Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čudná vojna

.peter Švec .časopis .téma

Každá vojna a veľká vojenská operácia dostane svoje meno. Prívlastok tejto vojny bude raz pre historikov determinovaný charakterom tejto operácie. Ako možno hodnotiť takzvané vojensko-strategické princípy, ktoré uplatňujú obe strany konfliktu a aký je vplyv týchto princípov na charakter tej vojny? Zameriam sa na dva doktrinálne princípy anglosaského arzenálu. Prvým je jednota, v užšom zmysle jednota velenia, druhým je definovanie a udržanie zámeru vojny.

Hoci je to málo známy fakt, Líbya je vcelku diverzifikovaná krajina s veľmi rozdielnou históriou jej územia. Režim Kaddáfiho by sme asi ani s prižmúrením obidvoch očí nemohli zaradiť medzi žiarivé príklady demokracie podľa našich kritérií, čo samo osebe vytvára podmienky na eróziu zdanlivej jednoty. Na druhej strane, on bojuje svoj boj. Kaddáfí neprehrá, ak prežije on alebo jeho rodina, dokonca jeho kmeň. On neprehrá, keď si táto entita zachová kontrolu nad veľkou časťou ropných polí alebo budú dlhodobo nepoužiteľné. On neprehrá, ak nebude porazený. Neprehrá, ak spojenci pomôžu zvýšiť počet obetí civilného obyvateľstva. No, a napokon, Kaddáfí neprehrá, ak jeho boj spôsobí hlboké rozdelenie a radikalizáciu spoločností v arabskom svete a v Afrike, na ktorej nôtu už dlhodobo hrá. Dosiahnutie jeho zámerov nie je až také ťažké, ako to na prvý pohľad môže vyzerať.
Na druhej strane to koalícia nemá ľahké. Koalícia nemá vedenie, ešte aj USA sa cítia len jednými z mnohých. Napriek uzneseniu BR OSN jeho interpretácia neprispieva k definovaniu jednotného zámeru operácie. Deklarovaným cieľom nie je zmena režimu, ale nikto si nevie predstaviť situáciu pre prípad zachovania režimu. Zámer ochrániť civilné obyvateľstvo spôsobuje zásadný nárast civilných obetí. Dôsledky vyzbrojenia celého národa z rozhodnutia Kaddáfiho si radšej ani nepredstavujem. Ani podpora v rámci NATO alebo v rámci arabských krajín nevykazuje známky jednoty. Kritériá víťazstva sú nejasné. Použitie nákladných zbraňových systémov v čase krátenia rozpočtov na obranu môže mať vážne podružné efekty bez ohľadu na skutočnosť, že likvidácia nepoužitej munície po skončení životnosti je tiež nákladná. Je málo pravdepodobné, že sa tá vojna skončí mierovým riešením, oveľa pravdepodobnejšia je humanitárna katastrofa a zdĺhavá občianska vojna. Oslava „víťazstiev“ spojencov zostrelením líbyjských Galebov francúzskymi stíhačkami sa dá prirovnať len „úžasu“ nad ulovením holuba jastrabom a len potvrdzuje čudesnosť tejto vojny.
Mám obavy, že táto čudná vojna sa neskončí jasným víťazstvom spojencov, ale zatiahnutím vyspelého sveta do zdĺhavej patovej situácie ani-vojny-ani-mieru v strategicky dôležitom regióne. Čudná vojna môže priniesť len čudné výsledky.

Autor je pilot a bezpečnostný analytik.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite