požičal. Kauza okamžite dala do pohybu vyjednávačov z ODS,  ktorí v kuloároch začali rozpracúvať krízový scenár. Tým je presvedčiť sedem poslancov VV, aby stranu opustili, ale naďalej podporovali vládu. Keby sa to podarilo, umožnilo by to tandemu Nečas – Kalousek  vládnuť aj bez nevyspytateľných „véčkarov“.  Bárta v piatok minulý týždeň rezignoval na post ministra, chce sa však uchádzať o kreslo šéfa strany.
.stávka na VV
V Česku nakoniec nikto nepochybuje, že Bárta celú stranu ovláda už dnes. Oficiálny predseda VV, populárny novinár a minister vnútra Radek John je len tvárou pre médiá a stranu nekontroluje. Už po Bártovom vstupe k „véčkarom“ bolo jasné, že to ani inak dopadnúť nemôže.
Sebavedomý milovník arabských plnokrvníkov a Karla IV. bol vždy vodcovský typ. Podnikať začal ešte ako študent na vysokej škole a jeho študentská organizácia ABL zabezpečovala v roku 1992 ochranu patrónky plesu v opere Ivany Trumpovej. Neskôr jej štátna opera zverila aj svoju ochranu. Postupom času Bárta z ABL vybudoval najväčšiu českú bezpečnostnú agentúru s viac ako tisíc štyristo zamestnancami a obratom jedna miliarda korún. Spoločnosť sa špecializuje najmä na ochranu objektov a detektívne služby.
Vo firme Bárta vždy vládol tvrdou rukou a netajil sa ani svojimi politickými ambíciami. „Pôsobil sebastredne a arogantne. Správal sa ako veľký šéf, na poradách sa na neho muselo čakať, kým ho dovezie vodič a z asistentiek si urobil takmer až otrokyne. Dokonca sa pred nimi vyjadril, že raz bude prezidentom,“ povedala pre denník MF Dnes v roku 2010 bývalá zamestnankyňa ABL. 
Krátko po minuloročných voľbách sa prevalili aj podozrenia, že ABL sledovala pražských politikov ODS a podľa kuloárnych špekulácií mali z jej dielne pochádzať aj kontroverzné fotografie expremiéra Mirka Topolánka počas jeho dovolenky v Toskánsku. 
V tom čase však už bol politikom aj samotný Vít Bárta. Svoje schopnosti a peniaze spojil s malou straničkou Veci verejné, ktorá síce vznikla už v roku 2001, ale pôsobila len ako komunálne zoskupenie v mestskej časti Praha 1. Do kontaktu s ňou sa Bárta dostal prostredníctvom svojej súčasnej manželky Kateřiny Klasnovej. Tá vtedy bola a dodnes je podpredsedníčkou VV. Priamo politicky angažovať sa začal až krátko pred voľbami v roku 2010. Strane venoval šest miliónov korún a stal sa jej volebným manažérom. Po voľbách, v ktorých VV získali viac ako 10 percent a dvadsaťštyri poslaneckých mandátov, sa Vít Bárta stal z majiteľa súkromnej bezpečnostnej služby prakticky za noc  nekorunovaným kráľom VV – a ministrom dopravy. 
.ako získať moc? 
Na internetovej stránke strany má Bárta uvedené nasledujúce politické motto: 
„Hus hovoril žiť v pravde, Masaryk nebáť sa a nekradnúť. S úctou k nim a občanom sľubujem hovoriť pravdu a nekradnúť.“  Politiku vraj chce robiť poctivo, nekompromisne bojovať s korupciou a šetriť štátu peniaze.
Z informácií, ktoré minulý týždeň zverejnil server iDnes.cz, však vyplýva, že Bárta mohol vstúpiť do politiky z trochu iných dôvodov, ako je napĺňanie tohto ušľachtilého hesla. Podľa servera si v októbri 2008 ešte ako generálny riaditeľ ABL zvolal najbližších spolupracovníkov, aby im prezentoval svoj strategický plán do roku 2014. Jeho nosnou ideou bolo posilnenie ekonomickej moci prostredníctvom politiky. „Prepojenie ekonomickej a politickej moci potvrdzujú štatistiky. Až 40 percent zákaziek v EÚ pre súkromné bezpečnostné agentúry je zadávaných verejným sektorom (...) Z toho vyplýva, že nemôžeme oddeľovať ekonomickú a politickú moc,“ citoval iDnes.czz Bártovho prejavu na tajnej porade. Z materiálu vyplýva, že ABL si mala pomocou VV budovať vlastnú politickú základňu. Je v ňom vytýčených aj niekoľko konkrétnych politických cieľov. Napríklad vybudovanie koalície s ODS na pražskom magistráte, ovládnutie radníc v Prahe 1 a Prahe 5 či rozvoj vzťahov s politikmi ČSSD. 
Tieto informácie napovedajú, že oveľa bližšie ako k Husovi či Masarykovi má Bárta k ďalším svojim politickým vzorom, Napoleonovi a jeho ministrovi zahraničných vecí Talleyrandovi, ktorého s obľubou cituje. 
Medzi Talleyrandove slávne výroky patrí aj jeden, ktorý by mohol Bártovu skutočnú politickú filozofiu ilustrovať oveľa presnejšie. Vyhlásený francúzsky cynik kedysi povedal: Slová sú určené na to, aby zakryli pravé zmýšľanie." 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite