Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecká blamáž?

.martin Hanus .časopis .téma

Na Slovensku vyvolal vojenský zásah západných spojencov vcelku vlažné komentáre bez výrazných postojov „áno“ či „nie“. Napokon, v krajine nášho významu by vášnivá diskusia k tejto téme pôsobila čudne. V Nemecku však padajú vyhrotené slová, aké si už beztak spochybňovaná Merkelovej vláda azda ešte nevypočula. Po tom, čo Nemci na pokyn Guida Westerwelleho, ministra zahraničia a lídra liberálnej FDP, v Bezpečnostnej rade OSN nepodporili rezolúciu o vytvorení bezletovej zóny nad Líbyou, domáci zahraničnopolitickí komentátori naprieč spektrom ostali v šoku. To tu ešte nebolo – Nemci proti západným spojencom a v jednej línii s Ruskom a Čínou?

Liberálny denník Süddeutsche Zeitung zhodnotil ministrovo správanie nasledovne: „Mnohí politici rastú s úradom. Občas to však funguje naopak. Vtedy sa scvrkáva úrad aj spolu s politikom.“ Predmetom kritiky nie je ani tak to, či je zdržanlivý postoj Nemecka správny, ale najmä fakt izolácie voči európskym spojencom a USA. Novinári opakovane pripomínajú, že exkancelár Schröder bol v odpore proti vojne v Iraku zajedno nielen s Rusmi, ale aj Francúzmi. Konzervatívny Frankfurter Allgemeine Zeitung nazval postup vlády diplomatickou katastrofou najväčších rozmerov a odsúdil ho s posmeškom, že Nemci dosiaľ OSN vyznávali ako „svetové náboženstvo multilateralizmu“. Podobne píše Die Welt o „obrovskej blamáži“ a o „izolacionistickej hlavatosti a strategickej zmätenosti“.
V kuloároch koluje chýr, že vysmievaný Westerwelle chcel dokonca v OSN ako jediný hlasovať proti, čo mu však vyhovorila kancelárka (obaja tento chýr dôrazne popierajú).  
Zo Slovenska vyzerá takáto kritika pritvrdo – Nemci napokon vyjadrujú Američanom a Francúzom verbálnu podporu a sám Westerwelle od začiatku zdôrazňoval, že zasahujúce štáty konajú „z čestných motívov”. Čo je celkom iný slovník, aký sa používal za Schrödera, keď jeho ministerka prirovnala Busha k Hitlerovi.
Možno najväčším problémom Westerwelleho je, že vplyvní komentátori voči nemu ako ministrovi nemajú nijaký rešpekt. A za to si aj v tejto veci môže trochu sám: kým sa zdalo, že povstalci porazia Kaddáfího a vojenská intervencia neprichádza do úvahy, vzletne rečnil o demokratickom hnutí v Afrike a o tom, že Kaddáfí musí odísť. Keď sa kormidlo dejín otočilo, Westerwelle sa zľakol a aj s pohľadom na marcové krajinské voľby, v ktorých ide jeho FDP o vzkriesenie posledných známok života, zaradil spiatočku. Ale nie je vylúčené, že čoskoro všetci dajú jeho zdržanlivosti za pravdu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite