Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predslov prokurátora

.časopis .téma

Špeciálny prokurátor nám spolu s odpoveďami na 30 konkrétnych otázok, ktoré sme zapracovali do témy, poslal aj nasledujúce stanovisko:

Pán redaktor Vagovič,
dňa 28. marca 2011 v poobedňajších hodinách mi hovorca Generálnej prokuratúry SR poslal Váš e-mail, v ktorom uvádzate, že pripravujete článok o mojom pôsobení na Úrade špeciálnej prokuratúry GP SR (ďalej ÚŠP), pričom žiadate v lehote do 30. marca 2011 zodpovedať na Vami položené otázky.
Po oboznámení sa s predmetnými otázkami mi nedá, aby som ešte predtým, ako na ne odpoviem, nereagoval na pár skutočností. 
Približne pred tromi týždňami mi oznámili z novinárskych kruhov, teda od Vašich kolegov, že pripravujete rozsiahly článok o mojom pôsobení na ÚŠP, ktorý však nebude objektívne informovať verejnosť o mojej osobe a mojom pôsobení na ÚŠP, ale celý článok bude vychádzať iba zo „zaručených dôverných zdrojov“ z prostredia Generálnej prokuratúry SR (ďalej GP), pričom účelom tohto článku bude spochybniť moje odborné znalosti a poukázať na skutočnosť, že úrad riadim neobjektívne, respektíve na základe negatívnych pokynov. 
Spočiatku som tým informáciám neprikladal žiadny význam až do chvíle, keď som sa od svojich kolegov, podriadených prokurátorov ÚŠP dozvedel, že im telefonujete a žiadate ich, doslova na nich naliehate, aby Vám potvrdili Vaše „zaručené dôveryhodné informácie“ z prostredia GP o tom, ako napríklad vydávam pokyny na zastavenie trestného stíhania. Táto skutočnosť, ako aj obsah a formulácia Vašich otázok ma presvedčili, že Vami pripravovaný článok bude neobjektívny a jeho cieľom bude iba diskreditácia mojej osoby či spochybnenie odbornostimojej osoby pri riadení Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR. 
Pán redaktor Vagovič,
som toho názoru, že ak niekto má záujem objektívne informovať verejnosť o nejakej problematike, respektíve o nejakej osobe, mal by v prvom rade ovládať základné, elementárne vedomosti z danej problematiky, v konkrétnom prípade z problematiky trestného práva a fungovania prokuratúry. Taktiež by mala byť daná možnosť osobe, o ktorej pripravujete článok, vyjadriť sa k danej problematike tak, ako ste to spravili v predchádzajúcich článkoch so štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR a riaditeľom Úradu boja proti korupcii – a to nielen po formálnej stránke, ale tieto informácie by mali figurovať aj v samotnom článku.
Obsah Vašich otázok jednoznačne poukazuje na tú skutočnosť, že v danej problematike trestného práva a fungovania prokuratúry neovládate niektoré základné, elementárne skutočnosti, ale namiesto objektívneho informovania verejnosti o mojom pôsobení, respektíve pôsobení celého úradu, sa zaoberáte len „zaručenými dôveryhodnými informáciami“ od ľudí, ktorí nedokážu otvorene vystúpiť a priamo do očí povedať svoje výhrady, ale sa schovávajú za Váš chrbát a svojimi nepravdami ubližujú nielen konkrétnym osobám, ale aj celému rezortu prokuratúry.
.jUDr. Dušan Kováčik, PhD., špeciálny prokurátor
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite